Девојки, Ве молам препорачајте доктор за серклаж? 23 недела сум, грлото ми е 32мм, но имам почетен фанелинг. Се консултирав со неколку доктори, еден ми вели серклаж, друг вели мирувај и ќе издржиш, па сакам кај некој што навистина работи со серклажи да отидам за консултација.
Jane stojkoski remedika. Ako ima prostor vo 23 nedela i e mozno toj e najdobar izbor. Covekot e mnogu strucen, zakazi si da te vidi itno, ne cekaj povekje. Imav slicna situacija, vo 24 vekje bese prekasno
Јас го препорачувам Баџаков од Систина, кај мене беше многу комплицирано дури на клиника не се нафатија за серклаж ми рекоа нема шанси зашто имав огромен полип и голем ризик од спонтан, бев во Систина кај Димчев он ми рече сам да го викнеме Баџаков он е стручен најмногу од таа област ако се нафати он само, и среќа поминав добро и истерав до 37 недела си го родив бебето живо и здраво.
@Sofi.ja Може да ти пише искуство со фанелинг, кај неа се појави и не правеше серклаж. Со терапија и' се среди. А за грлото и мене ми беше накај 30 мм околу 22-24 недела, па дури и до 23 мм ми се скрати. Кога почнав да пијам Ферона, се зголеми на 30 мм. Еве и двете истеравме доста, јас утре сум 38+0. Не ти дадоа нешто терапија?
Dr Gordana Petrovska -Sistina, staven serklaz vo 26 ta nedela ,se porodiv 38+ isto so faneling odlicno iskustvo❤️
Фала ви девојки, закажав кај др. Дракулевски во Систина, па се надевам дека не згрешив со изборот и ќе биде се добро Оли, Терапија примам од 16 недела ферона, а утрогестан од 7ма недела. Моментално ферона, 2*200 утрогестан и магнезиум 2*1 и строго мирувам. Ми дадоа Панцеф 7 дена да пијам. Грлото е во ред, но фанелингот ме плаши. Имам изгубено една бременост од предвремено породување и затоа сакам овој пат повеќе мислења да слушнам. @AniSk Дали ти направија брисеви пред серклажот? Јас правев пред 1 месец беа во ред, а сега ми рекоа после антибиотикот 10 дена, да направам пак.
Секако, да одиш обавезно на повеќе мислења ако така сакаш. Пуштам среќичка да биде сè во ред, верувам дека ќе биде
Кај мене во 29та, за 1 недела се повлече фанелингот. Почнав со утрогестан по 2 и магнезиум по 1 Должина на грлото беше колку твојата,немам промени,дури денес (33+5) ми беше 35мм. Во првата бременост во 22 недела имав скратено грло 24мм,примав терапија до крај и се породив 39. Тогаш лежев строго, сега покрај мало дете и не се придржував баш до правилата. На мене не ми препорачаа серклаж,ниту во 22 ниту во 29 недела(оваа недела веќе е премногу доцна)
Da obavezno brisevi , mora za serklzot, so lesno nema da zgresis se ke e ok i na sigurno si so serklazot❤️
Изработен серклаж од Др. Клементина Кузеска (Систина) на 10мм цервикс го правеше, да не ми пукнеше водењакот, серклажот си држеше феноменално.
22 nedela iten serklaz kaj Mitko Ivanovski Sistina , epten skraten cerviks plus otvorena bev pa sega vidi sama kolku e strucen. Se porodiv 39 nedela. So Drakulevski nemam ok iskustvo jas licno.
Девојки, Дали после серклаж ви дадоа антибиотик? Јас вчера правев во Систина, но не ми спомнаа, ниту има напишано во отпусното писмо за антибиотик.
Јас пиев панцеф пред серклаж поради малку покачени леукоцити и не ми направија нови брисеви, немаше време да чекаме резултати... Докторот ми рече нема потреба од антибиотик сега, ама пусти страв..
posle procedurata imav infuzija antibiotik I. posle use 10dena klindamicin apcinja piev I crp sekoj 2 nedeli pravam