Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Симптоми на бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од macence, 19 ноември 2009.

1. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Здраво Лори,

Вчера направив тест и како секој месец исто негативен само една цртка.Еве чекам да добијам за да одам на гинеколог за следниот чекор.Терапија за стимулација за овулација.Дали некој има вакво искуство и каква терапија е тоа?

поздрав :)

Подобро направи тест ако ти касни.Ако имаш цисти може да е од тоа мене веќе 10 дена ми касни и негативен ми излезе тестот вчера го направив.И јас исто така имам полицистични јајници и секогаш ми касни исто така не знам ни кога ми се плодните денови.
    Се надевам дека кај тебе бидна овој месец поздрав ;)

2. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Тоа е стимулација со Кломифен, анти-хормонски апчиња. Се земаат 2 пати на ден по 1 од 3-7 ден од менструацијата, или од 5-9ти, зависи како ќе ти каже гинекологот, сеедно е.
    Во времето кога ќе го земаш Кломифенот, производството на естроген ќе ти биде запрено во организмот, за кога ќе престанеш, хипофизата да добие сигнал дека нивото на естроген е многу ниско и почнува да произведува хормони (како GNRH, па FSH). Тоа понатаму влијае врз растот на фоликулите, т.е. ги стимулира да пораснат.

После пиење на истиот, треба да одиш на фоликулометрија, обично од 12-14 ден се оди, за да се утврди кога е точно плодниот ден. Ако има потреба (ако процени гинекологот), може да ти даде и Прегнил инекција, за да ти пукнат фоликулите.

Со Кломифен шансите да имаш близнаци, па и 3ки, се многу поголеми :) Може да се јави и хиперстимулација, ама докторите најчесто ја држат под контрола, и шансите во тој момент се огромни да останиш трудна.
    Ти посакувам мнооогу среќа, јас останав трудна со Кломифен, ама од 3 пат, така да - нема разочарување ни ако не успее од прва со овој третман. Многу позитивност и опуштеност, ништо друго :f:

3. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Mnogu ti blagodaram za ubavite zborovi mi trebase nekoj da mi dava nadez.

Pozdrav ;)

4. taznicka23

taznicka23 Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2

Blagodaram na utehata, se nadevam i jas na pozitivno... Ne gubam nadez i nesakam da se razocaruvam......No edno nemozam da si objasnam bi sakala vase mislenje, odma posle svadbata bevme na odmor so mm ni dojde toa kako meden mesec i bas uzivavme i ne mislevme da pravime dete ednostavno se prepustivme na emociite i uzivavme. Po neko vreme imav siptomi i citav toa bea simptomi na bremenost, sto i da kasnam mi se gadese, mi se namali apetitot, bolki vo grradite i bradavicite, glavobolka i dlaboko vo mene veruvav deka sum bremena no .... mi dojde .... i sega citam po forumov spontan abortus i nemozam da svatam dali bi mozelo i kaj mene da ima takvo nesto.Momentalno ne sum vo MK i nemozam da otidam na ginekolog i da se rasprasam.

5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Ако си се сомневала дека може да настанала бременост, а потоа си добила најчесто тоа го нарекуваат хемиска бременост. Значи се оплодила јајце клетката но не успеала да се задржи во матката. Мислам дека така беше. И затоа се јавуваат некои симптоми слични на бременост. И јас така исто имав 2 теста позитивни со слабо видливи 2 линии, но сепак позитивни, и после 2-3 дена правам друг негативен. Утредента правам друг пак негативен. Тоа е, си продолжуваме понатаму со надеж дека следниот месец ќе си видиме 2 цртки.

6. taznicka23

taznicka23 Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Cekanjeto ubiva .... no sto e toa e mora da bideme silni da ne se otkazuvame.... zatoa sme tuka da si se utesime ... Nokjeska sedev citav i nemozev ni mnogu da spijam od sto sakav samo da stanam i pak da sednam na kom da prodolzam so citanjeto .... najubavo od se mi e koga ke procitam deka nekoj se obiduval godina-dve i uspeale toa e znak deka ima nadez za site :* :* :*

На valjaaaaa и Lori-30 им се допаѓа ова.
  7. Cece25

Cece25 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    45
    Направив тест и ми излезе една бледа линија кај што треба да покаже дали си бремена, а другата се гледа многу подобро. И сега веќе незнам што да мислам, бев повторно во аптека и ми рекоа штом е бледа немало бременост, па си земав уште еден тест, ама незнам дали да го направам сега или утре сабајле. Ве молам за совет мислам дека ќе полудам.

8. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Како тоа ти рекле Ако има бледа линија не е бременост???
    Без разлика дали е бледа или јака втората (првата е јака секако), ако постои - трудна си, и за најдобро провери си преку крв, во било која лабораторија.
    Бледа втора црта укажува на покасно настанување на оплодувањето, што значи дека и нивото на hCG хормонот ќе е пониско, ако правиш тест преку крв...

9. Cece25

Cece25 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    45
    Купив Sure check тест е сега дали ќе биде точен ако го направам сега, или да чекам до утре за да го направам наутро. Вие што мислите, како е подобро?

10. taznicka23

taznicka23 Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Sure chek se testovi koe mozes da gi pravis vo bilo koe vreme od denot, edna moja komsika pravese test isto so Sure chek vtorata linija i ispadna bleda no bremena e sega veke e 4ti mesec .... so srekja i daj boze da bide :*

Zaboraviv da ti kazam deka ona go pravese testot navecer okolu 20 -21h ti kazuvam so sigurnost bidejki jas bev prisutna vo toj moment koga ona dozna deka e bremena. Jas sekogas kupuvam Sure check no ne sum docekala da vidam vtora linija.

11. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Мој предлог ти е преку крв, за да не се замараш со тестови за кои не си сигурна дали се веродостојни или не...оди во најблиската лабораторија, провери си hCG хормон и мирна глава.

12. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Најдобро ќе ти покаже ако го направиш утре. Ама ако не можеш да издржиш направи го сега па утре друг купи. Ајде чекаме резултатииии :clap: :clap:

13. Cece25

Cece25 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    45
    Ме стра да не не покаже точен резултат, така да ќе го направам утре и дај боже повторно да се појават двете линии. Држете ми среќа, штом го направам веднаш ќе ви пишам. поз :*

14. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Ајде направи го сегаааа во исчекување сум :) Тој тест се прави во било кое време во денот. Утре ја ќе ти купам друг :)

15. Cece25

Cece25 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    45
    Го направив ама ништо не се појави втора линија и сега што да правам на кој да му верувам?

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Драга Цеце,моето искуство -негативно за жал,би ти кажало да си направиш бета ХЦГ утре,не тест.Сто посто си бремена,пошто втора линија не се појавува ако не си ,така да слободно може да ти честитаме ^_^
    Закажи си најубаво на гинеколог,или по своја иницијатива направи бета ХЦГ,за да се види колку е нивото на хормонот.Во Ремедика е 750 ден,прават и во Авицена и во сите лаборатории.Во Ремедика рез.имаш за еден час.
    Јас исто правев два теста ,со две бледи линии,ама за жал нивото на ХЦГ било ептен ниско,па го изгубив,во 5та недела.Наместо што чекав 2 дена за да направам втор тест,камо да си испитав хцг,па да ми дадеа нешто за подршка.Како и да е,ти посакувам се најдобро,сфати го ова како најдобро намерен совет :)

На valjaaaaa и Moira им се допаѓа ова.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Утре сабајле обавезно преку крв да си провериш, или во Понедалник најкасно. Купи уште еден и утре сабајле со прва урина направи го. Ајде навивам да испаднат 2 цртки

18. Cece25

Cece25 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    45
    Утре ќе купам уште еден и се надевам дека ќе ги видам повторно двете цртки, па ако има нешто ке одам да проверам преку крв. Ви благодарам на сите за подршката.

19. lale24

lale24 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    149
    Cece25 направи си пак тест за да се увериш,изгледа си бремена штом ти излегла бледа линија...ајде со среќа и овој пат да се израдуваш со јасни 2 цртки :)

20. syleman

syleman Активен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    0
    здрво на сите мои сестри от форум како сте ми :* :* кај мене исто како сто знате си останав со сите 3теста и со сите нив со не видливи цтри да ви казам сеја ке поцекам до крајот на месецот па ке си прам 4 тест па мислам дека ке си погледам 2цртицки јасно др неам нисто само малку ме болат грдиве кицмава и амам тврда столица др се сум си добро а тоа ве сакам и не сум ве заборвила ве цитам секој ден и така позз ке писувам крајот на месцов за мене :* :* :*

цеце да ви казам јас сум прела 3теста и отидов на 3 аптеки на 2 ми викале не неси бремана а на 3та кога отидов и ми викале да бремена си стом по неколку минути ти излзе 2црта вика на рана беремност си и викам ја на нив да немасе ни 10 мин ми излзез втрора не видлива црта епа вика си бремена а пр ти излезело послем еден сат или утре вика не си не не викам немало ни 10мин ми излезе и така провери преку крв или цекај па повори си тест ја исто то крјов на месцот ке си прам друг тест