1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.066
    Како мерат внатрешен.2 бремености секогаш ми мереле цервих и било само цервихот ти е толку.Ајде важно нека држи конецот голрмината и не е толлу важна.

2. Hope2time

Hope2time Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Jas sega go pijam ama na pocetok go stavav, samo cisti race i slobodno stavaj

3. Hope2time

Hope2time Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Nikogas nikoj ne mi merel cerviks na toj nacin sekogas edna merka mi kazuvale
    Kade ti izmerija vaka ? Ne se plasi, ke bide se dobro

4. Hope2time

Hope2time Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Dali posle stavanje na serklazot ve bolela kicmata? Pocnuva i stomakot da mi se stvrdnuva :(

5. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.062
    Istoo i mene ne mozam da stanam od bolka i mi pominuvat i na dolniot del od stomakot i kaamen mi se prajt stomakot duri pocnav da se plasam vise. I Daneva vo GAK taka mi izmeri i vo gradot kaj ziveam dezurnata vcera

6. Hope2time

Hope2time Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    I jas se plasam da ne se kontrakcii :(

7. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.062
    Да ви ја раскажам приказната на мајка ми. Со првото дете (тоа сум јас) се породила многу предвреме, во 28. недела. После тоа, во следните две бремености ѝ ставиле серклаж. Зборуваме за пред повеќе од 35 години. Таа ми кажува дека по серклажот не лежела воопшто работела по ниви цел ден, се враќала дома, чистела, перела, креваше тешки работи, а дури и се грижела за баба ми која била во кревет. И покрај сето тоа, двете бремености ги износила речиси до крај без никакви проблеми.

Затоа јас понекогаш се прашувам дали навистина само физичката активност е пресудна. Лично мислам дека ако нема инфекции, контракции или некој друг проблем што може да влијае на бременоста, тешко дека самиот серклаж би бил причина за предвремено породување.

Со првото дете лежев речиси строго, со второто бев некаде 50/50, а сега со третата бременост лежам многу помалку

На Moonlight7 и Dr.Zzz им се допаѓа ова.
  8. Hope2time

Hope2time Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки,
    Прва контрола после серклаж поставен пред една недела. Сега сум 22+2, грлото 14 мм, сеуште има слач. Чекам резултати од крвна слика и црп. Слачот го има веќе 2 недели…пиев панцеф, флажил и лекоклар пред да ми го стават серклажот, но слачот само се намали, не се повлече скроз. После ми дадоа сумамед 3 дена пиев, 3 дена венски ми го ставаа. Ставивме серклаж и цела недела бев без антибиотик. Денес на контрола гледаат пак слач. Некоја искуство со слачов?

9. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.062
    Abe jas vo dvete bremenosti imav golem sludge i vo dvete e lecev piev sumamed 7 dena po 2 i mi se lecese skros. Sega pa ovoj pat mi rekoa deka slidge se lecit samo pred da se stavit serklazot posle ne, pojma nemam od kade toa i jas piev 7 dena lukoklar i jas uste e imav sludgeto mi rekoa neka sedit taka i sega nisto cekam naredno

10. Hope2time

Hope2time Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Јас стварно ке спобудалам. Ми стигнаа резултатите, црп 60. Ме задржаа во болница за венски антибиотик. А и нешто од саботата сум затната како настината, незнам дали и ради тоа толку е високо црп.

11. Nipi

Nipi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2022
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    64
    Mila kolku ti bese dolzina na cerviksot koga ti postavija serklaz ?

12. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.066
    Должината беше 38мм.Ама дека некомпентентен цервих и предходна бременост 26 недела се породив затоа ставивме серклаж.