Zdravo 24 nedela sme skrateno grlo na matka cerviks 24mm mi prepisaja utrogestan 2x200mg pa treba na kontrola za 1 nedela ako nema podobruvanje ke treba serklaz… dali Mozi nekoj da mi objasni dali e bolno serklazot i posle toa sto e kako e nisto ne mi e Jasno a preplasena sum imam strav… Inace bebeto e sve vo red Fala unapred na site
Серклажот се прави со целосна анестезија. Не е ништо болно нема од што да се плашиш. Ќе одмараш и мируваш и ќе примаш терапија. Мене во 18та негде ми ставија серклаж, конецот си држи и еве терам 32ра. На лежење и мирување сум ама се издржува.
Ништо страшно ниту болно, јас во 25та ставив кај мене беше 21мм и омекнато, со црлосна анестезија кратка интервенција е, после тоа како пецкање осеќав долу, ама веќе нареден ден ништо. Истуркав до скоро 35та, ми пукна водењак поради инфекција, конецот си држеше, примив зреење во меѓу време. Со лесно
Девојки, Каде ви ставаа серклаж? На ГАК или во приватна болница? Како се движат цените по приватните дали знаете? За мене е ептен рано, но бидејќи во претходната бременост поради скратено грло го изгубив бебето, сега докторот ми рече дека ќе внимаваме на грлото, претпоставувам мисли на серклаж доколку има потреба
A dali prirodno moze da se porodis posle toa ili mora so carski? I isto so serklaz se lezi i Miruva pojke vreme
@kikiritkaTa Јас во Ремедика правев 41000 ме чинеше. @Firefire18 Можеш природно не е индикација за царски серклаж. Да, се мирува и лежи повеќе, некои се исклучиво и на строго мирување.
Јас ставав во систина, на државна во мојот град не ми се нафатија било касно. Ме кошташе околу 41000, ова во 2021. Можеш природно, јас се потодив природно, но сепак зависно ситуација и положба на бебе. И да јас строго мирував тие 10недели, станување за контрола и до вц.
Здраво и поздрав до сите девојки, цела недела бев во неизвесност дали ке ми направат серклаж, 16та недела сум бремена и минатиот петок ми се јавија силни болки во кичмата додека бев на работа, матичната не беше на работа и ме испрати хитно во болница докторката што ме прими ми го измери грлото на матката 26мм, ми препиша утрогестан, магнезиум и ми рече строго мирување, во понеделникот отидов кај матичната и ми рече дека не ми е скратено толку многу како што ми измерила докторката во болница, но да сум мирувала и да продолжам со утрогестанот, ме боцна и прогестерон депо, и ми рече да одам на уште едно мислење, денеска бев во Систина, ме мерија пак и ми рекоа се дека било во ред не ми кажаа колку мм е, и ми рекоа дека делувала терапијата, но доколку понатаму имало потреба ке се ставел серклаж, само дека има sludge еден куп лекови ми изнапишаа и пак да лежам ми рекоа, тотално сите ме збунија... ако се било во ред зошто да лежам уште две недели до наредната контрола па ке виделе како ке е ... се исчитав до сега што има пишувано на ова тема и морав да споделам зошто колку охрабрувачки звучеше денеска докторката толку повеке ме фати страв
Ако имаш слаџ значи постои ризик уште да се скрати грлото. И да делувала терпијата, верувам делувала за да не се крати понатака и претпоставувам дека стагнира должината. Кога станува збор за кратење на грлото, прва препорака е мирување. Можеби да си се движела и со терапија можело да се влоши. Биди спремна дека од сега натаму ќе имаш препораки за мирување генерално. Горе доле сите со скратено грло, серклаж, или слаџ сме го поминале истото. Јас сум со серклаж од 18 недела, и бев на мирување ама не строго, повеќе на pelvic rest, а од 27ма недела заради слаџ сум на строго лежење до сега (33 недела). Иако слаџот е исчистен а грлото нема лоша должина сепак си лежам.
Здраво денес имав итен серклаж цервикс ми беше 18 мм имам и фунелинг пуштена сум дома имам малку болка и на тоалетната на бришење ми испадна да не е чеп?
Во 34+4 недела, водењакот пукна поради инфекција а серклажот си држеше, вечерта ми го извадија откско ме примија, но не се отварав не ни имав болки и на крај се породив со провокација.
Здраво, ке можеш ли да ми пишеш во порака бидејки имам прашање околу гумениот прстен. И јас живеам во Германија и ме чека ист пат бидејки имам конизација предходно. Фала
zdravo pred 3 dena. mi. pravea serklaz sega gledwm sekoj den mi teci kako zolto bledo zamirisuva na krv ili. od jodot neznam normalno li e?