Симптоми на бременост

Discussion in 'Бременост' started by macence, Nov 19, 2009.

1. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Fala ti na utehataaa :* jas ne zabelezuvam nikakvo potemnuvanje (barem zasega ) samo zgolemuuuvanje na bradavicite (t.e na celata pupka nz kako da se izrazam drukse ) veke pominaa 14 dena po odnosite ( plodni denovi bea na 6_7_8 ako se brojat posle tie pominati se 14 dena a jas vcera napraviv test iskoci negativen :( ili ja neso gresam ili nz

2. Allwayshappygirl

Allwayshappygirl Истакнат член

Здраво на сите ,прво ви посакувам на сите што посакувате,да си видите две цртки ❤
    Јас сакам следново да се консултирам со вас.. Имам 19 години,пред околу 1 недела пишав во темата за инфекции.
    Имав однос со дечко ми без заштита ,после таа вечер имав бело-жолтеникав исцедок со лоша миризба ,зедов канестен 3 вагиналетки и малу се смири..Е сега кога сврши дечко ми таа вечер,кондомот беше скинат
    Посл. Менструација дојде на 02.09 ми заврши на 06.09..Читам тука симптоми некој,јас искрено имам вртоглавици,подуен стомак ,ми се здрвуваат нозете напати ,желудникот ме боли ,омалаксана сум многу ,многу јадам ,ево два три дена станувам и одма го гушкам fridge ..половината и јајниците ме болат ,иииии на левата града ме пецка брадавицата и ми се отечени ..и уште тоа да имам боцкање во градиве ..Ве молам кажете што може да биде ,фала унапред

IvaSand likes this.
  3. fana

fana Форумски идол

Нa кoј дaтум беше спoрниoт oднoс?

4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Mozebi gresis, mozebi ne gresis, no deka postojat sansi, sekako deka postojat, ete ima ako ne poveke dva simptomi koi ukazuvaat na mozna bremenost.

Tretiot simptom vo vrska so bradavicite kako sto go objasni vo ova mislenje na koe go pisuvam odgovorov, za zal sepak ne spagja vo tie simptomi, bidejki zgolemuvanjeto na krugot na dojkata bilo samo na samata bradavica, a ne i na areolite, taka sto bi trebalo da iscezne po slednata menstruacija.

Da objasnime malku vo odnos na plodnite denovi. Ne se 3, tuku duri do sest dena vklucitelno so tie 12 do 24 casa od slucuvanje na ovulacijata, vo koi opstojuvaat zrelite jajcekletki od ovulacijata.

Tie recisi sest dena se smetaat za plodni, bidejki vo toj period uslovite vo matkata se blagoprijatni za spermatozoidite, koi vo takvite uslovi mozat da gi preziveat tie denovi i da docekaat moznost za sredba so jajcekletka i nejzino oploduvanje.

Duri i da se raboti za dosta redoven ciklus, ne moze sekogas tocno da se opredeli ovulacijata, bidejki sekogas postojat varijabili.

Edinstven nacin da se sledi ovulacijata so golema tocnost e so pomos na ginekolog, za se sledi bazalnata temperatura i LH faktorot, za chie sledenje se upotrebuvaat LH testovi, koi mnogu nalikuvaat na testovite za brememost.

Posakuvam da ne' izraduvas so pozitiven test, a ako ne bide sega, nema razocaruvanje tuku pogagjanje na slednata ovulacija. :)

Last edited: Sep 25, 2017
  5. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

дали чувството на подуен, отечен стомак, што е секогаш знак пред добивање, е ист знак и за бременост или по тоа се разликува со пмс?

6. fana

fana Форумски идол

Сите симптоми на ПМС се исти со симптопмите на бременост.

annaa22 and ajaja95 like this.
  7. Allwayshappygirl

На 07.09 другиот ден откако ми заврши менс..

8. Annath

Annath Форумски идол

Прв симптом за бременост е доцнење на менструацијата. Пред тоа ништо не можеш да знаеш сигурно. Сето ова што го наброја може, но и не мора да биде симптом за бременост. Некогаш и самите си умислуваме симптоми, т.е може да мислиме дека имаме некој симптом што, наводно, не сме го имале претходно пред да добиеме циклус (а го имало, само не сме обрнале внимание).
    Инаку, мислам дека може да направиш тест преку крв, бидејќи поминале нешто повеќе од две недели од ризичниот однос. Така ќе знаеш на што си.

Allwayshappygirl and fina erika like this.
  9. Allwayshappygirl

Сабајље сигурно одам ,зедов упутчее ..фалаа

Јас си земав шур чек ,го напрајв и една цртка искочи .. рано е за на тест или е така како што кажува ?!

Last edited by a moderator: Sep 29, 2017
  10. fana

fana Форумски идол

За тест преку урина треба да ти доцни за да си сигурна во резултатите.

Annath and Allwayshappygirl like this.
  11. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Здраво,
    Ми потврдија бременост во 4та недела, а сеуште се чувствувам најнормално..во смисла, немам гадење, не чувствувам подуеност, аверзија кон одредена храна, зголемен осет за мирис, запек и сл. Сето ова го имав со претходната бременост, а сега скоро и ништо да немам, освен незначителни болки во долен грб и мокрење почесто. Дали е рано за да се јават сите симптоми или не мора да значи дека секоја бременост мора да е проследена со разни симптоми? Што мислите?

Lara 27, baby 5 and bella.gk like this.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Девојче мило и ти неспиеш од што многу мислиш,исто како мене:)
    Нормално е рано е уште може и ни се такви бременостите секоја бременост нее иста.
    И јас за првата повраќав гадења сега само ми се гади а не сум повратила,кичмата ме боли градите многу малце а спијам и мочкам многу,многу спијам преку ден:)
    Косата ќе ни побеле на крај знам ама тоа е ќе издржиме.

Lara 27, fana and PeachGirl like this.
  13. fana

fana Форумски идол

Види.. Мoжи нaеднaш дa дoјдaт сите, мoжи дa не дoјде ни еден, a мoже дa имaш сaмo 3 кaкo мене гaдење(без пoврaќaње), ужaснo бoлни грaди и претерaн зaмoр(спиев 12-15чaсa :$). Дo 6тa неделa ни oвa штo гo пишaв гo немaв. Вo 13тa неделa преку нoќ ги снемa тaкa дa сaмo oдмaрaј и гaли си меше се ќе биде дoбрo:hug:

Lara 27 and PeachGirl like this.
  14. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Znam deka temava ne e za tuka , no gledam deka na tamu veke podolgo vreme ne odg nikoj :) dali se razbira nekoj vo rezultati od hormonalen status ?fala vi mnnn

15. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

@monik55 i @PeachGirl samo da vi kazam deka iako ne ve poznavam prvo mnogu se raduvam od srce a drugo ZNACI VE OBOZAVAM kolku me uspokoivte so vasite situacii.sfativ deka niedna mesecna borba ne zavrsuva na 14den (so ovulacija),znaci nisto ne e izgubeno dodeka ne dojde vesterkata,moze da se zacne i den pred datumot za ciklus(sto dosega ne veruvav).e taka jas sega opustenka na domasno do posleden den dodeka ne mi dojdi voopsto! Ve guskam:hug: i galete meskovci i da me cekate vo trudnicki (so cel orkestar ke idam :party:)

Lara 27, dunika, PeachGirl and 2 others like this.
  16. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Здраво не сум била одамна на форумов но поради причина еве сум пак... Досега читав разно разни коментари околу бременост но сепак би сакала да слушнам некој совет. Значи имам редовна менструација точно на секој 28 ден секој месец. Но еве овој веќе ми касни два дена. Немам никакви симптоми нити дека можеби сум бремена нити пак ме болат гради или стомак за да ми дојди и сум во неизвеаност. Сега незнам дали д напраам тест или да почекам да видам дали ќе ми дојди.

Lara 27, PeachGirl and Sparkles27 like this.
  17. fana

fana Форумски идол

Треба тест да направиш.

Lara 27 likes this.
  18. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Како што разбрав никогаш до сега не ти каснело?Не ти каснело некогаш од промена на време? Јас мислам дека штом ти касни да си земеш еден тест и утре наутро да го направиш. 99% Кога касни тестот покажува точно. Симтоми не мораш да имаш,кај секој е различно и секако секоја бременост и на иста жена е различна. Со среќа па пиши ни да не те мислиме :hug:

Lara 27 likes this.
  19. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Не мила никогаш не ми каснело имам 24 години сега а за порано имав овие два месеци... Едно два дена порано ми дојде но воопшто не заприметив дали има некоја промена во крвта стварно и сега си велам оти порано ми дојде па можи затоа ми касни. Знаеш да знаам оти секој месец ми е различна нем да паничам ама цело време ми е точна како швајцарски часовник.. Иначе кој тест да го купам вака да е сигурен и добар?

20. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

А си била ли на гинеколог?Имаш ли направено микро,пап и ехо? Некогаш и од цисти или бактерија може да касни затоа прашувам, како и да е земи си еден тест, според мене најдобар е sure check и пиши утре:D

Lara 27 likes this.