Синдромот на „сама си го барала“ и искуства со сексуално вознемирување

Discussion in 'Општи дискусии' started by RainBow, Jun 17, 2018.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Нема зошто да се срамат.
    Ама ти и твоите истомисленици имате многу за срамење.

Alisa22, Annath, Joi and 27 others like this.
  2. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Ги навреди сите жени кои имале лошо искуство. Сите.
    Знаеш дека не мораш да се облекуваш некако, или да не се качуваш во такси, можеш дома да си седиш и да дојде некој да те нападне?

Затоа ова сама си го барала мора да се искорени, зашто е само на штета на жените, а им дава сила на мажите. Им дава сила да те плеснат за задник по улица и сите гнасни работи кои ги прочитавме во темата.

Затоа треба да се мисли што се зборува и да се почитуваат туѓите искуства, а не уште да се плука врз нив.

Alisa22, Annath, Joi and 21 others like this.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Не си провокативна. Едноставно така сакаш да се облекуваш и негувај си го тој стил.
    Така се чувствуваш најдобро во своја кожа, па зошто мислиш дека провоцираш? Батали неизживеани коменатари, биди тоа што си.

Ми текна средно кога бевме едно девојче имаше поголеми гради, па машките во лице ја нарекуваа Млекара, Крава, и дофрлаа што се сакале да и прават со градите и слично, па кутрата секогаш носеше машки дуксерки за да не и се познаваат градите. Мислеше дека ги провоцира, а таа таква си беше природна. Зар требаше да не се појавува во школо?
    И викавме да ги батали нив дека се само неизживеани дечишта, ама читајќи на темава ГАДНИ коментари сфатив дека може се уште типката се соочува со такви злобни луѓе одгледани од заостанати родители.

Alisa22, Annath, Joi and 13 others like this.
  4. baba Rada

baba Rada Популарен член

Грешка си душо...дали ти ќе бидеш гола, забулена или грда, убава..на манијакот или психопатите не му игра улога..тој што се очешнува во автобус не бира по убавина, гледа само да има гужва, да не го приметуваат многу...
    Така да тој дел батали го, многу ми се очешале ама сум се покренала настрана, оти со умоболен ум не делам.
    Еве и тебе ќе те прашам, од каде потекнува точно тој израз, од мажи или жени..ајде објасни ми го!?

Немав намера никого да навредам, но треба са се разликува пристојно облекување од провокативно разголување.

♡BuBaLe♡ likes this.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Јас и си го негувам, можеби погрешно се изразив, веројатно некој го гледа тоа како провокација, а мене не ми е тоа намерата и не сакам да ме гледаат така зошто првично се де облекувам така за себе, а не зошто сакам да провоцирам и да рече некој сама си го бара.

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Сум приметила дека машките се вртат по провокативно облечени девојки. Се палат кога ќе видат некоја со кратко фустанче. Демек на тие што се наоблечени им фали нешто.

Секој има различен вкус за облекување. За мене недолично е облекување е она каде што се откриваат делови од телото. На пример, се гледаат задникот и пи*ката.

hermosa and baba Rada like this.
  7. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Добро ме потсети.. Се сеќавам кога бев основно, машкиве имаа манија да плескаат девојчиња по газот, од класот и онака рандом у ходник. Плус пикање во ќош и фаќање на истите на интимните делови.
    Неколку девојчиња, отидовме кај тогашната госпоѓа, педагог во училиштето и и раскажавме се, и солзи имаше.. Не сослуша внимателно и на крај рече нешто у смисол вие го кажавте вашето, сега јас моето конечно.
    Нејзините зборови беа ' такви се машките тоа им е во природа на овие години, сакаат да истражуваат; само од себе ќе им помине,џабе да има казни и викање родители; и НИЕДЕН МАЧОР НЕ СЕ ВРТЕЛ ПО МАЧКА КОЈА НЕ МАВТА СО ОПАШОТ. :x
    Знаете што беше најтрагично ? Што нејзината внука, ја фрлаа од едно ќоше во друго и се натпреваруваа кој појако ќе ја плесне....
    Тоа беше пред многу години, мислев сме тргнале малце од малце напред, ама Бабава наша ме разубеди.
    И фала и.

Alisa22, Lolipop23, sparklie and 23 others like this.
  8. RoseRain

RoseRain Популарен член

Првиот пат го памтам како во сон. Најверојатно не бев ни на училиште почната. Бев кај тетка ми и излегов да си купам нешто. Продавницата беше затворена. Тогаш од зад мене се најде тоа суштеството и ме убеди да одам до друга отворена продавница малку погоре. Среќа тетка ми излезе да ме провери и не начека.
    Бев толку мала што не ни знаев дека некој може да си го бара.

Жртви на сексуално вознемирување сме сите, секој ден. Мора да кажуваме и да пријавуваме.

Да одиме голи не би требало. Реално нелегално е. Ама јас да ги кријам моето тело и женственост само затоа што некој не може да си ги контролира нагоните? Да не можам да облечам фустанче од страв некој да не ме силува?
    Се гадам од мислењата што ги прочитав. Ве молам не се размножувајте.

9. forumce

forumce Форумски идол

Пред неколку години после апсолвентската забава продолживме во диско, ама мене не ми беше интересно па фатив такси и си отидов дома. По патот таксистот почна да ми се пушта, многу убава сум била, кај сум шетала без дечко, како е можно да не сум имала дечко. Само му одговорив дека сум мажена и да ме остави таму и таму. Кога се приближивме до куќата се занесов да извадам пари од новчаникот, дигам глава и гледам непозната улица,темно не се гледа. Овде почнав да му викам кај ме носиш, треба назад да оде, кажа ти кај треба. А господинот ми вика јас мислев ваму треба. Ме врати назад, среќа маж ми ме чекаше надвор. Испадна дека биле школски, кога влеговме дома му кажав на маж ми. Бев исплашена и испаничив кога видов дека ме носи во темно и непознато место. Немаше никаков физички контакт, ама самата помисла дека можело да има многу ме вознемирува и денес. Носев краток фустан, да, ама тоа не му дава за право да малтретира муштерики, зашто нели од мене зема пари за услугата

Alisa22, Annath, hermosa and 12 others like this.
  10. RainBow

Е па ако не му игра улога дали ќе сме биле голи, грди или убави што спомнуваш провокативно облекување?
    Како што оди муабетов ми стои дека тролаш, а темава тргна одлично. Затоа воздржи се од коментирање.

Alisa22, Annath, Joi and 17 others like this.
  11. John Snow

John Snow Форумски идол

Дури и да е така,мада темава не е за долично или недолично облекување,силувачот ќе биде помалку крив отколку силувачот на девојка што е"пристојно" облечена? Нема разлика силувач е силувач,манијак е манијак. Само знам дека у нашево ебено заостанато општество,девојката што ги "извадила цицките на изволте" ќе биде осудена јер си го "барала" а не силувачот. Фуј фуј

Alisa22, Annath, Joi and 13 others like this.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Коментарот со облекувањето се однесуваше за мене. Никогаш не сум сакала да ги истакнувам облините. И затоа не сум интересна за господата. Не дај Боже да е така. А по другарка моја се вртат. Јасно е и зошто.

А за дофрлања на улица сум имала доста. Младиве донекаде ги разбирам. Луди години. Ама стариве магариња? Како бре не им е срам. Да дофрлаат на девојчиња што можат ќерки да им бидат.

13. baba Rada

baba Rada Популарен член

Ниту тролам, ниту се шегувам, ниту вреѓам, ниту родители заостанати спомнувам...дури и на една тема пишав за насилство од машка страна во врска...не е битно, имам многу фурни леб повеќе изедено од сите вас овде..ФАКТ Е ДЕКА СМЕ ФИЗИЧКИ ПОСЛАБИ И ПОНЕМОЌНИ и треба да внимаваме каде и како одиме.

14. Lella

Lella Форумски идол

Зошто ги разбираш младите? Бидејќи ги ,,разбираме" си даваат право да свиркаат и плескаат девојки по задник.
    Девојките не ги разбираме со извадените задници нели, ама манијаците ги разбираме.

Децата на луѓе како вас се тие што притискаат девојчиња по ќошиња во школо.

tirkenbal, sparklie, Annath and 27 others like this.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Моите деца уште не стигнале да плескаат девојчиња по газ. Рано им е. И коментарот мој се однесуваше на дофрлање, а не на свиркање. И да ми рече дека сум убава сигурно не гледам ништо страшно. Ама за плескање по газ ќе си го добие.

Lolo5 and baba Rada like this.
  16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Po nekoj postovi sto gi procitav, izlguva deka koga sme na plaza site si go barame...

17. DAngel

DAngel Форумски идол

Никогаш не е време за плескање девојчиња по газ.

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Тоа беше пишано на зафрканција. И мене ме плескаа машките по газ (во основно). Исто и неколку девојчиња беа плескани. И кажавме на класната и она ги подбра. Дури и не штипеа. А во средно еден школски често ми кажуваше дека имам убав задник. Како ли само успеа да го види. :lol: Не му одговарав затоа што знаев дека се зафркава. Ама еден ден добив добар удар по задникот. Мислам дека раката негова ми остана на задникот. Му бев лута. Ми се извини, а тоа после не се повтори.

Еднаш ми се случи да слушам глупости од господин во инвалидска количка. (facepalm)

Lolo5 likes this.
  19. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Вртење по улица е една работа. Реално, колку и да е непријатно некогаш, не можеш некому да забраниш да гледа.
    И добро, можда да идеш со другарка, и она да е провокативно облечена а ти да си во широки тренерки, луѓето по неа ќе се вртат а не по тебе АМА тоа е моментално. По 100ти пат, со надеж дека ќе ви влезе во глава, ако некој сака да те силува во тој момент многу ќе му е гајле дали носиш мини сукња или си забулена.
    Или можеби сакате да кажете дека во држави во кои што 90% од жените се забулени нема вакви деликти?

И, Бабо, да ти кажам нешто. Не можеш секогаш да си до луѓе кои што ги знаеш, не можеш секогаш да се враќаш дома пред стемнување и секогаш некој со автомобил да те зема, не можеш никогаш да не носиш сукња, ама тоа не значи дека си го бараме.

Јас бев нападната пред една година кога во 10 часот навечер морав да се вратам дома низ една улица која што не беше осветлена. Сама бев. Не можев никого да викнам да ме чека.

Ај осмели се кажи ми дека си го барав.

Alisa22, Annath, blackwave and 13 others like this.
  20. RainBow

Толку многу фурни леб, ама ништо не си научила. Место да внимаваме каде одиме, да се плашиме дали некој не следи, да не ни е страшно некој да не плеска за задник, треба да бидеме гласни и тие што се виновни да си го добијат заслуженото. Плеснал некоја за задник, ајде една казна, па да видиме дали ќе плесне друга.
    Зошто ни е ова нормално, зошто ни е нормално жената да е виновна, зошто прво на мажите да им се верува?

Многу зошто има, а ниту еден одговор не е затоа што жената сама си го барала.