Zdravo Devojki, Pred 4 dena pravev serklaz vo sistina kaj dr Pancevski bidejki grloto mi se skratuva imam veke Edna uspesna bremenost no mi go otkrija kratenjeto na kraj pa dogurav bez cirklaz pa imav spontan poradi predvremeno otvaranje vo 13 nedela… sega uspesno mi e napraven cirklaz no se plasam bidejki na brisevite mi pokaza dve bakterii : Gardnerela i Prevotella Bivia no Pancevski mi rece deka ne se opasni bakterii i nisto ne mi dade da pijam nikakov antibiotik … sega odmaram I za 4 nedeli mi rece na kontrola pijam samo utrogestan po edno navecer no mislam dali ke bide sve vo red nekoj iskustvo slicno bidejki pri brisenje gledam ne cesto no ligav zoltenikav sluz …
Zdravo. I jas sum so abdominal serklaz poradi skrateno grlo. Sega so ivf sum bremena 9 nedela. Generalno lezam miruvam za 3 nedeli ke odam na kontrola za serklazot. Me interesira kako ti se odvivase celata bremenost so abdominalen serklaz. Dali bese na strogo lezenje i miruvanje ili mozes da se dvizis da pesacis normalno da funkcioniras. Te molam podetalno da mi objasnis. Fala
Вака тргнав прво со крварење во 6 та недела и од тогаш почнав да лежам ради хематомот и кога се среди хематомот имав дозвола за пешачење по пола саат мах надвор, ама искрена да бидам од страв ни толку не пешачев, и после се залегнав ама и ме советуваа како ќе расне бебче така ќе тежи повеќе на цервикс и повеќе да одмарам, па така јас цела бременост лежев, само дома јадење вц кафе ако си направев и толку. После имав контракции рано уште и пак си лежев. Во главно ја прележав цела бременост, а грлото не мрдна од 3-3,5 цм до крај и конецот си држеше супер, дури и на царскиот докторката рече си држи конецот, тој си остана за следна бременост здравје Ќе видеш како ќе те советуваат, ама и на секој преглед мери го грлото, јас на секое го мерев, пак ми беше на мисла, иако немав проблем во ни еден момент со него. Ако те интересира уште нешто пиши
Ista prikazna i jas vo 6 nedela so obilno krvarenje zaradi hematom. I si lezev samo do wc, pominav dobro na kontrola mozam pesacenje no i jas samo do pred zgrada i toa ne sekoj den ili na kratko vo market. Sega vo 12 nedela imam zakazano kaj pancevski da me iskontrolira toj me pravese abdominalen serklaz , ama se plasam i jas. Jas sum so grlo 1 cm. Poradi koniza6i rekonizacija
Ништо лежи си одмарај, биди малку кралица дома, верувај иако изгледа многу време, многу брзо минува а и се заборава. И најбитно целта е нешто убаво што те чека. А ние па со ивф, лежењето ни е најмала работа во цел тој макотрпен процес. Јас чим размислувам за второ знчи се е заборавено а малата нема ни година И иако ти е 1 цм чим имаш абдоминален мислам немаш грижи, само одмарање му е мајката. Што и да треба тука сум
Fala mnogu, i jasum u panika za dvizenje se opustam i niz doma do kujna rucek da spremam samo i posle filmovi vo glava. Da bide se dobro ,kako treba taka. Valjda e mn pocvrst i siguren abdominalniot serklaz
Така бев и јас, ако станев или останев на нозе 1 минута повеќе ќе се утепав од мислење и правење филмови. Ќе биде само одмаркај си … Гледам и со еднометритисот исто сме биле, и кај мене мислам тоа беше клучот за успех и јас претходно имав два трансфери без имплементација.
Дали по направен серклаж сте приметиле грлото да е пониско? Пред да направам ставав утрогестан и знам повнатре можев да го ставам сега внимателно ставав утрогестан и приметив дека не е толку длабоко грлото.
I mene mi malku "jezivo" ko treba da stavam utrogestan. So kratko grlo, so abdominalen serklaz, pa i trudna.. se mislam da go pijam. Ke go prasam dr. Pancevski sega ko ke odam na kontrola
@Missmaza Јас во Плодност го прашав докторот Поповски, ми рече не е проблем да си го ставам вагинално. Но, мене језиво ми беше првата недела пиев наместо да ставам додека заздрави малку. Сега почнав да ставам, но внимателно и не многу длабоко бидејќи ми е страв, остај тоа страв ми е и од инфекција.
Jas go stavam celo vreme sabajle i vecer veke 3 meseci uste pred ivf transferot i sega trudna. E sega go ispiv nekako ne mi se butkase vnatre
Zdravo. I jas dum so 1cm grlo poradi konizacija, no pred da ostanam trudna pravev abdominalen serklaz. Cela bremenost ja preleza, koi ti bea preporakite zaradi tolku kratko grlo
Da ve prasam za mislenje. Vo 12 nedela ke odam na kontrola za grloto i abdominaleniot serklaz kaj dr. Nikola Pancevski. Dali i 1 skrining za Daunov da zakazam kaj nego ili da si ostanam kaj Simonida vo remedika. Stvarno nz so da pravam.
Не бев со абдоминален, не ни знаев дека имам скратено грло случајно се откри. Цервикален серклаж mcdonald се вика.
Jas nemav zakazano skrining no od start me vodi Pancevski I koga dojdov do 11 nedela mi rece napraven e skiningot i ne mi naplati samo rece sve e dobro i posle vo 12 nedela ke pravese serklaz… sea cekam 16 nedela da odam na kontrola