Многу ми е мило што си издржала до 37ма, а гледам и други има што издржале. Здравје ќе покаже времето кај мене како ќе биде
Здраво на сите јас сум 20 г.н но сум во голема паника ,вчера бев на скрининг и контрола за серклажот .Инаку серклажот беше пред 10 дена .Скринингот помина супер се е ок со бебушко , но кога ме прегледа докторката со вагиналната сонда рече дека имам внатрешно отварање на грлото на матката , а притоа заборавив да пишам дека само што стигнав во клиника бев во вц и имав свежа крв на гаќите. Докторката го прегледа и серклажот вагинално и рече дека тој е ок и дека крварењето доаѓа од тоа што сум внатрешно отворена и дека шансите ми се 50 50 . Од терапија само утрогестан и магнезиум .Дали некоја од вас има слично искуство .Ве молам пишете и извинете на долгиот пост .
Девојки некоја да осеќа како остри болки траат по 1 секунда на 4 5 пати и после нема ништо, внатрешно ги осеќам баш како во матка, ниско под стомакот во висина на препон? Само филмови правам дека ми паѓа конецот од серклажот и дека се отварам одењето баш ми е тешко и болно во препони, ниско под стомак и грб позади со колкови се надевам е од тежината на бебе и тоа што лежев сите месеци а не дека веќе сум отворена и ќе се породам уште сега
Nee.. relax.. kakvo pangjanje na konec..Najverojatno bebeto e fatilo losa pozicija, ili pak rasti. Jas sum postojano so takva bolka, kako iglicki..mislam deka ne e strasno. Vo toj slucaj mi preporacuvaa no-spa i magnezium. Ke teras ti do kraj, principielna si i veruvam vo tebe ♥️
Да мила фала богу не го осеќам тоа сецкање, изгледа таму мрдаше бебо па ме засекуваше убаво рече @Ordinary Mom Денес само болки во кичма ако постојам подолго ама тоа си го сметам за нормално, ќе видиме утре на контрола. Фала што ме мислиш
Пуштаме среќа мамзи, пиши ни после што си направила. Мене колкови не многу ама препонии мислиш газам врз органите, така ме заболува надоле па затоа само филмови правам.
Ke pisam obavezno. Kolkovite me bolat koga lezam, a preponite koga stanam da se razdvizuvam.I ne samo preponite kako i dolu nesto da me tegne. Abe koj znae kakvi gluposti mi idat vo glava. Doktortata kaza deka dokolko bolkite gi sekavam pri dvizenje samo, se muskulni i da ne se plasam..Go imam staveno toa vo.glava i malku sum porelaksirana. ... se slusame, se nadevam so ubavi vesti ♥️
Дали ослабевте додека лежевте? Мускулатурата ми ја снема..Што правевте околу тоа? Брзо се вративте во кондиција?
Јас ослабев и претходна бременост кога лежев, а сега и оваа. Претходната бременост заминав на породување со +4кг кои ги имав добиено уште пред да почнам да лежам. А сега... послабо качував уште пред да лежам 32 недела бев скоро +5 кила, ама деновиве имам намалено на +2-3кг. Инаку првата бременост лежев 8 недели и потоа кондиција брзо вратив, освен што секое утро додека да се раздвижам петиците многу ме болеа.
Zdravo. So abdominalen serklaz sum do sega dobro terame vleguvam vo 24 nedela. Cervix 13 mm. Me interesira tie sto ste so abd6serklaz za kade razmisluvate za poroduvanje. Ili dokolku nekoja e porodena kade i kakvo iskustvo imala
Te citam sega. Jas lani pravev abdominal serklaz ,i posle 1 godina ostanav trudna so ivf. Iskreno ne se sekavam mn okolu krvarenjeto. Krvarev ama kolku nz. Normalno e no da ne e obilno i da nemas bolki. Do sega sigurno si posetila i dr i imas objasnuvanje i si dobra. Kazi mi kade pravese abdominalen serklaz, koi ti se preporakiteza natamu...
18та недела сум, на последниот преглед кај матичен прв пат ми мереше цервикс кој ми е 30мм , ме испаничи др а не ми даде никаква терапија , рече дека ќе го следиме и контрола после 1 месец. Мене ми е страв па закажав кај Органџивски во Понеделник но до тогаш сум во мисли.... Поради циста на јајник си лежам поголем дел од денот но матичниот не ми рече ништо но за лежење ни за терапија Ве молам за совети , некои со слично искуство ...има ли шанси да се зголеми цервиксот сам од себе со лежење
Bese okolu 7-8 cm zatoa mi preporacaa, Sega mi se namali na 2 cm no mi go prodolzoja boleduvanjeto. Ne sum na strogo lezenje ama tk si odmaram....
Zdravo devojki, jas pred nekolku dena si bev pak na kontrola. Grloto mi rekoa deka e ista dolzina kako prethodniot pat, znaci od 18 do 24 nedela 38 mm. Doktorkata rece serklazot drzi, duri i nadvoresno se napravilo nekakvo zacvrstuvanje - toa ne go razbrav bas. E sega mi rece nemoj da se zalezuvas mnogu. Ma jas sto prasalnici vo glava i ne prasav so bi znacelo toa, a i iskreno sram mi bese. Prasanje do vas, sto pravevte vo vakvi slucai. Jas edinstveno stanuvam po deteto i da prigotvam nesto za hrana. Ne izleguvam, ne pazaram. Ok li e takvo odnesuvanje? Spobudalev veke..
Dobro utro. Koja od vas ima ABDOMINAL SERKLAZ, i e porodena na GAK. Me interesira iskustvo za doktor bolnica. Jas sum so abdominalen serklaz i nz kaj koj dr da otidam za poroduvanje na gak