1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Се плашам од породување

Дискусија во 'Бременост' започната од XstrongerX, 10 јули 2010.

1. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.104
    Што толку лоша бременост?

Го гледам син ти по слики кај што поставуваш лепотанче право.

На glisa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    И мене искрено потешко ми е да го износам бебето, отколку да го родам... офффф (facepalm)

На makgirl и glisa им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.217
    Повраќав до пораѓај, на бокс повраќав па раѓав хахаха :D сабајле станував повраќав, се враќав во кревет да одморам, па после неможев да станам да си направам за јадење од што ми се лошеше. Од јако железо ми падна на 3ка и имав страшни вртоглавици, се случи 5 пати до City mall да сме отишле, сме влегле и сме излегле дека ми се слошило, а ако сме шетале тоа било дури пола саат :D хаос баш, ич не се осеќав убаво, а секогаш мислев дека е многу убава бременоста, си носиш меше напред и тоа е тоа :D е кај мене не беше така хахаха

На makgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Да ве прашам мајки што сте родиле смее дијазепамче пред раѓање едно за опуштање? не зборувам треба -нетреба тоа е друга тема секоја различно се справува со стравот, прашувам дали смее.
    Секако ќе си прашам и лекар ама еве ми текна додека ве читам :*

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Да

6. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Значи до сите што се плашат ... јас пред 6 месеци имав стварно лесен порагај но ги слушав многу внимателно советите од мајка ми .... башка го имав пораѓано мојот лабрадор. Извади 10 кутриња без да пушти глас и како да е тоа нешто мн лесно. ОД тогаш си кажав кога ќе останам бремена ќе мислам на неа. И ми помогна. КОга она може да ќути можам и јас.

Советите од мами: Не ВИКАЈ ми нагласи, го враќаш наназад подолго и поболно ќе ти е итн. Само напнувај најмногу што можеш. И шетај. Дур да не се породиш шетај. Ако те држат мн во кревет ќе те боли. Али ја си дремнав малце дур бев на апарат. Па мора да се одмориш пред пораѓај :D

Ме болеше како пред добивање, последниот саат поише ме сечеа контакции но си трпев. Ми ставија провокација бидејќи имав мн напон но не бев доволно отворена. Али коа седнав на боксот со три напнување излезе најубавото нешто :) така да ништо од провокација поише боли

Мене искрено најмногу од целото пораѓање ме болеше проверката на колку прсти. Има некои што стварно незнаат да фатат у пм.

Е сеа зашто поминав лесно, ми кажаа дека си бутка бебето со главчето и дека само ќе си ја заврши работата. Сигурно ако е поинаку наместено е мн потешко. А и секој различно трпи болка. Ја стварно сакав да го испукам најбрзо што можам. Мозокот е мн моќна алатка има случаи кога може и да ја исклучи болката. Мислете позитивно :)

На Unikatno Ime, LadyC, mirandaa и 8 други им се допаѓа ова.
  7. 2016305

2016305 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    199
    јас би ви препрачала да не ве плашат приказните од пријтелки роднини или од форми колку е страшно болно и сл. треба да запомините дека секој е различен со различен праг на болка и различна бременост се е индивидуално во тие моменти треба да мислите дека болките се привремени поминуваат само тие моменти и до следното раѓање :) пред мене сите мои блиски родија и тоа сите бебиња ни се мала разлика и тие се поизнамачија за разлика од мене .

На Bellona и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  8. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.482
    Mene ne mi e strav od bolka. Strav mi e od da ne utnam nesto. Zatoa uste odma se odluciv za carski, iako vikaat poubavo e prirodno iako vikaat razlicna e ranata (ova zavisi sekogas). Duri i maticniot mi vikase sto ke se macis ke trpis bolki ke se stegas. Carski e 20 min. Rana ko rana ke zarasne. :)))

9. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Јас потполно се сложувам со твојот матичен .... не често секој доктор би го кажал тоа....
    Еве јас лично имам многу лошо искуство со раната од природниот пороѓај.... Пороѓајот значи си течеше најнормално исто како по книга , но потоа од раната глава не можев да кренам 2 недели, исто како со царски да бев.... И цело време само си велев во себе дека да знаев дека ке биде вака со раната доле , подобро со царски да си се породев, бар да не ги трпев породилните болки... Опоравувањето траеше исто толку долго , како што беа тие со царски.... Затоа, убаво ти кажал матичниот..

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    И јас имав цели две недели страшни болки иако бев природно породена. Буквално во секоја положба: лежечка, седечка, стоечка, а за одењето не зборувам.
    Но, лично јас не мислам да одам на царски заради тоа. Повторно ќе одам природно доколку е сѐ во ред, се разбира.

На Jagoda123, only44you и DigY им се допаѓа ова.
  11. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.482
    @only44you @zuto u zadnje vr sto sve slusam kako 20 saati se macela pa ni provokacija ne ja fatilo pa i ranata mesec dena ne i zarasnala dole. na sekoe mokrenje przenje.... da se mrdne covek samo sto slusa. (

На kikin и Magis им се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Мој совет да не слушаш и не читаш многу. Разни луѓе, различни искуства, различни интерпретации... Уживај си во бременоста и чувај нерви за кога стварно ќе ти треба.

Моето породилно искуство е позитивно (ако ти значи нешто). Многу брзо и лесно се породив.

На Magis, DigY, Smizzy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    258.409
    Не читајте и не слушајте страшни приказни и искуства. Нормално е да ви е страв после тоа. Сите си правиме филмови ама мора да имате позитивна мисла.
    Не знам колку има вистина дека царски рез е подобро од природно породување...сепак се работи за операција. Бидете храбри и насмеани, се ќе биде во ред. :)

На kikin, DigY и zuto им се допаѓа ова.
  14. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Како што сакате така направете. Ако можете со царски и се осекате поубаво така ок.
    Дека е незамениво чувството на гледање на бебушот како излегува и како плаче е незаменливо. Секој што се породил природно тоа ќе го каже. Но ако некој едноставно не може да поднесе болка можеби и не треба да се измачува и себе и бебето, па подобро е да си оди на царски. Или пак ако се плаши.
    За зараснувањето на раната најверојатно е индивидуано исто така. Јас кога ќе се пресечам и сестра ми не е исто што сме од иста крв а не па вака.
    А и моето лесно прво не значи лесно второ и обратно :)
    Нема правила.

На Magis, zuto, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Абе јас појке мака видов додека да го износам малиот....хехех ама мал се роди 4 кила и во 9 ти месец веке полудев мислев сама од стомакот да го извадам....пораѓајот ми беше природен, болеше како некој да ти крши коски на карлица на секои 5 минути али тоа е....помина и бебушот одма си го зедов враце, сега еве го лепотанче 2 годинки ке прајме наскоро....ама не се плашете од природен пораѓај туку плашете се од изборот на гинеколог...мене еден мн способен ме пораѓаше и немав гајле. на боксот само 5 пати притиснав и излезе бебето...убаво распрашајте се за тоа кој сакате да ве пораѓа, не се сите доктори способни...тоа повеќе да гледате....па кога ќе станите мамички, тогаш ќе сватите која е најголемата љубов на сите времиња....

На Mariangel, DigY и Bellona им се допаѓа ова.
  16. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Апсолутно се согласувам со изборот на доктор и акушер. Нажалост се иде со врски и познанства а мене и акушерката и докторката ми се погодија. А влегов без врски. Зависи колку ќе те исече како ќе се умара. Навистина помага да имаш познанства и врски. НИКАКО БЕЗ НИВ. Мора да е добар докторот. Може и повеќето негативни искуства се од неубаво шиење , од лошо сецкање итн.
    Толку од мене се разбуди мојот мал принц :*

На only44you и DigY им се допаѓа ова.
  17. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Хехе бакнеж за малиот принц да ти е жив и здрав

На Bellona и only44you им се допаѓа ова.
  18. happylinda

happylinda Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    eve me i mene vo temava, cesto ja posetuvav i mislev deka nema da dojdi den za da pisam, no stravot si go napravi svoeto. Ja teram 33 nedela i veke pocnuva strav da mi bidi. Imase denovi koga si vikav "ajde so Gospod napred kako sme dojdeni site na ovaj svet, taka i jas ke rodam, ni prva ni posledna, bozja rabota" , no imase denovi koga se zaprasuvav kako bi izgledalo seto toa i dali ke dade Gospod da si go vidam bebusot ( od Prilep sum i imase sega edna strasna slucka so rodilka, pa mozebi toa doprinese za takvi misli) Inaku mnoooogu sakam da se porodam prirodno i dosega se e vo red, no do posleden moment ne se znaj. Nekako imam mnogu strav od carski, od anestezijata, so bi bilo ako ne se razbudam, ili so bi bilo ako bidi mala doza na anestezija pa na zivo da me secat, pa jas kako so imam nizok pritisok 60 so 80 so bi se slucilo itn itn trista filmovi pocnaa da mi se vrtat, veruvam kako i na sekoja trudnica. Se dvoumev dali da pisam, sepak rekov aj mozebi ke mi olesni ako go spodelam stravot. Sekoe dobro i pozdrav

19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Сегa цaрските резoви ги прaвaт сo спинaлнa aнестезијa, будни сте и бебуш ќе гo видите, сaмo ништo не се oсеќa oд пoлoвинaтa нaдoле :)

20. happylinda

happylinda Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    znam deka postoi takva anestezija, i dosta citav za neze. po net, forumi, ama vo bolnicava nasa... teska rabota