мене гинекологот за второ ми рече ке ставиме одма на почетокот превентивен серклаж , и јас сум преплашена и еве години и години минаа и не можам да се решам за второ од страв не можам да лежам пак и да сум зависна од друг, тогаш ми беше ептен тешко а сега со дете кое чека од мене уште толку
Koga na pochetok ti predlozi (mene mi postavija serklaz na vlez vo 16ta nedela preventiven bidejki imav spontan prethodno poradi naglo skratuvanje na cerviksot i negovo otvaranje vo 17ta nedela). Da istite stravovi gi imam i jas i pretesko mi e na dusava. Kolku godini ima tvoeto detence?
Јас поминав прва бременост со превентивен серклаж и лежење - не мрдав од страв. Во 18та недела го ставија, 2,6 беше грлото, не се отвори и скрати до крај, све беше ок. И мене ми беше страв за втора бременост, дури на едно ќе останував, но се случи непланирано. Во втората бременост иако грлото беше кратко пак, докторот одлучи да не ставам серклаж. Лежев колку можев со тодлер од 2 години, до мене (децата ми се разлика 2г и 4м) и второто го родив во 36та недела поради плодова вода, грлото беше ок. Секој случај е индивидуален, јас верував на докторот иако потајно се надевав дека и во втората бременост ќе стават серклаж бидејќи мислев дека така се спасив во првата. Но ете... Секое добро ❤️
јас се отворив во 22 недела и ми ставија итен серклаж и до крај лежев, и за наредна бременост ми рече од сам почеток кога точно не знам..моето е големко 7 години.
Jas imam vtora bremenost so lezenje od 15 nedela i 6 godisno dete..znae zosto lezam, imase momenti koga se natazuvase normallno e..tatko i e non stop so nea i kompenzira..po doma majka mi pomaga. Doaga sekojdnevno i pomaga
Taka e znam sekoj slucaj e individualen. Daj boze da imam srekja kako tvojata ne deka se plasam od serklaz tuku od toa kako so todler doma koj znaesh kako e. Fala ti za spodeleneto
Здраво на сите, нов член иначе Сакам да прашам какви искуства сте имале со опоравување после серклаж. Јас се правев во средата во плодност и еве мирувам дома што можам повеќе. Ми рекоја ке треба две недели да мирувам и после на контрола. Инаку предходно бев добра со скратено грло поради конизација( лани) и докторите ептен оптимисти беа. Веќе имам родено едно дете, природно, здраво право и без компликации. Сега испадна дека едвај ми го направиле серклажот од толку лошо што било. Зборот ми беше јас сум 22 + 2 г.н и искрено по природа не сум човек кој мирувам па ова со лежењето многу тешко ми дојде. Дали смеам да излегувам барем на едно кафе или дома да си правам јадење или буквално сум врзана за кревет? Прв пат се соочувам со ваква ситуација и сум преплашена. Иначе сакам да напоменам дека сум активен пушач од моите 13 години и до сега не сум прекинала да пушам па фала богу ништо не ми било. Знам дека се штетни по бебето, свесна сум но правев скрининг кај двајца доктори ( и кај матичниот и во плодност) исто имам и нифти и бебето супер се развива се е ок. После зафатов докторот ми рече да си ги остам цигарите оти ке сум го зафркнела бебето. Сега мие уште потешко и уште поисплашена сум. Со сопругот неможам да разговарам бидејки многу паничи, повеќе и од мене. Ве молам за совет некој некоја утеха П.с -да одговорам на прашањето погоре серклажот ме чинеше 35 000.
Lezenjeto e horor i jas edvaj dolezuvam , dali ke mozes po malku da se razdvizuvas ke ti kazat posle prvata kontrola, zavisi od dolzina na grlo dali ima funeling ili ne vo sekoj slucaj ke ti objasnat posle kontrola sto smees, a za cigarite dokolku nemozes da gi otkazes barem namali gi.
врзана си за кревет за жал, 4 месеца бев врзана само до веце станував, лежејки и јадев за да гравитцијата не прави притисок долу, прв пат прошетав 35 недела после контрола набрзинка да купам некои ситници за бебуш. Исто и јас правев во 22 недела .