@koritsaki, ако ти се пробува нијацинамид пак, убав предлог ти дала @Emy867 - The Inkey List. Не сум го пробала, но општо, иако ги споредуваат со The Ordinary, велат дека разликата е во тоа што не очекуваат само „една" состојка да биде ѕвездата на производот како ТО (иако производите им се наречени по една состојка), туку повеќе ја „збогатуваат" формулацијата со други корисни состојки. Од тоа произлегува дека голем дел од производите им се понежни во однос на TO, што на некој како тебе што се нафрла од некоја состојка може многу да му смени. Revolution за разлика се копии и за некој што нема пристап до ништо друго можеби и би им помогнале, но мислам дека за слична цена подобар производ ќе добиеш од The Inkey List, бидејќи не се копии и повеќе се трудат околу формулацијата. The Inkey List иако не се толку популарни како ТО, полека земаат замав и доста растат во популарност, особено кај луѓе кои не можат да толерираат толку јаки формулации како ТО. Ако ни тој не можеш да го толерираш, можеби ти си дел од тој мал процент на луѓе што не го толерираат воопшто или едноставно не можеш да го поднесеш во толкава концентрација (10%). Во тој случај, можеш да бараш тоници/креми и сл., кои содржат нијацинамид, но во помала концентрација - најчесто под 5%. Знам дека Purito и CeraVe сигурно имаат нијацинамид во нивни креми, но ако стигнала Rihanna во Fat Water (тоник/essence) на Fenty Skin да стави нијацинамид, сигурно го има и во многу други производи на брендови што ви се лесно достапни во ЕУ. Исто така, ако не ти одговара некој серум, не мора да го фрлаш, слободно можеш да го искористиш за друг дел од телото. Состојките во производите за лице не се исклучиво само за лице, но помалку се користат во делови за тело бидејќи сите се грижиме најмногу за кожата на лицето како највидлива и најпретставителна пред светот, па не се јавил поттик кај производителите за помасовно да ги ставаат во производи за тело. Во суштина, истото што го ставаш на лице, можеш и на тело, дури и телото трпи појаки производи оти кожата е подебела и не е толку чувствителна како на лицето. Така што, можеш неупотребен серум од нијацинамид да го користиш за дланките, подлактици/надлактици, деколте или каде што имаш флеки, барем таму може ќе ти помогне. Не знам зошто те одбрав тебе за да го напишам ова, општо се однесува на сите, да не фрламе производи, туку да ги пренаменуваме .
Ви благодарам за мислењата. Не ми е толку зорт сега да земам нијацинамид , немам проблем со акни , би го земала само ако помогне нешто со регулацијата на себум. Го користам гелот за лице на Cerave и ноќната крема Toleriane на La roche posay , кои што содржат нијацинамид. сега чекам да стигнат буфетот со пептидите и хијалуронската , ќе ги тестирам нив па понатаму ќе видам за нијацинамид ако треба
Предлог за витамин Ц серум ?? Го користам на Оливал и ми е при крај, но би сакала да пробам некој друг за да направам споредба.
Јас го користам тој на Purito: Pure Vitamin C Serum (+ со хијалуронска киселина е), но е послаб, 5%. Читав каде што се жалат од Dr. Viton и REVOX, дека оксидирале брзо, па затоа го купив овој. Ама има и од True Alchemy од Белина, и тоа мислам во различни концентрации. Други серуми кај нас со витамин Ц не знам.
Има на Белина витамин Ц booster но е солен. Како што читав чист витамин Ц е нема додатоци плус но не знам како делува.
Го користам веке 2 недели Витамин Ц од Белина- за почеток можам да кажам дека убаво и брзо се впива, и дава убава хидратација и сјај, дамките ми се малку намалени (Имам мелзама, пеги од бременост, точки од бременост, флеки од акни), да му дадам уште 2 недели време па ќе пишам упдејт како делува (инаку до сега имам користе и ДР Витон, Натурал Велт витЦ, Ревокс, ТО 23% кремата и последно го користев Алфа абутионот+ аласкорбик асид) од сите надевдени само алфа абутин + аласкорбик сацид делуваше мегутоа има некаков масен финиш и не се впива убаво, треба да почекапш 20-30 мин пред да ставиш креме врз него. И да се согласувам дека е солен- мегутоа многу скам да се спасам од флекиве- ги имам по цело лице
Јас, ама пред 1 година. Не ми се допадна воопшто, имаше чудна текстура која се ронеше кога го триеш, па требаше ееееептен полека и со помалку триење некако да го размачкам и пак не беше скроз ок. Можеби оттогаш ја смениле текстурата.
Јас го користам две недели, засега ми е ок. По маслен е некако, не е како хидрирачкиот серум, но ептен ми одговара за овој период од годинава.
Јас ги имам и хидратантниот и тој нурсеринг- Хидратантниот е со многу убава текстура, лесно се впива и го прави лицето прекрасно. Тој што е нурсеринг е повеќе како масло и ако имаш масна кожа не би ти го препорачала.
Веќе некое време (читај две недели) го користам серумот со 13% витамин Ц на True Alchemy. Кожата ми добива убав сјај кога ќе го нанесам, некои помали и побледи флекички ми се малку избледени, за поголемите и поизразени флеки ќе треба повеќе време најверојатно. Малку чудно мириса, ама човек се навикнува. Тука доста често читам дека серумите со витамин Ц оксидираат, па следам и дали менува боја, досега е истиот, светложолт (лимон) боја. Е сега, го користам претежно навечер, можеби понатака ќе почнам да го користам и преку ден. Го користам и на рацете - од горната страна на дланките имам флеки, дали од сонце, дали од нешто друго - не знам... помага и за нив, особено забележав на левата рака, каде што флеките не се толку видливи. Имам принцип, тоа што ставам на лице, да ставам и на раце. Оти нели и рацете стареат, не само лицето и вратот, па негата важи и за нив.
Јас во Јули го купив 2% и сеуште не е оксидиран. Морав да надополнам доколку некој сака да купи од тој бренд.
И јас го имам истиот и го користам речиси две недели, а ми беше купен пред неколку месеци, исто има светло жолта боја, бев загрижена да не е оксисдиран, мислев можеби треба да е посветол, но ок бил. Инаку јас засега сум задоволна, нема премногу видливи промени, но лицето ми е освежено и флеките избледени малку, а и убаво се впива во кожата, исто го користам само навечер за почеток.
Јас овој го користам, за првпат , задоволна сум многу. Никогаш не ми била кожата толку мека и за разлика од порано кога поинаква текстура си осеќав под прсти( козметичарките велеа масна но исушена кожа на која и треба влага) сега некако по "сочно" дури и на допит делува
Прво го користев од the ordinary и бидејќи ми беше прво шишенце, се уште промените не беа толку видливи на почеток, па потоа поради достапноста, продолжив со тој од Revox и некако текстурата на овој од Revox повеќе ми се допадна, плус ефектот од нијацинамидот веќе дојде до израз.
Од Ординери, но и на Ревокс е ок, забележав разлика од двата Тој на ТО ја држи повеќе кожата мат поради цинкот, но ако немаш проблем со тоа можеш да го земеш на Ревокс.