Јас цела бременост многу бев храбра ама штом влегов во деветти месец не ми е баш сеедно. Повеќе е возбуда како ќе биде, што ќе биде, дека првородка..Си се тешам дека секој човек има различен праг на толеранција на болка па се надевам дека сум од поиздржливите Пред година дена ме фати бубрегот и два дена бев со ненормални болки и се сеќавам докторката и рече на мајка ми демек ние сме раѓале ама како бубрег што боли ништо друго не боли. Тоа ми е голема утеха. Како е господ никој не е!
Не треба воопшто да те фаќа страв. Немој. Поголема болка ќе имаш на породување. И плус треба да бидиш сто посто концентрирана на боксот, бидејќи од тебе зависи се. И да си најдиш способен гинеколог, од него ти зависи целиот исход. Наскоро ќе го имаш бебушот враце и ќе заборавиш на се. Мајчинството ќе те промени од корен, со лесно мамичке
Ако од првото беше муабетот страв од непознато, сега незнам што да наречам страв од познато??? аууу е ова се фуфкииии
како за утеха многу со болно прво породување имаат лесно второ Верувај дека ќе си една од тие. Барем си ја знаеш процедурата хаха
Mene posle poragjaj ic ne mi bese tesko, jas sama doma prv pat go banjav sinceto 3 dena staro togas ne se plasev od ragjanje, pominav strasno, a za vtoro kje znam sto kje ceka i kje imam uplav
Hahaha ne se falam stvarno vrska nemav sto me ceka i ne se plasev od nepoznato, samo go cekav denot da pukne vodenjak kako na film (toa ne se sluci ) i da me fatat bolki. E za vtoro vekje znaes sto te ceka, pa kje si vikam posporo da dojde toj den mislam deka odma samo sto kje ostanam trudna kje mislam samo na toj den
И јас мислам дека првиот пат ми беше далеку полесно. Не читав негативни исксутва, не гледав видеа од пораѓаи, отидов опуштена и психички спремна за непознатото. Е за второ ќе имам уплав во коски.
Мене за второво единствениот страв ми е каде да го оставам син ми, кој да го причува и како ќе се снајде без мене. За самото породување, ќе биде како што треба да биде.
Haaa i jas kako tebe za cetvrtovo samo sto go vidov testot pozitiven pocnav na porajgaj da mislam katastrofa be..gi poduv doma decava i mm so toj porajgaj pa ete se na se mojot porajgaj traese mnogu kratko gabe se opeteretuvav celi 9 meseci Ce si znam za drug pat ho ho se zezam
Два дена го плачев во болница. Тој подобро се снајде од мене, јас полудев без него. Доаѓаа со мм на пенџере, така ги гледав и нон стоп на телефон. Знаеше несвесно дека нешто се случува и беше многу обѕирен и смирен. Само дента кога ме пуштија од болница беше ужас. Мораше и тој да чека 3 саати во гужвите, гладен, покакан и ненаспан... Се извинувам што сум малку надвор од темата
Не се плашев ни за првиот пораѓај ни сега здравје за втприот таму накај декември.Едноставно не размислувам на тоа.Тоа се болки кои поминуваат за неколку часа.Потоа му се олеснува на телото,бебето испаѓа.Инаку мене раната ми заздрави за една недела,потоа бев како нова.Мене ме плаши тоа како сама ќе се снајдам со две деца,едното бебе другото 1 г и 9 мес ќе биде.Мене највеќе ме плаши дали ќе успеам во се сама.Болките поминуваат,но чувањето и растењето на децата е многу потешко од се ако си сама и нема кој да ти помогне ни 5 минутки.
I jas nadvor od temava.. alal da vi e na tie sto se osmelivte tolku mala razlika, jas i pomos sto imam malku pa seuste mi e strav kako bi se snasla so dve mali decinja. Mm zapnal mala razlika, samo sto napravi sinko 1god me tera za drugo, da bile drugarcinja i toa sto vikas poragjaj ko poragjaj kje pomine, a posle doma glavata da neznaes kaj ti e, vreme za sebe slabo
Lele i ja sakam mala razlika a kog ve chitam deka i so pomosh bi odlozile... auch. a jas nikakva pomosh osven od mm nemam. a nie vekje go planirame vtoroto iako ushte prvoto go chekame ustvari ne. rachuname vtoriot pat na bliznaci da ideme izvinete za van tema
Mene @DigY ni na kraj pamet ne mi padnaa bliznaci, pa eve vlezena sum vo treti mesec, a sinceto mi e tocno godinka. Sega imam pomos, no naskoro so mm se selime i ostanuvame sami. Tuka e teskoto. Ni prviot pat ne se plasev i mnogu lesno se porodiv za dve minutki, a sega pa ic ne se plasam, znam deka bliznacite se pomali, pa polesno ke gi rodam, hahaaha. Samo tie neka se namestat za prirodno ragjanje, se drugo lesno ke bide. Sepak poroduvanjeto trae mnogu pokratko od rastenjeto i odgleduvanjeto. Taa bolka pominuva. Jas stanav posle 3 saati. I da uste 10 pati bi se porodila, samo na zabar da ne odam
Moj sovet ti e pocekaj malce neka podporani sinceto pa posle drugo za da mozis malce podolgo da mu se posvetis na ova sega sto go imas .. jas se izbrzav so ova poslednovo posto me brkat godinite..pa sega moram da se delam na pola
И мајка ми така не израснала мене и брат ми,разлика сме година и 4 месеци, и таа сама била па поминало,успеала,ваљда и ние другите што сме сами ќе можеме,како што вика залосна,маката на се ќе не научи.....
Срце, ти си мајка, кралица, херој.Сите сме тоа, само имај верба во себе и биди смирена.Сигурна сум дека ќе успееш и ќе се снајдеш со две дечиња.Моите два сина се година и четири месеци разлика, исто како тебе сама и јас, без помош.Мм само трета смена работи. И еве ги потпораснаа некако , едниот има 4 години, другиот во Јули ќе прави 3.Немав помош за нив, ама затоа сега они ми се помош околу нивното братче кое има само 1 месец Само смиреност, све ќе биде.Љубовта кон децата не учи на све, па и на снаоѓањето околу нив кога немаме помош од никаде. Поздрав и бацки