Е зА Палчевски, мене он ме следи уште пред забременување, па затоа кај него си одам. Доколку не ти се допаѓа он, можеш да одбереш друг доктор да те следи. П.С. Од терапија примам Прогестерон депо еднаш неделно и урогестан секоја вечер. МАгнезиум 2х250мг
Он ме пораѓаше со првото, па сакам сега и со второто да ме следи. Баш напротив мислам дека е добар стручњак. Јас од терапија само утрогестан и магнезиум 2×250. Инекција ми ставија само во болница. Инаку тука сме негде со неделите, мене крсен термин ми е 3ти март. Ти посакувам да си до доносиш до крај и да си уживаме со бебчињата.
Инаку на контрола сум за 2 недели кај Димчев (кај него ми беше закажан 2риот скрининг уште пред да се дознае за ситуацијава, па Палчевски предложи он да ја извршел и контролата, а успат и 2риот скрининг. Незнам зашто можеби нема да биде тука. Како и да е и Димчев е стручњак.). Мене како за втор ден мн ми е страв да станувам, па дури и да седам за јадење, дури не сум ни избањата. . Се надевам ќе ми помине.
Срцка да не се плашиш јас сум сега 28 недела а праена сум во 21 со цервик 2.5 ама имаше и отвор и нема никаква штета по бебето само шо после тоа еве до сега само се лежи за во вц и за капејне и помалку низ соба шетнувам барем кај мене така рекоја тоа е малце тешко ама мора ради нашите бебуши
ти благодарам. СО лесно и многу трпение и љубов да си ги износиме бебушките. ЗА јадење: во кревет јадам, полуисправена, седење никако не сум си дозволила. И на прегледи кога одам налегнато седиштето во кола, со перничка под кичма.
Здраво идни мајки, чисто сакам консултација и дали некој имал слично искуство. Втора бременост и од почеток матичниот на ехо гледа контракции, мало внатрешно крварење со постојана препорака за мирување која генерално ја почитувам и терапија дупла доза магнезиум и Дабростон таблети сабајле и вечер. На последната контрола во 16та недела измерен цервикс со должина 30мм, но грлото на матката ми било право и истото има тенденција за кратење. Во среда сум на второ мислење па би сакала да прочитам некоја мајка со слично искуство затоа што после прегледот неможам да си ги смирам мислите. Поздрав и секое добро
Женски, ако има некој да сподели искуство околу пораѓајот и серклажот 37ма недела сум и докторката ми кажа не вадиме серклаж до самиот чин на породување,е сега ме плаши едно нешто... што ако ми пукне водењакот? Дали ке се осети зошто грлото е врзано со конец и Дали е болно вадењето на серклажот?
Мене Палчевски од систина ми рече дека ќе го вадиме здравје 37ма недела бидејќи е вагинално ставен. Ако е абдоминално ставен тогаш се вади на самиот пораѓај кој мора да биде царски.
женски, што сте веќе породени... Ве молам кажете ми до која недела износивте со успешни бремености со серклаж? ГРлото ми беше 1.7см кога ми го ставија серклажот. НА последната контрола беше ЗГОлемено, односно 2.3см. ОВИе 2дена многу силно клоцка бебето, ме плаши тоа што најчесто го чувствувам клоцањето, па дури и како да бутка долу кај вагината. Во понеделник сум на преглед...
Женски, тие што сте на боледување заради направен серклаж. Каква е постапката за вадење на боледување на терет на фзом. Моментално сум на боледување 30 дена на терет на фирма, но што се прави кога ќе поминат тие 30 дена? Фала и поздрав
Мене грлото ми беше 2.5 кога ми го ставија серклажот и од тогаш не мрдна. Ме породија во 36 недела поради скроз друга причина, серклажот и грлото си беа цврсти. Бебето исто клоцаше и седеше на конецот, осеќав и стврднувања но ништо не се случи. Ти посакувам се најдобро и верувај му на конецот
Женски, како се справувате со лежењето по дома 24/7. Дали барем малку искачате на воздух пред зграда или до лекар/лабараторија малце да се развижите. Јас сум 3 недели неискочена ни до врата и веќе почна да ме фаќа паника.
првиот месец излегував еднаш неделно на боцкање прогестерон депо, на 350м ни е амбулантата ама со кола одевме. СЕга веќе дома ми доаѓа сестра и за тоа, па излегувањето ми се сведува на еднаш месечно за преглед во Систина. На тераса седнувам 3-4 пати во месец по 20мин, поточно во полулежечка позиција. Се надевам дарлинг уште некој ден имаш до прегледот, издржи. СРЕќа па есен/зима ми се падна да квачам па се тешам некако дека не е баш за излегување-што од загадениот воздух, што од вирусите...
Среќа што е зима ако немаш уште едно дома од 3 год. што не го држи место. . Ама помагаат старите со чување и ручек неможам да се пожалам. Иначе за недела-две сум во сиситина, а до тогаш ќе ме фаќа 'склет, ама се тешам што не сум единствена
Здраво девојки. Матичната сака да ми земе брисеви, па сакам да прашам дали со серклаж ви имаат земано брисеви од вагина, цервикс и др. Може е глупаво прашањето, ама малце ми е шубе дека има конец таму доле... Поздрав
Zdravo, nova sum tuka, treba da stavam preventiven serklaz 14 g.n sum, pa me interesira dali tie inekcii progesteron depo pomagaat za odrzuvanje na dolzinata i cvrstinata na cerviksot, kako e mozno taka da se smaluva, dali so tie inekcii ili drugi preparati se pomaga okolu toa? Blagodaram odnapred
Prvata bremenost so serklaz do 40 ta nedela, izvaden na 38+0 so strogo lezenje od 7 meseci, sega sum pak bremena i pak treba serklaz i sobrav hrabrost so nadez deka barem polesno ke bidi i zato prasuvam i baram nacini da primam inekcii progesteron koi neznam dali pomagaat za stabilnost na cerviks. Inaku, lezenjeto go napravi svoeto i sekako serklazot
@dromka те прочитав во форумот бебе, што се случи, попушти серклажот? Искрено, цело време со твоите постови се бодрев. Се надевам дека сте добро, Ви посакувам брзо и лесно да растете