Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. Baby Girl 3

Baby Girl 3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    302
    Fala

2. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    761
    Не ме праша мене, ама јас сепак ќе го препорачам др, Дракулевски од Систина ( и општо за ризична бременост е мн стручен) јас кај него правев, а за серклажи мн го фалат и др. Панчевски од Систина.

На Baby Girl 3 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.094
    Јас двата серклажа ги носев кај Ana Daneva во ГАК. Првата бременост ја почнав со цервикс од само 10 мм, а ја износев до 38. недела, кога сами го извадивме серклажот. И сега, фала му на Бога, одлично се држам. Серклажот ми беше ставен на 14. недела, не лежев многу бидејќи имам две мали деца, а еве веќе сум 20. недела. Цервиксот не само што не се скрати, туку дури и е малку подолг. Топло ја препорачувам за скрининзи, серклажи, породување и сѐ поврзано со бременост. Имав многу комплицирани бремености, но фала му на Бога, а потоа и на неа, ги износев до крај и сѐ заврши добро.

На Baby Girl 3 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  4. Baby Girl 3

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    302
    Многу ти благодарам за советот.

5. Baby Girl 3

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    302
    Многу ти благодарам за советот и одговорот.

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    10
    Девојки давајте совети..25 недела и 4дена со серклаж од 19 недела но имам и фунелинг и слаџ примав венски три дена терапија и сега продолжив со Панцеф и кларитромицин фанелинго е голем и дури мислам дека слегол до конецот ..должината на грлото е 3.60 се на надворешниот дел до конецот е 2 ..Дали некоја одржала со ваква состојба бременост и до која недела..Јас мн немам надеш дека ќе се дојде до соодветна недела..инаку ова ми е втора бременост..првата исто родено во 31 недела со серклаж..серклажо држеше ама ради плацента беше тогаш

7. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    675
    Кај мене беше така, серклаж поставен 18 недела, во Декември ми се скрати грлото уште повеќе и дојде до самиот конец со фанелинг внатрешен. Кај мене беше 1,5 цм и издржав со строго лежење ( само до тоалет одев и еднаш неделно се туширав). На крај се породив во 38 недела+6 дена, сама си закажав царски не можев веќе да издржам инаку конецот уште ќе си држеше. Лежи одмарај и примај терапија забда ги средиш инфекциите

8. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    10
    Дај боже и јас да издржам како тебе правам се ама ми е страв да не е подобро да се оди Ск ..ми е страв дека водејнако е дојден до конецот да не песни нешто ама па си велам можи ќе држи сега си велам барем до 28,29 па после Господ златен

9. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    675
    И мојот водењак само на конец се држеше ама не мрдна. Е сега никаков притисок не му правев, само лежев со перница под задник и пазев на инфекции.

На Minkaa1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    10
    Господ златен и јас само лежам и само се молам да се дојди барем за почеток до 29 да не деѕ случи нешто овие недели

11. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    10
    А на колку време одите на контрола? ми е страв да мрднам од дома

12. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    675
    Мислам дека на 3-4 недели одев јас.
    Ти ја праќам цела поддршка на светот, правиш огромна работа во моментов. Поставувај си кратки цели и труди се да мислиш само позитивно :l:

На Minkaa1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    10
    Ти благодарам од срце ..Дај боже еднаш го поминав истото мислев дека по втор пат можеби нема ама дури и полошо ама и тогаш и сега сум позитивна ако имам страв дека барем ќе достигнеме некоја недела соодветната ♥️Мене тука на недела ме викаат

14. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.084
    Ајде мисли позитивно .Две бремености првата 26 недела се породив еве го сега лудува по дома,втора бременост 34 недела.Исто контроли на 7 до 10 дена со серклаж.Секоја контрола имаше нешто ,на крај вторава бременост серклажот држеше до крај беше 11.5мм се породив поради плодовата вода.Затоа со позитивна мисла и лежи одмарај се ќе биде во ред.

15. Leca

Leca Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2017
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Zdravo mamichki i idni mamichki dali moze nekoj da mi objasni kako odi postapkata za stavanje na serklaz, dali e bolno i sl?

16. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.084
    Јас правев 2 пати во Систина.Интервенцијата е 10 мин дали.Пред тоа треба разлика од 8 ч да немаш јадено и пиено вода и течности заради анестезијата.Ако примаш клексан 24ч д не си боцната.Те носат во сала те успиваат за неколку мин послем си будна не осеќаш ништо.Еден час бев интензивна нега и ме симнаа доле во соба.Послем тоа си јадеш ,пиеш вода .Може да имаш крварење неколку дена нормално е и да осеќаш стегање.Те пуштаат дома следен ден.Дома не креваш тешко,не се наведнуваш,лежи првите 2 недели да легне конецот за понатака док ќе процени зависи од цервихот.Се пазиш од инфекции,користи добар пробиотик,послем секое одење во тоалет миење и да не напнуваш.Најважно е да не закачиш инфекција.

На Leca му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Leca

Leca Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2017
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    [
    Мене ми направија брисеви и испадна да се види дали имам инфекција и можност да ми даде антибиотик

18. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.084
    Да мора брисеви и уринокултура пред серклажот за да се провери ако има инфекција мора антибиотик

На Leca му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Leca

Leca Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2017
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Уринокултурата ми е уредна, остана брисевите да видиме утре резултатите и да нема инфекција ми рече ќе ми даде антибиотик, и ќе одам на второ мислење кај др. Иво Ќаев на клиника

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.084
    Да некад даваат антибиотик превентивно .