Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Се породив...

Дискусија во 'Бременост' започната од leo-n-tina, 7 август 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.232
    Допаѓања:
    76.239
    Честитки! Жив и здрав да е синот, голем да расте :hug:

На Lucky4 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    543
    Ми требаше време да си дојдам на себе за да пишам…се породив пред 27 дена.
    се породив царски и поминав супер фала на Господ. Многу се плашев од породување, ама се поминува и мајки немојте да се плашите. Брзо поминува, болки не се осеќаат, само мала непријатност и како тегнење. За околу 10минути ми го дадоа бебе до мене и уште околу 20минути траеше шиењето, вкупно се на се мислам траеше околу 45 минути. Инекцијата не ја осетив мислам дека, од паника само чекав да помине се. Родив машко бебе 4300тешко, 52cm.
    Следниот ден станав заедно со сестрата на нозе, беше многу болно првото одење, чекор по чекор. Потоа секое наредно станување е посигурно и после третиот ден полесно е одењето. Многу ме болеше додека да станам од креветот да се кренам, одењето ми беше полесно. Лежев на грб цело време и едвај станував.
    Болките после три недели се помали, освен кога подолго го држам бебе и деновиве поготово може и од времево осеќам болки, ама сепак се издржува. Во глобала не е страшно. Сепак доколку не сте плашливи и немате проблем породете се природно затоа што со царски отпосле се болките и подолго е заздравувањето. Со лесно на сите мајки.

На Shkolka@, Lavica 344, An43 и 14 други им се допаѓа ова.
  3. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.239
    Честитки.
    Малку ме утеши напишаново,иако бев еднаш царски,сега ми е многу страв. По цел ден мислам дека кога ќе дојде денот за тоа,ја ќе изгубам свест во сала,или ќе ми се качи притисокот 200,па ништо од раѓањето нема да биди.Многу ми е страв,преплашена сум..

На Viktorijaaa5 и snowwhite.24 им се допаѓа ова.
  4. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    543
    Јас имав висок притисок во бременост до последен момент, па ете се породив. За се има решение, не оди со такви мисли. Претерано се плашев и јас, си правев секакви филмови. Ќе поминеш супер ќе видиш. Со лесно!

На ForeverME му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    Живо и здраво да е бебчето:inlove:
    Уживајте сега заедно. Болките исчезнуваат со тоа кога ќе го видиш синчето:inlove:
    И јас многу се плашам од пораѓај]:)

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    543
    Фала ти, така е, во тој момент најважно е да се роди живо и здраво ништо друго. Со лесно и тебе! :inlove:

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    7.497
    Ако ти кажам дека паѓам во несвест од игли или ми се слошува… не можам да си поверувам дека изгурав цела бременост, со 100 пати боцкање, инфузии, за на крај царски да се породам и уште толку боцкање после во болница и дома. Му викам на маж ми горда сум на себе, јас што језа имам од игли поминав низ се тоа. Поготово царскиот, прва бев дента, се тресев кога отидов во сала.. знам им зборев таму ко навиена колку ми е страв, и само кога го извадија бебето прекинав, дури и докторот ми рече, абе некако прекина да збориш од кога го извадивме бебето, знам му вратив си го видов бебето. И еве 3 и пол недели како помина, уште не ми е верно. Не се плаши, некако баш храбар си во тие моменти.

На sencuk, Baby warrior, baguf4e и 7 други им се допаѓа ова.
  8. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    822
    Super, sve zavrsi sega mozes da se opustis e loso e vaka so golemo bebe malce kicmata ke ti strada od drzenje plus ranata carski ako te naboluva

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.915
    Допаѓања:
    89.619
    Јас сум решена за природен пораѓај т. е и докторката така вели па здравје ама страв ми е при самата помисла.
    Мислам дека не би можела да издржам природен пораѓај, само видеа гледам и се повеќе тоа ми излага за гледање, болки, пораѓаи... штом замислам ми е лошо и страв ме фаќа...

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    И јас така мислев, дури кога дојде др и викам носи ме во сала и ми се измасмеа.
    Кога ќе дојде моментот, тас сила што доаѓа е нешто што незнам како да ти опишам. Опција и за спинал имав, али моја госпожа се брзаше да искочи, па немавме време за тоа.
    Не гледај видеа, пораѓаи. Секој е различен. Жени викаа, се дереа, беа со болки, а јас болката ќе ја споредам малце посилна од кога сум имала добиено, не се дерев, ја родив за една минута во два напони.
    Опушти се и дозволи , времето да си го направи своето.

На merriel0, Johanna22, Skyler81 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.913
    Допаѓања:
    33.438
    Колку ни требаше на сите нас што нѐ чека допрва пораѓај да прочитаме вакво нешто.
    Фала ти жено што цело време нѐ охрабруваш, ем со бебе, ем пак си тука да ни дадеш совет. :hug:

Мене уште не ме фатило некој голем страв. Ми излеваат видеа на тикток често за пораѓај ама скролам и нејќам да гледам, нејќам да знам што ме чека, сакам да видам тогаш и во моментот само.

Верувам дека Господ ќе ни дади сила, како и на сите жени до сега што се породиле. Ќе ги издржиме и ние болките. И на сите жени им посакувам ваков пораѓај како твојот. :l:

На merriel0, An43, Viktorijaaa5 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.200
    Допаѓања:
    7.382
    Јас заспав на царскиот. :D
    Чекав само да го извадат бебето, да ја видам и бакнам. Не беше ни 10 минути во сала, на маж ми му ја однесоа веднаш.
    Јас бев без душа веќе, претходно имав 16 ч контракции, од кои 6 часа на бокс бев качена. И епидуралот не ми фати, а 6 пати ме боцкаа - 6 пати во коска. Пукнав... Последниот саат пред царскиот мислам дека веќе бев во некоја состојба на конфузност, не се ни сеќавам од болка што како беше.

И така си заспав на царскиот. После напнувањето да се породам природно, баш царски ми се виде. :DСкроз на крај се разбудив, почнаа гласно да зборуваат што да нарачат за јадење во сала. :D Знам кога се разбудив, докторот ми вика доста спиеш, кажувај кој му е бројот на маж ти да му вртам да те слушне, чека загрижен. :D

Првото станување е тешко... Мене болничарката ми кажуваше како прво во кревет да се размрдам, па како да станам. И мислев пострашно ќе биде. :D После веќе сама си станував.

Совет до сите - почесто одете во вц. Многу повеќе боли да стануваш со полн мочен меур.

На mariz, baguf4e, Hygge-girl и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Krofna1

Krofna1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    140
    Јас многу подобро поминав со втор царски одшто со првиот имав многу болки до 6недели ,а со второто никакви болки ...

На ForeverME му/ѝ се допаѓа ова.
  14. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Priroden poragjaj kako ste pominale em mi e vtoro em nezdrava panika me fakja so prvoto rodiv bukvalno za 5 minuti ne se ni sekjavam na bolkite i si vikam taka kje bide i sega ama ne pak nekoja panika od utre sum vo 38 i sekoj den povise se nerviram neznam kako kje pomine..

15. Кронди

Кронди Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    83
    Mnogu lesno,ne osekjav tolkavi bolki a imav kontrakcii duri cudno..otidov 9 prsti otvorena za pola saat se porodiv..Jas bev panika ziva pred da se porodam a kolku lesno pominav...kje bide i kaj tebe taka vikaat so vtoro bilo polesno i stvarno:)

На farahfarah и Bettina23 им се допаѓа ова.
  16. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    А дали има некоја што за прв пат се има поеодено царски а по втор природно? Ако може искуства?
    Мене по дифолт ме спремаат за царски. Еднаш царски, цел живот царски хаха

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.606
    Допаѓања:
    39.710
    Мене со второто ми беше полесно. Природно се и двете

На farahfarah и Bettina23 им се допаѓа ова.
  18. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Licno iskustvo nemam no bliska prijatelka se porodi taka prvoto carski vtoroto prirodno doktor rekol deka moze sepak konslutiraj se

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Daj boze

На Кронди му/ѝ се допаѓа ова.