Се почесто може да се забележат прашања од типот кои се симптомите на Корона вирусот и како да се препознае. Со таа цел, оваа тема е наменета за лесно да бидат достапни досегашните симптоми кои се типични за овој вирус. Како што може да се забележи на оваа табела, најчестите симптоми за Корона вирусот се: треска, замор и слабост, кашлање. Исто така и сувото грло е симптом којшто е често забележан. А, неодамна прочитав иако не е напишано во оваа табела, бидејќи е скоро забележано, тоа е и отсуството на мирис и вкус кај пациентите со Корона кои веќе подолго време биле заболени со овој вирус. Но, кај некои од заболените пак нема никакви симптоми, да не го изоставиме и тој податок. Како што веќе знаеме, нема многу податоци за овој вирус, бидејќи е сè уште нов и не толку познат за нас. Од тоа што досега се знае се овие симптоми. Секако, вака можеби и делува како обичен опис и симптоми за сезонски грип, но пациентите што прележале Корона велат дека кашлицата која што ја почуствувале била невообичаена и лесно забележале дека нешто не е во ред со нив. Сепак, со еден клик на гугл можеме да прочитаме многу искуства на луѓе кои прележале Корона и опишуваат како се чувствувале. Еве дел од нив, кои можеби би ви олесниле да препознаете дали станува збор за Корона или не. https://www.google.com/amp/s/www.bu...ohio-woman-with-covid-19-wrote-viral-facebook https://www.google.com/amp/s/news.s...itish-sufferers-describes-his-ordeal-11950631 Но, секако, ова се само искуства и сепак секој различно го прележува овој вирус, кај некои е без симптоми, кај некои пак има доста изразени симптоми. Доколку имате дел од овие симптоми, живеете во земји со висок или среден ризик, неодамна сте биле во странство или сте имале контакт со некој што бил во странство или пак некој со слични симптоми и се сомневате дека сте заболени од Корона, тогаш најдобро е да се тестирате.
Mozno he da sum zarazena premnogu kashlam pred 3 dena imav visoka temperatura ama od infuzijata mi spadna se plasham mnogu
Доколку си била во земји кои се означени со висок степен на ризик , или си била во близок контакт со заразено лице , можно е . Провери ги досегашните симптоми , и спореди ги со оние на табелата споделена од членката погоре . Доколку ги имаш , тестирај се . Само тестот ќе покаже со сигурност . И те молам почитувај препораки на МЗ и СЗО . Да се заштитиме што е можно повеќе . За себе и за нашите блиски . Во оваа криза никој не може да не заштити , освен самите ние . Знаеме каква е состојбата во нашето здравство , докторите и сиот персонал дава се од себе , но капацитетот не е доволен за да не прими сите ( доколку дојде до тоа ) и тогаш се лекуваат оние со поголеми шанси . Хронично болните , и повозрасните се оставаат на милост и немилост .. За жал секаде во светот е така , не само кај нас .
Ја веќе психички имам корона. Пред некоја вечер трипав дека имам температура. Станувам да мерам 36,8 Наредниот ден глава ме болеше не знаев дали пошто треба да добијам, дали од корона дали од настинка. Нос ми тече, кивам, поткашлувам. Носов и кивањево ми се утеха дека немам корона. Не сум била во контакт со лица од странство. Од 10ти навака само со 2 другарки се имам видено. И они се затнати и они кашлаат и нив им тече нос. Удара на нервна база многу..бар кај мене Не знам веќе од што ми е
Истоо, два - три патии мерев и ко ќе видев 36.7 ми олесвеше хахаха. И нос ми течит и си викам добро е не е корона
Можеби е само обичен грип или настинка , не паничи . Се надевам дека брзо ќе ти помине , и ќе ти олесни . Еве и јас сум постојано дома , единствено движење ми е до дуќан што не е ни 10 метри од мојот дом , буквално во двор ми е , и повторно дома , но сепак настинав . Поткашлувам , и имам главоболка ..
Леле луѓе, цела недела не можам да го сопрам кашлањето. Значи не се работи за сува кашлица, немам ни температура, ниту главоболка, ниту пак чувствувам замор. Пиев и Бронлекс, и АЦЦ, и сируп од тегавец, ќе попрестане малку и пак ќе започне. Да напоменам кога се разболев имав и дијареа, урината ми беше црвена а на моменти и повраќам и лачам секрет од кашлање. Веќе во психа ми удара.
Леле иста и јас, скроз исти симптоми, плус што сум малаксана, ама јас малаксана сум 24/7/365. Моиве дома почнаа да се сомневаат дека имам корона
Јас кажав дека пред некој ден(преку викедот) маж ми имаше температура, два дена, предходна недела јас имав два дена ама мислев дека е воспаление на синуси, среќа не одев на работа и немав контакт со луѓе, притоа имав суво грло, болка во носот, блага температура и треска, болки во мускулите, и тоа го имав два дена исто и маж ми. Сега и двајцата поткашлуваме ама со балгами, ама она што направи да се сомневам дека може сме заразени е што немаме апетит, изгубивме осет за мирис и вкус и имавме дијареа на почетокот на неделата. Мене ми се враќа осетот за вкус и мирис полека, нему не. Не знаеме дали е корона ама секако сме во изолација, јас бев до маркет ама со маска и ракавици и наплатив на машината. Со други немаме контакт цела недела и предходно имавме само понеделник и вторник, односно јас бев на работа немав симптоми тогаш, се осеќаме добро, не сме загрижени, не сме малаксани, јас си вршам работи по дома. Може е обичен грип, може и не, тука не тестираат вака, ќе седиме дома и оваа недела и наредната па ќе видиме. Не ми е ова да ве паничам ама сакам да кажам дека искусувам нешто што мислам дека реално може е корона. Инаку колегите ги прашав никој нема никакви симптоми.
Леле и јас исто јас од стрес имам дијареа, се друго во ред е, не осеќам ништо, не сум била во контакт со никого дојден од странство, од дома работам, но многу сум испаничена дека прочитав дека и дијареата е симптом не знам што да правам, како да тргнам мисли и сл.
Не се замарај пошто може и од нервна база да е Ја два дена се тресев безвезе еве ништо не ми е. И да поткашлам и да кивнам гајле ми е. Не сум у контакт дури ни со моите (буквално се гледаме само за јадење и до кујна ако отидам) така да лабаво
Не знам мислам дека не е ,ама и јас исто чувствувам притисок во градите,мислам дека е од анксиозност. Инаку и јас кашлам н со шлајмови,ми тече нос ,грлото ме болеше ама мене ми е последица од алергија на полен. Е до ситуацијата го додавам и тоа чувство во градите и ете ти паничен напад
Еве наводно кивање и течење нос не се симптоми. Но што ако некој е настинат а е и заболен од вирусот, па и покрај симптомите за корона, ги има и првите два што ги споменав?
Симптомите најчесто по колку дена се појавуваат? Знам дека период на инкубација е 14 дена. Ама, обично во поголем дел по колку дена се појавуваат?