Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2019
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    45
    Здраво девојки, правев брисеви, изгледа имам кандида и тоа многу.. :( ми дадоа микорил вагиналети и тоа само 3. Едвај усправ некако да ја вметнам бидејки се плашев ради серклажот да не направам некоја беља. Дали има нешто што може да се пие, наместо вагинално. Јас и утрогестанот после серклажот продолжив да го пијам наместо да го ставам долу. Фала ви

2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    3.138
    Утрогестанот мислам дека вагинално има повеќе бенефит. Мене совет од гинеколог ми е вагинално да ги ставам. Нема простор за грижа за серклажот, не можеш со вагиналета беља да направиш. Истерај си вагинална терапија за кандидата секако најголем бенефит ќе имаш од тоа. После можеш вагинален пробиотик да земеш, како лактогин пример, ги имаш и како капсули. За одржување вагинална флора се. Плус внимавање на исхрана, благо и леб.

3. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Нема ништо да ти биде што ќе ставаш вагинално-не му штетиш на серијалот полошо е ако не се излекува инфекција .Верувај,два серклажа имав

4. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2019
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    45
    Fala vi mnogu. Uste nesto sakam da ve prasam, pijam cist magnezium od 500 mg i povtorno me fakaat grcevi :( kakvo e vaseto iskustvo??
    Maticnata mi veli deka dozata e dovolna

5. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    1.343
    Јас пиев 2х400 и плус ферона и во неа имаше магнезиум. Грчеви немав цела бременост.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  6. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Jas piev no spa za grcevi,odma smiruvaat.po preporaka od kotlarova

7. Winnie the Pooh7

Winnie the Pooh7 Нов член

Се зачлени на:
    16 мај 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo Devojki :)
    Nakratko mojata istorija :
    Dvoroga matka , konizacija cin 2/3 , posle 6 godini ostanata bremena no za zal neuspesno , potoa napraviv histeroskopija a voedno i laparoskopija bidejki imav ednometrioza, mi preporacha dokotorot posle 2 meseci da se obidam da ostanam bremena , postapiv kako sto mi kazha zabremeniv po priroden pat , no za zal vo 20 nedela mi pukna vodenjakot iako konstantno kontrolirano sekoja nedela kaj doktor , se e vo red se e vo red, nema potreba od patoloshka bremenost i na rabota mi pukna vodenjakot . Imase period koga se plasev povtorno da zabremenam , no koga odluciv deka sakam i sum spremna psihicki otidov vo sistina mi kazhaa deka e potrebna uste edna histeroskopija poradi ogromna anomalija na matkata a voedno i abdomenalen serklaz bidejki recisi i da nemam grlo na matkata. Histeroskopijata ja napraviv vo noemvri 2024 , abdomenalniot serklaz vo januari 2025 , doktorot mi kazha deka mozhe da se obiduvam da zabremenam , ocekuvav kako prethodno da nemam problem bi zabremenuvanje no nesto ne saka :(
    Pritoa mi docni ciklusot 6 dena pravev prku krv bhcg no e 0.8
    Nekoe slicno iskustvo ?
    Predlog ?
    Vi blagodaram

8. elenka88

elenka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Здраво, дали знаете дали на гак прават серклаж?

9. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    630
    Јас кога бев ма патолошка имаше трудници што беа примени за серклаж.Така да прават .

10. elenka88

elenka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Фала ти, а абдоминален дали прават, имате инфо?

11. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    630
    Абдоменален само во проватните клиники Плодност или Систина за Ремедека не сум сигурна прашај.На клиника само вагинален.

12. JasminaKK

JasminaKK Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2022
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    43
    Во Систина знам дека прават д-р Никола Панчевски и д-р Бобан Сарџовски, имам прашувано порано.

13. Anajlin

Anajlin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    36
    Здраво на сите, утре правам серклаж во Систина и покрај сите прашања што ги поставив, заборавив најосновното - што треба да носам за престојот таму? Полнач, чешел, четка и паста за заби да секако, но дали треба пижами или некои посебни влошки?

14. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    248
    Ништо не ти треба, влошки не, спаваќи даваат таму, дури и четка и паста за заби имаш. Земи си полнач за телефон, чешел и стегач за коса. Евентуално од лична хигиена за лице на пример ако сакаш нешто, ама ништо плус, си одиш следниот ден.

На Anajlin му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anajlin

Anajlin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    36
    Фала ептен!

16. Jas05

Jas05 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    42
    На втор скрининг во 21ва недела докторката ми измери цервикс од 32мм. Дали тоа е доволна должина или треба да барам и друго мислење? Ја прашав докторката ми рече не треба да е под 25мм а тука читам многу различни искуства во врска со ова.

17. Anajlin

Anajlin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    36
    Јас имав на прво мерење 25мм, па на второ мерење после 2 недели строго лежење 34, ама сепак отидов кај Дракулевски и тој ми измери со рака и констатира дека е меко и дека ќе се скрати дополнително како проаѓаат неделите и бебето расте. Ако имаш опција, отиди и на второ мислење за да си бидеш мирна. Мене ми ставија превентивен серклаж заради мекоста на грлото.

На Jas05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.186
    Како се осеќате после серклажот, дали боли?
    Мене ме чека за некој ден па малку имам доза страв за бебето.

19. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    630
    Опушти се не боли осеќаш малце затегнатост ден,два.Самата интервенција е 5 мин.Смо ќе мора да мируваш првите две недели строго мирување за понатака ќе ти каже док.Може да се јави неколку дена исцедок да не се плашиш нормално е.

На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.186
    Со целосна анестезија ли е ?
    Дали додека трае тоа го следат бебето на ехо?