Оно јас не ни имам акни на лицето, имам само црнки , пори, нерамнини од шо ми е мрсна кожата. Ниацинамидов веќе 1 месец го користам некој голем ефект у црнките и порите немам заприметено. А со салицилна сега скоро почнав пред 5 дена.
Нема да го реши проблемот со црнки ниацинамидот, само за порите да ги одржува чисти да речеме океј е. За црнки побарај си нешто друго,некоја маска за лице.
Офф.. а имам читано мислења на форумов дека со салицилна ги средиле црнките. А со ниацинамид, салицилна и азелаична го средиле топ лицето.
Kako za prv pat dali moze da se pocne so salicilna hijaluronska I niacinamid , za problematicna koza, akni crnki.. I dali treba da se stava i spf krema? Може ли некој кој што има доволно познавање да ми каже за акни и флеки и црвенило дали може да се користи ретинол салицилна хијалуронска ниацинамид и дали треба да се става спф крема ? Која комбинација и редослед е најдобар?
Јас ретинол не би користела сега за сега. Би почнала со ниацинамид + хујалуронска + крема со спф преку ден. А навечер со салицилна + хујалуронска киселина + крема без спф.
Prvo kiselinata pa potoa kremot taka? I kolku vreme treba da se ppceka za da se stavi slednata? I dali sekoj den moze da se stavat?
Да прво киселината па кремот. После ниацинамидот се влажни кожата па се става хујалуронска киселина ( околу пет мин да се исуши ниацинамидот па се влажни кожата ). Сега јас секој ден ставав ти ќе си видиш од степенор на толеранција на кожата.
Ти благодарам многу, бидејќи досега не сум користела и не сум ставала на лицето ништо освен обична крема, тоник и сл. Дали може да ми кажеш кок се добри спф креми и без спф крема
Во соодветна тема ќе најдеш многу креми кои ги препорачуваат девојките. Креми со заштите фактор СПФ вака се вика темата.
Штом немаш користено досега, почни со еден производ. Може премногу да биде и салицилна и ниацинамид. Оди постепено, едно по едно, па ако ти одговара производот, по 2, 3 недели вклучи и друг, зависно што сакаш да таргетираш. Ако почнеш сѐ наеднаш може да имаш реакција од некој серум и нема да знаеш од кој е за да го прекинеш.
Може некој да ми помогне бидејќи навистина ми е конфузно како да ги користам овие серумите. Земав Витамин Ц и Хијалуронска киселина на Novexpert, Squalane и Гликолна киселина на True Alchemy и серумот со Ниацинамид и Цинк на Натура сиберика. Конкретно имам проблеми со акни и лузни од акни, брчки и проширени пори но не знам како да ги комбинирам сите овие. Почнав секој ден наизменично еден ден Витамин Ц и Хијалурон, друг ден серумот на Натура сиберика, трет ден Squalane но не гледам подобрување мислам дека лицето ми стана хаос
Хијалуронската киселина и Вит Ц нанесувај ги секое утро. Миење лице, тоник, хијалуронска кис, Вит Ц и спф крема. Навечер ставај го нијацинамидот, а две вечери во неделата не нанесувај ниацинамид, туку гликолна. Истата не е препорачлива за секојдневна употреба. Скваланот ставај го како последна состојка во рутината навечер, наместо крема. Ако имаш ептен сува кожа ок е и крема, но ако не, доволно е само сквалан за пролет /лето периодов.
Фала ти многу . Заборавив да напоменам и за пилинг-серумот со млечна киселина на True Alchemy, тој кога и како да го користам?
По мене, веќе имаш и повеќе од доволно продукти. Задржи се на ова, засега. Не за друго, со помалку продукти, ако има негативна реакција од нешто, ќе ти биде полесно да елиминираш и откриеш од што е. Евентуално, ако сакаш, наместо два пати неделно гликолна, направи еднаш гликолна, еднаш млечна. Не повеќе, многу ексфолијација ќе му дојде на лицето.
Можеш и двете овие, ете за сигурно пробај салицилна една недела само, за акните, па ако е се океј, ќе додадеш и хијалуронска за хидратација. Хидратантна и спф плус тоа, секако. Кога ќе се навикне кожата, доколу има потреба ќе го вметнеш и ниацинамидот. Важно е да е постепено. За флеките, спф ќе помогне исто, ќе те заштити од сонцето, да се обнови кожата полесно.
Наутро миење лице, хијалуронска на влажна кожа, хидратантна па спф. Навечер миење лице, салицилна на сува па хидратантна крема. Почни ја по еднаш барем 2 недели, па ќе зголемеш и 2 пати ако осеќаш дека добро ти реагира кожата.
Јас овие 2 ги користам и топ ми се у моментов, конечно не ми е толку сува кожата (како во зима), ама па имам и доста чисто лице. Овој за на сабајле: А овој за навечер: