Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. SteLuna

SteLuna Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    21
    Ne se grizi, mala doza na opivka e toa..bebeto si mrda posle serklazot. Da ne bese bezbedno za bebeto ne bi go ni pravele so celosna opivka.. Si znaat oni☺️

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kejtyy

Kejtyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13

iskreno jas deka pravev vo rana bremenost togas ne se ni osekase uste mrdanjeto (12 nedela ) no devojceto sto bese so Mene vo soba vo 19 nedela pravese i rece posle serklaz deka ne go oseka dvizenjeto bas se isplasi no toa bese den dva posle si pocna da si mrda … sega kaj sekoj razlicno

3. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.508
    Допаѓања:
    8.836
    Девојки,
    После серклаж дали ви препишаа антибиотик? Бидејќи викенд не го видов докторот, во отпусно не ставил, сигурно нема потреба ама јас сум си паничарка па велам ќе прашам понеделник да не замарам денес.
    Фала богу добро помина, бебе одма си мрткаше сега лежење и надеж дека ќе издржиме до крај.

На Isabel, BoNaNa123, SteLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.594
    Заврши процедурата мила?
    Премногу ми е мило што сѐ убаво поминало. Гали си го мешко, поскоро да се опоравиш. ❤️

На SteLuna и Fenix05 им се допаѓа ова.
  5. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.508
    Допаѓања:
    8.836
    Заврши мила, домче сега да одмарам
    Рано е за опуштање знам дека не чека борба до крај но бар тој дел е обезбеден да држи што повеќе.
    Како си ти? Уште колку до контрола кај твојот доктор?

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SteLuna

SteLuna Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    21
    Ako nemalo nikakva infekcija ne davaat antibiotici, i mene ne mi dadoa antibiotici samo 3 dena piev od Indometacin belupo 2×1 vecer i sabajle posle zafatot .Magnezium 2× 400 i utrogestan 2×1

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.594
    Ќе се бориме колку шо треба.
    Мајки борци раѓаат беби борци. ❤️

Обезбеден ќе е, ќе го држи до крај. Сѐ ќе биде добро, ќе ти дозволат и да шеткаш, ќе видиш.

Добра сум, се држам уште...
    Чекам да дојди понеделник, тогаш имам закажан термин. (waiting)

На Mumoftwo30 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  8. Kejtyy

Kejtyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13

Super cestitki i odmaraj sea , ako pravese kaj Pancevski on ne dava antibiotik jas so dve bakterii mi napravi serklaz i ne mi dava antibiotik mi vika deka tie pakterii ne bile opasni i normalni bile … pa taka teram so lesno sea ovie 3,4 nedeli do kontrola poveke odmaraj za da se fati ubavo serklazot : )

9. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.445
    Ми ставија антибиотик во инфузијата после интервенцијата, а за дома не ми дадоа антибиотик.

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.594
    @Fenix05 мила како си? Помина контролата?

11. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.508
    Допаѓања:
    8.836
    Добро сум, денес бев на контрола чисто за бебо ме фаќаа паники дека ми тече плодова вода, не ми беше активен нели неколку денови. Фала богу е ок се и вода и бебе. За серклажот на 02.10 сме. Ама ок се осеќам, докторкава вика најголемите компликации можеле да се случат одма после серклажот така да за сега е ок. Вие растете се гушкате ли? :hug:

На Kolumna, IRBBB, Isabel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.594
    Мислам дека е време да се опуштиш малку, сигурно сѐ е во ред. Гали си го мешко. ❤️

Се гушкаме од вчера ние, не можам да го тргнам од раце, ќе пукнам од среќа. Уште едното да го земам в раце и нема да има посреќна од мене.

На sani99, H.VAGA, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    443
    Zdravo. Iskustvo nekoja od vas za NISKA PLACENTA NA PREDEN ZID.
    Bremena sum 17 nedela, terapija utroge6i generalno lezenje. 10 min dali sum na noga vo cel den. Sedam za jadenje,ili vo polu sedecka lezecka sodtojba na krevet.
    Na 1 skrining visoko postavena na zaden zid a sega nisko na preden. Ako ste imale iskustvo ve molam pisete mi za terapija za preporaki za se. Fala

14. Ordinary Mom

Ordinary Mom Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    311
    Здраво на сите, станува збор за втора бременост, 18 недела. Во 16недела е откриен слаџ за кој што примав терапија сумамед и се исчисти. Грлото на матката од 3.8 се скрати на 3.4, без вклинувања. Но, измеѓу постојано сукрвица, слабо крварење од грлото (начална дијагноза цервицитис). Докторката препорачува серклаж. Многу сум исплашена, ве молам за искуства и доколку некој знае цена на серклаж во Ремедика? Благодарам
    И Господ да е со сите нас!

15. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.508
    Допаѓања:
    8.836
    Прво за исплашеноста, сосема е нормално сите на темава сме го поминале тој страв и грч.
    Јас направив серклаж во 21ва недела ама кај мене постојано се кратеше грлото, немој да се плашиш од процедурата. Кратка е трае 10тина минути, со целосна анестезија (не е штетна за бебо) и брзо после тоа очекувај дека ќе си се размртка и тоа кога ќе се освестиш и ти. Ремедика не знам која цена е јас во систина правев месецов и ме фати 48.000 со 1 ноќ (мора да лежиш) за да следат како е ситуацијата па ваљда горе доле е иста цена.
    Серклажот ти е осигурување на грлото дека ќе си стои што подолго затворено а бебе внатре. Обично ако нема други компликации, го вадат во 37ма недела по што можеш природно да се породиш ако е се ок.
    Ако имаш други прашања слободно постави ги тоа што знам ќе ти кажам.
    И моја препорака ако веќе си одлучена да ставиш, не одолговлекувај да се влоши ситуацијата па да биде покомплицирана самата процедура и потешко закрепнувањето.

На AniSk, Ordinary Mom, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Ordinary Mom

Ordinary Mom Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    311
    Да одлучив веќе, идната недела го правам. Барав искуство за процедурста,опоравувањето,успехот на бременоста итн.. Се движевте ли после тоа, барем домашни обврски- слаб ми е баба сервисот ќе мора некои работи сама..

17. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.445
    Јас првите 10тина дена после серклажот повеќе лежев, дур да заздрави местото. Потоа умерено се движев, повеќе низ дома и околу првото дете. После месец и пол од серклажот на контрола цервиксот беше ист.
    Мислам дека зависи колку е сериозна состојбата, некои лежат цело време и со серклаж. Мене не ми препорачаа цело време лежење бидејќи беше превентивно поставен.

18. Srnapetra

Srnapetra Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    49
    Zdravo devojki vo 20 nedela cerviksot mi e 30 dali e vo red

19. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.445
    30+4, цервиксот паднал од 30мм на 15мм. (30мм ми беше од 16та недела не се смени до сега).
    Историјата се повторува, овој пат еден месец покасно се скрати и сум со превентивен серклаж, но не знам серклажот колку ќе помогне навака :sweat:. Иако и досега повеќе одмарав, не бев на стриктен бед рест бидејќи не се кратеше досега, сега ќе го фатам креветот :(.

Ако има некоја мајка со серклаж и толку краток цервикс, нека ми пише до која недела истуркала.

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.594
    Слично како мене, само шо јас немав серклаж. Исто во 31ва ми се скрати од 32 на 17мм. Строг бед рест бев, два утрогестани, магнезиум директ 2х400 и ферона два пати дневно. Се породив 34+4 заради друго, претходно 3 дена се движев колку можам повеќе, па се отворив 4 прсти. Ако продолжев да лежам, сигурна сум дека ќе истуркав барем уште 2 недели.

Мислам дека серклажот те штити, плус ако лежиш постојано, сигурна сум дека ќе држи барем додека влезиш во 9ти, ако не и повеќе.
    Едит: ти препорачаа зреење?

На Mon223, Fenix05 и Isabel им се допаѓа ова.