И кај моето дете имаше во градинка додека бев пред пораѓај но не се зарази а сите скоро дечиња прележаа.Така да немора да значи дека сте префатиле..Ќе видиш,но ништо страшно не би требало да биде.
Јас и да не фатам, син ми е 20м он беше повеќе во контакт си играа, па автоматски и од него можам после тоа да фатам а сигурно би било со оглед на тоа дека немам прележано. Знаев дека ќе дојде до овој момент ама па не мораше баш сега.. ама тоа е Така да ништо не преостанува освен да се чека и дс се биде во неизвесност
А зошто е опасно пред пораѓај. Јас денес бев да купувам нешто за големиот син. Во продавницата имаше детенце што беше на метро-два од мене и како стана на едниот образ имаше ко раничка со бела пудра намачкано. Не приметив на друго место да е намачкано. Ама премн се исплашив да не има сипаници.
Да не му било каснато од нешто друго... А може и веќе поминати му биле, тие заразни се првите денови... Инаку опасно е на крајот дека може да се пренесе на новороденчето... тоа мало, кревко, нежно.. Доколку избијат пример 37,38, а се истера до 40та бременоста, не би било страшно. Страшно е ако меѓувреме се породиш, а си заразна..
Син ми е убеден дека било големо како квадрат, не како кругче. Во целава ситуација тој ме теши мене Јас сум 37ма недела и мислам дека последниов месец со се сум оптеретена и од се исплашена. Имам правено и torch тест. На се покажа антитела
Дали доколку мајката има прележано варичела, има ризик за неа и плодот доколку е во контакт со варичела? Дали има ризик за реинфекција? А како оди за морбили? Дали и после вакцинација се случува да заболи некој? Во зградата се симнуваме со моите и комшиите ги начекуваме, и се поздравуваме со збор, и како им велам како сте, и мајката вели па еве со сипаници сме..буквално се здрвив...незнам за каква сипаница станува збор, само пребегавме.. Што мислите, какви се ризиците без директен контакт за пренос? Тоа беше случајност на начекување, беа со книшка во рака, но сведок сум на неодговорни родители кои ги шетаат децата секаде, па и ворасни.. Каде се прави torch тест? Која е цената? За кои се вируси се прави? Благодарам.
Јас правев во Авицена, 4000ден. Се испитуваат антитела за токсоплазма, цитомегалоцирус, херпес и рубеола. Се консултирав и со мојот општ матичен доктор, таа ви вика нема опасност, варичелата не е опасна во бременост. Исто се консултирав и со гинекологот, кој ми посочи да не се грижам, зш во мојот случај дури и да биле сипаници неможе така да се пренесат. Мора контакт кожа на кожа или секрет од заболен.