И кај моето дете имаше во градинка додека бев пред пораѓај но не се зарази а сите скоро дечиња прележаа.Така да немора да значи дека сте префатиле..Ќе видиш,но ништо страшно не би требало да биде.
Јас и да не фатам, син ми е 20м он беше повеќе во контакт си играа, па автоматски и од него можам после тоа да фатам а сигурно би било со оглед на тоа дека немам прележано. Знаев дека ќе дојде до овој момент ама па не мораше баш сега.. ама тоа е Така да ништо не преостанува освен да се чека и дс се биде во неизвесност
А зошто е опасно пред пораѓај. Јас денес бев да купувам нешто за големиот син. Во продавницата имаше детенце што беше на метро-два од мене и како стана на едниот образ имаше ко раничка со бела пудра намачкано. Не приметив на друго место да е намачкано. Ама премн се исплашив да не има сипаници.
Да не му било каснато од нешто друго... А може и веќе поминати му биле, тие заразни се првите денови... Инаку опасно е на крајот дека може да се пренесе на новороденчето... тоа мало, кревко, нежно.. Доколку избијат пример 37,38, а се истера до 40та бременоста, не би било страшно. Страшно е ако меѓувреме се породиш, а си заразна..
Син ми е убеден дека било големо како квадрат, не како кругче. Во целава ситуација тој ме теши мене Јас сум 37ма недела и мислам дека последниов месец со се сум оптеретена и од се исплашена. Имам правено и torch тест. На се покажа антитела
Дали доколку мајката има прележано варичела, има ризик за неа и плодот доколку е во контакт со варичела? Дали има ризик за реинфекција? А како оди за морбили? Дали и после вакцинација се случува да заболи некој? Во зградата се симнуваме со моите и комшиите ги начекуваме, и се поздравуваме со збор, и како им велам како сте, и мајката вели па еве со сипаници сме..буквално се здрвив...незнам за каква сипаница станува збор, само пребегавме.. Што мислите, какви се ризиците без директен контакт за пренос? Тоа беше случајност на начекување, беа со книшка во рака, но сведок сум на неодговорни родители кои ги шетаат децата секаде, па и ворасни.. Каде се прави torch тест? Која е цената? За кои се вируси се прави? Благодарам.
Јас правев во Авицена, 4000ден. Се испитуваат антитела за токсоплазма, цитомегалоцирус, херпес и рубеола. Се консултирав и со мојот општ матичен доктор, таа ви вика нема опасност, варичелата не е опасна во бременост. Исто се консултирав и со гинекологот, кој ми посочи да не се грижам, зш во мојот случај дури и да биле сипаници неможе така да се пренесат. Мора контакт кожа на кожа или секрет од заболен.
Јас незнам како може да шетаат со децата со сипаници по родендени ги носат на игралишта нели малку е неетички нели се без осет, сеа да секое дете ќе фати кога тогаш ама па има трудници треба малку осет да се има
Ги шетаат не можеле да седат дома, досадно им било… Колку стресни ситуации имав додека бев бремена од вакви неодговорни родители.
Исто и јас замисли на роденден не викаат и се лутат дека не доаѓаме ајде тоа помина одиме на роденден после месец дена кај друго дете таму гледам две деца со сипаници стрес невиден срамота се почести се такви неодговорни родители
Феминки како се справувате со сипаниците периодов многу деца се заразени и најлошо е што ги шетаат и ги мешаат со луѓе како да немаат совест луѓево. И дали се опасни ако имаш прележано ситна/крупна сипаница? Јас имам прележано се ама пак некако се плашам подобро на страна сепак.
Ако имаш прележано нема никаква опасност ни за тебе ни за бебето. Нема врска што ги шетаат, тие тогаш не се заразни. За жал заразни се пред и самите да појават било какви симптоми. Таков е вирусот.
Zenski zdravo prv pat pisuvam vo ovaa tema sakam da se konsultiram i so vas detenceto mi fati izgleda sipanici od sabajle se kako pluskavci sekako ke go odnesam i na pedijatar a jas sum bremena od utre 36 nedela pred 3 nedeli imase vo gradinkata jas si go cuvav doma a se konsultirav i so ginekolog za mene rece deka nema nikakov rizik i da fati ama togas bev 32-33 nedela a sega 36 dali ima nekkaov rizik za mene i za bebeto nekoj so slicno iskustvo i kaki ste pominale mnogu mi e strav a moram da sedam jas so nego nema na kogo da go ostavam
Neznam nema zavedeno nikade dali imam prelezano ili nemam, majkami ja prasav mi kaza deka imam prelezano ama ne znae koja zatoa sto togas samo taka bilo ako bilo besto seriozno se nosele na pregled ako ne samo se javuvale na doktorot sega pak se slusnav so mojot ginekolog mi rece nisto i da imas prelezano i da nemas veke si posleden mesec ama jas sum mnogu na misla
Како и да е сите сме биле деца дома сме ги прележале сипаниците. И да имам прележано сепак подобро да немам контакт со заразен. Ова сега какви мутации има на се и сешто подобро пази се 9 месеци отколку после цел живот да си ја чукаш главата.
Јас дете во градинка не носев кога бев бремена со второто, за да не ми донесе сипаници. И знаеш што? Фатив, а незнам од каде и јас му пренесов на првото. Никој близок немаше сипаници. Најверојатно во некој маркет имав фатено, зошто освен таму на други места не одев.. @Bebce ❤️❤️❤️ Варичела имаш прележано, таа сме ја прележувале како мали. Ретко кој ја фаќа другата, морбили.
Па премногу бев осипана.. немаше кај немам точка, еден ден и температура имав... 28ма нед, рекоа среќа сум имала што ни рано, ни доцна фатена. Женскава е скоро 8год, без последици никакви, здрава