Здраво на сите. Ве молам за искуство за абдоминален серклаж. Доста читав ама пак некои работи не ми се јасни. Дали поддржува близначка бременост, колку траки се ставаат, што се случува ако дојде до абортус во следна бременост...? колку е цена во Систина а колку во Плодност (колку што разбрав само во овие две клиники се прави).
Jas sum so abdominalen serklaz praven vo sistina kaj dr. Nikola Pancevski. Cenata ne se sekavam tocno od 2000 do 2500 evra. Pred skoro 2 god. Sega sum bremena so prvo dete, po pat na ivf. Za bliznaci nz, mene dr mi rece poradi kratok cervi6i abdominalen serklaz da ne rizikuvame so 2 embriona, i stavivme 1. E, sea ako veke si trudna so bliznaci nz.. konsultiraj dr. Jas do sega e dobro. Ne sum na strogo lezenje po potreba i izlezam no retko i kratko. Niz doma neso potfatam, ili rucek. Ama so pauzi za odmaranje. Generalno lezam.i stasav do 6 mesec. Se nadevam i narednite 3 ke bidat dobri. So sreka i bez grizi za se ima resenie. P.S. abdominalen serklaz pravev pred postapkata za ivf,oti imav mn kratko grlo.
фала на одговор. ми препорачуваат за следна бременост, па сакам да ги знам предностите и недостатоците. ако некоја членка знае за цена во Плодност, нека сподели.
Ме замисли сега, уопште не ни помислував на ова, ја истерав супер бременоста, и остана и за следна конецот, па ме заинтересираа твоите прашања. Ова најдов: If a first trimester miscarriage occurs, the tissue can pass spontaneously because the TAC does not narrow the cervical canal. Otherwise, misoprostol may be used to help expulse the tissue, or a D&C can be performed without any impact on the effectiveness of the TAC in subsequent pregnancies.
Мешковци денес на гак за конзилијарно па кратко ехо ми направија, гледам должина на цервикс 23 измериле си стои како што го поставија серклажот (се надевам си е ок измерено и нема да ме удри дамла следна недела во Систина) Ама ми влеа надеж дека на сите болки и претчувство дека готово сум се отворила, сепак ќе дотуркаме некако до 9ти месец
Abe ti rekov ja, ke odis do termin. Bravo devojko!!!! Super! Jas sum na 21 pak na kontrola, pocnav po malku da se razdvizuvam po vasi sugestii. Mnogu pozitivno mi se odrazi na psihata♥️
Zdravo devojki, info od vas molam...dali vi se ima sluceno, dva meseci po serklaz pri malku poprodolzitelno stoenje da imate cuvstvo deka ve boli cerviksot, znaci vnatresno ja cuvstvuvam bolkata. Gotovo veke vo glavasve mi se vrte.. molam za info.. iscedok i krvarenje nema
Od pamet se izvadiv i pisav i na doktorktata, glava nema krenato od mene. Imam cuvstvo kako da me rastega konecot, kako da mi se tegni nesto vnatre. Odvratno cuvstvo.. vo glava nekes da znaes sto mi minuva..
Убаво си направила да се смириш мила ако нешто има ќе ти рече да отидеш на контрола, кога си следно? Верувам.... денес цел ден сум мрачна еве до сега спиев 2ч од што сум преморена од црни соништа поврзани со серклажот... бев на сонце 20мин,седев испаничена дека имам болки и едвај дочекав дома да легнам и магично се ми помина.... Мислам дека ќе се препородам нека помине барем уште 1месец и нека се раѓа веќе додека не сум се изгубила скроз од стресови
i jas toa velam, ednas da pomine mislam deka zdrav razum izgubiv. Vo vtornik na kontrola, ako e se vo red dotogas daj boze. I ovoa ne e lesno,ic iscekuvanjeto
Здраво, бидејќи на неколку места прочитав дека пиете ферона би сакала да ве прашам дали ви е препорачана од гинеколог или на своја рака си ја земавте и дали имаше ефект кај тие што ја пиевте. Јас сум со скратен цервикс 24мм - 30 недела, лежам и мирувам веќе 20 недели, примам утрогестан 2*200 мг, магнезиум 2*200, фемибион 2 и метилиран Б12. Одам на контроли и во Систина и кај матичен но никој ми нема спомнато ферона а тука гледам доста од вас имаат позитивни искуства со неа.
Dr.Kotlarova mi ja ima preporacano..mislam deka ima ubav efekt vrz zadrzuvanjeto na dolzinata na cerviksot. Jas 11ti-12ti na kontrola, 30 nedela, pa ke videme.
Jas sum so skraten cervik 15 mm, imam abdominalen serklaz. Ne sum na strog bed rest pijam ferona po preporaka na Kotlarova.
Dr.Kotlarova mi ja ima preporacano..mislam deka ima ubav efekt vrz zadrzuvanjeto na dolzinata na cerviksot. Jas 11ti-12ti na kontrola, 30 nedela, pa ke Ke se najdeme tamu, i ke se raduvame na ubavi vesti. Koja nedela si?
Niz doma se dvizam so pauzi. Ke stavam sadovi vo masina ke legnam,ke postelam alista (ne ja krevam korpata jas) pa ke legnam. Dvizenje imam balansirano i reducirano. Ako denes sum izlegla kontrola i sum dvizenje naprednite poveke odmaram. Ili do market na 5 min e od mene kolku leb da kupam i vozduh da me fati. So kola na gosti, maksimum 2 saati ako sedam. I celo vreme so pozitivni misli. Do sega fala na Boga dobro e.
Jas sum so vaginalen serklaz i ne znam film si praam ili vistina e, ama sedenjero mi preci mnogu. Imam bolki potoa. Inaku i jas se dvizam po doma, imam 6 godisno dete sto si bara vnimanie sekako, a i domasni obvrski po nesto mora da zavrsam. Navednuvanjeto mi e bolno isto taka.. Mnogu ja sakam novogodisnata euforija i sakam da podizlezam, ama pak sovest me maci potoa.. i taka..koja nedela si? Jas 29.. ♥️
Не си замислуваш и јас осеќав болки доле после долго седење. На тврдо немој никако ќе те откопаат болки после. Не се наведнувај не клекнувај, нека крева маж ти а на детенцето објасни му дека не смееш да клечиш седиш на земја креваш тешко и наоѓајте си игри заедно на гарнитура или спална. Чувај се мајка барем до кај 35та. И јас сум со вагинален знае да ме засече доле.