Симптоми на бременост

Discussion in 'Бременост' started by macence, Nov 19, 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Доволно ти е една таблета на ден, точно 5мг јас пиев за време на бременоста. И да заборавиш некој ден, не е страшно ;) пуштам среќичка да се фати кога сакате :)

2. Micika80

Micika80 Истакнат член

Ја од нова година почнав да пијам фолна киселина од 5 мг, а бременоста ми ја потврдија на 24 мај и си продолжив да си пијам до ден денес само сега пијам од 0,4 мг бидејќи така пишува по препораки, мада докторот не ми посочи ниедна конкретно, туку рече од било кое пакување по едно апче дневно. Зборував и со другарка докторка и рече дека фолна кислина е неопходна и од неа нема никаков зијан,освен ако не испиеш цела кутија за еден ден. Така што и да сакаш не може да се претера.

3. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Ti posakuvam lesna bremenost, ubava vest;) i pobrgu site sto cekaat dve crtki, da gi vidat pobrgu:)) :inlove:

pandelka likes this.
  4. Micika80

Micika80 Истакнат член

Благодарам Лори, и јас им поскаувам на сите формџики да слават во брзо време

5. ligla

ligla Истакнат член

Sega kogo da slusam ??? imav odnos nekade kaj 3ti mesecov a gradite me bolat veke posle 4ri dena po odnosot toa mi e cudno zosto prerano bi bilo za znaci na bremenost barem jas taka mislam , a treba da dobijam ovie denovi denes osetiv nekoi bolki vo stomahot no i predhodno go imamv toa pred menstruacija ,samo nejasno mi e nemam nikakov iscedok a procitav deka pri zabremenuvanje iscedokot t.e beloto pranje se zgolemuva a ne se izlecuva??? ne znam sto da mislam ??? dali da napravam test utre veke sum vtora nedela posle odnosot ??? pomognete

6. eva11

eva11 Популарен член

за тест ти е сеуште рано почекај да поминат бар 14-20 дена од однос а инаку и јас мислам дека нема шанси да си бремена тоати се симтони за добиванје ако веке толку ти е мисла оди преку крв испитај

ligla likes this.
  7. slatka.malaa

slatka.malaa Истакнат член

При крајот на месецот треба да добијам .. поминаа 2-3 недели од ризичниот однос .. да направам тест ќе ми покаже точно или уште да чекам да помине месецот и ако не ми дојде да направам тест.. ама не ми се чека веќе ...

8. Palestinec

Palestinec Нов член

Тестовите покажуваат точно.....но не можеш да бидеш 100 % сигурна.......гинекологот е 100 % точен...првиот тест се прави после завршувањето на менструалниот циклус...обично 28-35 ден......од последниот мензис

9. eva11

eva11 Популарен член

оди провери преку крв ако не ти се цека а и најсигѕрно е 200-300 денари е

10. slatka.malaa

Го направив тестот една црта покажа :D :D се надевам дека е точен

11. Micika80

Micika80 Истакнат член

Ако треба да добиеш на крај на месец, тогаш времето од ризичниот однос не е доволно за да се направи тестот. Тестот треба да се прави откако ќе почне да доцни повеќе од неколку дена, пред тоа не верувам дека ќе покаже веродостоен резултат. Од мое лично искуство, мене првите 2 теста ми беа негативни и ги правев после 8 дена откако измина рокот да добијам. Позитивниот тест се покажа едвај после 13 дена немање менструација. Рачунај дека сперматозоидите можат да преживеат до една недела во женскиот организам и тек после да настане оплодување.
    Не сакам да те плашам, најверојатно ризичниот однос бил во неплодни денови, меѓутоа за тестот мислам дека е сеуште рано да покаже прав резултат.

12. slatka.malaa

ама поминаа 2-3 недели од ризичниот однос :( и сега не е точен тестот ?? :(

13. Micika80

Micika80 Истакнат член

Епа еве моето искуство. Јас имав последна менструација на 04.04, а првиот тест го направив на 08.05 и испадна негативен, вториот на 11.05 и беше негативен повторно. И 3 тиот го правев на 14 мај и тек тогаш се покажа едвај втора линија.
    Може ќе си добиеш најнормално и непотребно се замараш со тестови.Кога и ако ќе почне да ти доцни повеќе од 3~4 дена, тогаш е време за тест. Пред тоа дури и крв да провериш не знам дали ќе може да регистрира бременост.

14. ligla

ligla Истакнат член

Moze nekoj da mi kaze kakvi se macninite bez povrakjanje???

15. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

мачнини без повраќање? па ти се врти , осеќаш непријатно чувство во желудникот..и не го сватив баш прашањето..
    за бременост девојче,немора да се појават мачнини , повраќање , јас немав ништо од ова кога бев трудна

16. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Точен е штом поминале 2-3 недели. Покажува резултати тогаш.
    А членката што пишала дека по месец и пол и покажал тестот точен резултат, можно е да си забременила од друг однос.

slatka.malaa likes this.
  17. ligla

ligla Истакнат член

Vi blagodaram na site za pomosta i odvoenoto vreme devojki. Dobiv denes :) happyyyyy :)

18. eli25

eli25 Форумски идол

Jaс земав комбинација железо,б12 и фолна,гинекологот ми рече најубава била таа комбинација,не само фолна.Сега читам дека фолна има 400мцг најверојатно е 4 г? Железо 15 мг,по една на ден на гладно ми рече дека е сосем доволно.
    Па,здравје кога биде нека биде :lol:

19. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

јас пиев само фолна киселина од 0.4 мг по едно на утро :)

20. Annath

Annath Форумски идол

400mcg = 0.4 mg - првата единица се микрограми, втората милиграми, сега засега може ти е доволно толку, ама штом ги пиеш во склоп со други витамини, терај така. Ако пиеше само фолна, доволно е до 5 мг на ден, повеќе не би требало да се внесува.

eli25 likes this.