Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    107
    Ајде ќе има убав крај, со верба во Господ
    Моето се роди 1100, намали на 890, сега има 2060

На AlchinovaR1979, Isabel и Fenix05 им се допаѓа ова.
  2. Kejtyy

Kejtyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13
    Zdravo zenski,
    Posle prva kontrola od serklazot doktorot mi rece da ne se ulezuvam deka ne e ubavo tolku inace idam vo sistina kaj Pancevski rece deka e sve dobro no da ne se ulezuvam … Mene mi e cudno deka Obicno so serklaz site lezat … nekoj vakvo iskustvo

На SteLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Малите бебенца се борци мајка ! Господ да ви ја чува и да ви дарува сила и тебе и нејзе !
    Уште малку и ќе си се гушкате дома .:l:

На baby 5, katule и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    107
    Јас кога бев на болница една жена ја правеа серклаж и исто и кажаа дека после може нормално да функционира

На Kejtyy, Fenix05 и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  5. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    443
    Zdravo. 13 nedela bremena, do sega e duper se. So kratko grlo i abdominal serklaz sum. Me interesira nekoja od vas sto imala uspesna bremenost so abd6serklaz da mi kaze koi preporaki gi imase od doktror i kako se odvivase cela bremenost. Strogo lezenje ili...

6. Happy mother

Happy mother Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    246
    Здраво на сите.
    Не сум активна на форумот,но ве читам редовно. Сакам да го споделам и јас моето искуство со вас и однапред се извинувам на долгиот пост.
    На контрола кај мојот матичен лекар во 24 г.н. поради главоболка и низок притисок и мали болки во долниот дел на стомакот кои додека отидов кај докторот,исчезнаа, откриен ми е слаџ, скратено грло, внатрешно отворање и водењак веќе спуштен во канал. Од паника не ни запамтив колку мм беше скратено грлото. Матичната со потресни зборови ми рече да одам на клиника,но дека веќе е касно и не може ништо да се направи и дека бебето нема да ми го спасат. Инаку кај матичниот гинеколог одам евентуално за брисеви,упат за крвна слика или некоја ситна болка затоа што е поблиску.Јас директно отидов во Систина кај др.Никола Панчевски кој воедно ја следеше и мојата прва бременост и сега оваа бременост. Докторот ме смири, рече дека не е касно за ништо, ме примија во болница, два дена примав антибиотик и третиот ден серклаж каде што при интервенцијата прво беше вратен водењакот па потоа серклаж. Интервенцијата беше успешна фала богу и сега строго лежење и станување само до ВЦ.
    Инаку и докторот беше зачуден поради целата ситуација,пред се затоа што во првата бременост немав никаков проблем, а исто така и со вторава. Освен повраќање и гадење. Но,по се изгледа проблемот настанал поради бактерија.

Бидете позитивни,имајте верба и заедно ќе издржиме се. Групава е баш мотивирачка. ❤️

На teddy85, IRBBB, Hopeeee и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Happy mother

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    246
    Само да се надополнам. Минатиот месец брисевите беа чисти, а на последниот преглед на почетокот на август беше се уредно. Во меѓувреме се случило нешто, најверојатно бактерија бидејќи имав слаџ, но за мојава ситуација докторот рече дека можно е да придонела и физичката активност,обврски дома и околу детето и слично.

Како и да е, што и да било причината, последицата е веќе тука. Мора да бидеме истрајни, да се поддржуваме за да стигнеме до безбедна недела.
    Ве гушкам сите ❤️

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.445
    Дали од 31ва недела почнавте да се движите? Гледам двете убаво сте истуркале, баш ми е мило, со лесно да ви е до крај! :l:

9. alex12

alex12 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Јас почнав од 35 недела повеке да се движам ама низ дома, на прошетки надвор не сум била. Од утре влегувам во 37 недела, серклажот уште го носам докторот ми рече на породувсње може да се извади.

На SteLuna, Isabel и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  10. Kejtyy

Kejtyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13
    Dali vie so serklaz Lezite celo vreme so podignata karlica odnosno so pernica pod zadnik ? Ili normalno si lezite .. jas probav vcera taka pocna kicma da ne boli 18 nedela teram …

11. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.445
    За низ дома и мене ми е повеќе бидејќи сум со тодлер, за шетање надвор иако добро би ми дошло, има време. За жал немам помош по цел ден, па така морам да станам да го наранам, па на нокширче... Господ е голем нека помага.

12. alex12

alex12 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Препорачуваат докторите да се лежи со перница под задник, ама и јас неможев, па си лежев на страна или полуисправена

13. alex12

alex12 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    И јас имам поголемо детенце и нормално мораш да му направиш јадење. Само немој да клекуваш.Само добра мисла и ке издржиме. Мене вчера ме испокараа во болница зошто сум го носела конецот, требало да се извади. Во која недела ти рекоа дека ке го вадат

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kejtyy

Kejtyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13

Koga stavam pernica duri koskata me boli dole od lezenje … no mi Kazaa deka e nisko dole glavata zatoa probuvam nekako da se kaci 18 nedela sum

15. Happy mother

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    246
    Девојки,

Најчесто после 34 - 36 недела ви дозволуваа да се движите по малку или има шанси и порано?
    Јас сум на строго лежење моментално па сакав ваше искуство да слушнам околу тоа.

16. SteLuna

SteLuna Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    21
    Zdravo na site. Pred 2 dena mi e napraven serklaz poradi skratuvanje na cervix. 24 nedela so 21mm.cervix i poceten goren funeling. Se pomina ok, no mi se javi opstipacija. Na sekoe probuvanje za odenje vo toalet imam neprijatno custvo i sega mi se pojavi malku i krvava sluz.
    Normalno li e posle 2 dena od serklazot da imame krvava sluz tie sto pravele serklaz dali imavte slicno iskustvo?

17. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.445
    Мислам дека најрано 37ма, се уште не сум зборнала за тоа, но мислам дека барем 37ма полна за да е веќе терминско. Бидејќи како што читав некои се пораѓаат истиот ден кога ќе им го извадат, а на некои откако ќе им го извадат уште им држи цервиксот, па дури и со провокации 39-40та недела на крај завршиле. Секој своја приказна ама пред 37ма мислам дека не би требало да се чепка.

@SteLuna нормално е бидејќи е шиено и јас имав 2 дена крвав исцедок, но потоа прекина. Немој да одиш со сила во вц да се напнуваш. Некаде прочитав лажица маслиново масло со лимон помагало, јади и потечна храна, сливи, повеќе овошје.

На SteLuna и Fenix05 им се допаѓа ова.
  18. Kejtyy

Kejtyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13

iskreno posle serklaz nemav nisto no mozno e da se pojavi krvav sluz no ne cesto da e toa … najubavo prasaj go doktorot sto te pravel

19. SteLuna

SteLuna Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    21
    Vcera i zavcera nisto nemav se bese ok, se dodeka ne dojde vreme za vo toalet. Dr- kata ja konsultirav mi rece bez napnuvanje samo nekoe cokolado laksativno, leneneo seme , cia i jogurt da konzumiram. Ama mene me zagrizi krvavata sluz.

20. alex12

alex12 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7