Јас правев 23 недела со скратено грло на матка 20 см и почетен фунелинг.Тоа е мало отварање на цервиксот..Изгуглај ке видиш. Лежев 3 месеци постојано. Само до ВЦ и за туширање станував. Гледај си филмови, читај книги, само остани смирена. Не е лесно, голем предизвик е. Издржав до 35 недела.Бебчето ми е сега 3 мес. не беше во инкубатор и супер си напредува. Со среќа
Zeniii zdravo Na ovaa tema sakav da ve prasam dali imavte odnosi posle serazot? Mene mi e napraven na 12nedela no doktorot ne mi spomna nisto takvo iako bi mi bilo sube vo momentov ako se prasuvam. Soveti, mislenje? Vi blagodaram
Nikako odnosi, Serklazot e napraven da go drzi cervixot zatvoren.So odnosi moze da dojde do kontrakcii na matkata, no i rizik od infekcii Vnimavajte i so lesno
Здраво на сите Веќе имам родено едно детенце, со првата бременост имав скратен цервикс, не ставивме серклаж, одлучивме да лежам постојано, и така лежев 5 месеци без да станам се до 38ма недела и немаше проблем. Ете втора бременост, пак скратен цервикс (16 нед.) Препорачуваат овој пат да правам серклаж согласно претходната историја. Прашањето ми е, дали после ставање на серклажот ќе можам нормално да функционирам и да се движам?(со оглед дека имам тодлер дома, кој не одит во градинка и е со мене цело време) Дали имате искуство со серклаж во Систина, конкретно кај Гордана Петровска? Колку време е опоравувањето, дали е болна постапката, дали се лежи во болницата, која цена е… Секој совет би ми значел.
Исто беше и со мене Прва бременост скратен цервикс лежев 2 мес. без серклаж бидејќи касно беше за ставање и се породив во 35 недела ми пукна водењакот. Втора бременост исто..цервиксот се скратуваше и во 23 недела ставив серклаж во државна кај др. Даниела Joванова одличен доктор и професионалец. Од тогаш постојано лежев..само до тоалет и назад. Се породив пак во 35 недела , серклажот си држеше , но ми пукна водењакот. Мирувај и со среќа и со лесно..
Се зависи од твојата состојба како ке каже докторот, јас лежев цело време, пишував и понапред, во Систина правев и јас, брзо се завршува јас немав ни болки ни крварење, една вечер бев таму и после дома.
Zdravo, eve veke tri nedeli kade mi e napracen serklazot. Inaku vtora bremenost mie, prvata se najnormalno i prirodno pominav. Se pravev konizacija vo april lani pa zatoa mi se skrati grloto i morase serklaz sega vo vtorata bremenost. Postapkata ne e bolna voopsto, istiot den me pratija doma no licno mene tri dena posle toa me bolese kako silni menstrualni bolki i po malce krvavev 2,3 dena.. Da ti odgovaram na prasanjeto dali ke mozis da se dzvizis najnormalno, ne nema da mozis i da sakas. Prvo ke ti bide strav drugo da stanis niz doma 10 min da setkas ke se zamorvas i ke osekas kako pritisok dolu.. Ne e ni preporaclivo da se dzvizis. Jas eve tri nedeli lezam doma so stanuvanje bukvalno za kafe da si napravam ili da si namackam nesto da kasnam do wc ili da se iskapam. Domasnite obvrski pomagaat majka,svekrva, mazot mi site se angazirani okolu toa i detenceto. Pa moj sovet da lezis da odmaras i angaziraj pomos. Vo nikoj slucaj nemoj da krevas teski raboti ili da zastanis da gotvis. Prvata nedela ke ti bide tesko potoa e polesno.
благодарам на сите на одговорите, за некој ден сум во систина на консултација па ќе ми кажат дали мора или не… најголемиот проблем е тодлерчево мое дома кое не оди во градинка и си бара максимално внимание од мама Ќе најдеме решение, ви посакувам на сите да си ги износите дечињата до 40та недела.
Zdravo, So cirklaz sum od 12 nedela, vo prva bremenost poradi konizacija i kratenje na grloto na matkata. Jas pravev vo Sistina kaj Nikola Pancevski pri sto mi preporaca 3 nedeli strogo odmaranje a posle niv dvizenje nadvor od doma po potreba. Ni vo eden moment nemav krvarenje ni bolki, samo koga se menuva vremeto (sto e normalno). Eden den me zadrzaa i me pustija doma so terapija (UTRAGESTAN). So lesno i se ke bide vo red
iskreno ne znam, no doktorot uste pred da ostanam bremena mi imase spomnato deka ke treba da mi se pravi intervencija.
Здраво мамички сакав да прашам дали некој го има до крај или барем некоја недела пред крај го има до носено бебето со скратен цервикс , со лежење и со примање терапија Докторот ми вели дека неможе да се прави Серклаж и се плашам да не го изгубам малечково ве молам за совети ❤️.
Многу жени успеале да износат со строго лежење и терапија. Барај магнезиум и ферона да ти дозволат тие се природни а многу помагаат покрај утрогестанот