Чувствителни гради Еден од првите симптоми на бременоста се токму осетливите, воспалени гради и брадавици, а причина за тоа е зголеменото ниво на хормони во организмот. Чувствителноста е слична како во периодот пред да добиете менструација. Ова непријатно чувство се намалува по третото тромесечје, бидејки телото се навикнува на хормонските промени. Исто така, многу често делот околу брадавиците се зголемува и потемнува и на тој начин при доењето бебето многу полесно ја пронаоѓа брадавицата. Замор Заморот е многу честа појава во првите 8-10 недели, а тоа е резултат на зголеменото ниво на прогестеронот и стресот кој го предизвикува бременоста. Во второто тромесечје ќе имате повеќе енергија, која сепак ќе ве напушти во третото тромесечје и повторно ќе чувствувате замор. Слабо крварење Кај некои жени 8-12 дена по забременувањето може да се јави слабо крварење. Исцедокот обично е незабележлив, со бледо розе боја, а не црвена како обично. Грчевите се исто така честа појава во раната бременост. Гадење, повраќање Поголемиот дел од жените, утринското гадење го чувствуваат еден месец по забременувањето, а помал дел ја имаат таа среќа воопшто да не го почувствуваат. Но, на некои жени желудникот им создава проблеми и многу порано. Меѓутоа, утринското гадење не е ограничено и тоа може да се појавува во текот на целиот ден, па и навечер. Гадењето обично поминува во почетокот на второто тромесечје или некој месец подоцна. Зголемено чувство за мирис Не е ништо необично мирисите кои пред бременоста ви биле омилени и пријатни, сега да ви предизвикуваат гадење и непријатност. Губење на апетитот И покрај тоа што е добро познато дека бремените жени имаат зголемен апетит, многу почесто се јавува и губење на апетитот. Со храната може да ви се случи исто како и со мирисите, па дури и со онаа која пред бременоста ви била омилена. Ова чувство може да биде привремено, но може да ве следи и за време на целата бременост. Често мокрење Кога менструацијата ви доцни недела до две, можно е да почнете почесто да мокрите. Причината за тоа е зголеменото количество на крв и други течности во телото, а како последица на тоа бубрезите преработуваат повеќе течности кои завршуваат во вашиот мочен меур. Со текот на бременоста ова чувство е поизразено, бидејќи плодот кој расте го притиска вашиот мочен меур. Зголемена телесна (базална) температура Доколку вашата базална температура остане зголемена и по завршувањето на менструацијата и не се намалува на нивото пред овулацијата, веројатноста дека сте бремена е многу голема. Значи, доколку ја следите својата базална температура и таа константно остане висока 18 дена, веројатно сте бремена. Доцнење на менструацијата Доколку имате редовна менструација, сигурно ќе направите тест за потврдување на бременоста и пред да се појават некои од овие симптоми. Но, доколку имате нередовна менструација, горенаведените симптоми многу брзо ќе го привлечат вашето внимание. Тест за потврдување на бременоста Тестовите кои се прават од урината, можат да бидат точни помеѓу 10 до 14 дена по оплодувањето, но не заборавајте дека и тие тестови не се 100 % сигурни. Доколку кај вас постои чувство на сомневање во резултатот, повторете го тестот и во случај на позитивен резултат, договорете преглед кај својот гинеколог.
Jas imav isti simptomi kako pred dobivanje bolka vo jajnici( samo so po slab intenzitet kako peckanje) bolni gradi da nemozes da se dopres bukvalno...drugo nemav nisto. Napravi si test ke ti pokaze
Zdravo devojki, Nov clen sum na forumov no ve sledam dolgo vreme. Prethodniot mesec dobiv menstruacija 4-5 dena po rano no ne bese normalna. 5 dena imav samo iscedok so kafeava boja, posle 5tiot den pocna i crven iscedok za vekje na 7miot den da pocne da mi tece bas krv kako i obicno vo tek na menstruacija. Seto toa mi zavrsi na 10tiot den od koga dobiv. Bolki nemav nikakvi, a voobicaeno imam bolki vo jajnicite za vreme na sekoja menstruacija. Sega cekam da dobijam nekade okolu 18ti no eve vekje pocna cuvstvitelnosta vo gradite i jajnicite. Inaku so decko mi imav seks vednas posle ciklusot i na krajot od seksot vidovme deka kondomot stranicno bil skinat, iako ne svrsi dodeka bese vo mene tuku nadvor. Malce e dolga mojata prikazna no ako imate nekakov sovet kazete mi. Stravuvam od bremenost ☹
Штом не свршил во тебе нема простор за паника, претходната менструација може ти била таква од промена на клима, хормони, стрес итн.. На сите ни се поремети циклусот од овие нагли промени во температурите
Zdravo mi kasni 5dena, ne sum napravila test uste rekov da pocekam nedela vreme, imam zacesteno mokrenje, bolki vo grbot i oteceni gradi i glavobolka dali e toa mozno da sum bremena ili e normalno za bremenost.....
Направи тест, можеш и сега. Ги имаш сите симптоми за бременост, дури и најважниот, доцнење на циклусот.
Дали зголемен исцедок може да биде некаков знак за бременост? Требаше вчера да ми дојде ама ништо, еве и денес нема. Немам никакви симптоми освен зголемен исцедок. Некое искуство да не имате?
и во бременост има зголемен исцедок ама исто е и пред добивање неможиш по тоа да се водиш , доколку си имала незаштитен прави тест
Napraviv test nekako ne mi e jasno, vtorata linija bese bleda crvena i neznam so znaci toa, ajde iskustvo....