Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сипаници во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од Duomna, 16 јануари 2017.

1. .tamara.

.tamara. Нов член

Се зачлени на:
    20 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    15
    Знам, сите ве прочитав :D Мило ми е што немало последици за детето тоа е најбитно. Среќа во несреќа па сте ги закачиле во период од бременост кога ризикот е помал за плодот, но сепак има ризици и жал ми е што си поминала тешка форма, сигурно не е воопшто пријатно за трудница да претрпи такви симптоми во бременост. Ме чуди зошто не ти дале ацикловир пред да пројавиш симптоми, трет ден од осип вирусот е веќе во голема прогресија и ете што се случило… да не зборам за ризици од развивање пневмонија кај трудни… Можеби затоа што во 28 недела нема ризик по бебе, а вака добило од тебе антитела, но сепак мислам дека кога веќе има лек подобро е да се спречи него да се лечи…еве има членки што се заразиле до 12-та недела па ги советуваат на абортус и во некои случаи треба да се реагира со време и посериозно пред да биде доцна, не е само оди дома и чекај симптоми, може не си се заразила… :^) Не знам што прават кај нас ама секаде препораките на здравствените организации се кај непрележани трудници да се даде терапија после контакт, пред симптоми.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.242
    Да знаевме дека сум имала контакт ќе ми дале, ама ја избив неочекувано на одмор во Грција. Контакт немав близок, некој во маркет најверојатно се прошетал заразен. Никој близок тој период немаше сипаници... Првото детенце 2г беше, он изби после 2 недели од мене, од мене ги фати... Поима немаме како сум се заразила. Тој период во маркет, Веро Џамбо имав шетано и толку... Првиот ден не бев свесна што е, неколку точки доле на интима и една на града. Сабајлето отидовме (таму во Грција), во амбуланта и чекајќи во чекална се фатив на глава и си допрев точки.. и тогаш ме удри шлог и сфатив дека се сипаници. Ми потврдија и таму... Беа зачудени дека они вакцина имале, па немале случаи со сипаници Варичела. Докторот прв пат во животот како да гледаше во живо :D И веќе Скопје кога се вративме, јас избив страшно многу и отидовме и на Инфективна каде ми го дадоа Ацикловирот...

Антитела не добила. Фати сипаници на 5г :D

На .tamara. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. .tamara.

.tamara. Нов член

Се зачлени на:
    20 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    15
    Значи нема правило, некои со многу блиски контакти не префаќаат, а еве можело и од продавница да фатиш без да знаеш…

Јас преку роднини се консултирав со педијатар од Грција и он исто се чудеше зошто не сум вакцинирана. Ама и покрај тоа што се вакцинирани ете кај нив ги има тие имуно глобулини за не дај боже, но само за нивни државјани. Затоа може не виделе сипаници :smirk: Тој по некоја случајност имал специјализирано за Варичела и рече дека во својата кариера немал потреба на никого да ги даде, но дека во мојот случај треба да се дадат, покрај ацикловирот, и тогаш опасноста е минимална. Но што е тоа е.

Јас жива ќе се изедам како не сум знаела до сега дека и кај нас има вакцина, не сум се распрашала никогаш. Сега ќе си ги јадам стресовите две недели, место да се спремам за пораѓај ама тоа е…

Последна измена: 7 јануари 2025 во 13:01
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.