Дарси мислам за рубеолата е тоа. А за морбилите на постари години многу добро знам. Мајка ми ги фати на "постари" години - 33 отприлика... со лежење во болници, месеци терапии, бронхопневмонии, ... страшно беше. Сепак, умирам од страв од вакцините.
Здраво, јас сум 25 недели бремена, син ми фати варичела пред 2 недели. Бидејќи сопругот ги немал прележано, ги префати и тој сега. По консултација со мојот гинеколог и мајка ми која тврди дека сум прележала како дете, заклучокот беше дека ако варичелата е прележана тогаш постои имунитет кај мајката кој се префрла на плодот и нема никаква опасност. Додека рубеолата е таа која е пострашна за трудници и за која би требало сите жени да се вакцинирани.
Pred nekolku dena se vidovme so edni bliski prijateli, denes mi s ejavuva prijatlkata deka deteto fatilo sipanica sitna, me faka strav jas gi imam prelezano i dvete , momentalno sum 22 nedela vcera bev na ginekolog, se bese vo red,
Чим имаш прележано не се грижи... Јас немам ни една прележано, многу ми фуфка да не фати синко од градинка и да ми пренесе... сега не оди, ама ке почне за месец.
јас немам прележано никакви, а имав контакт со внуците кои имаа сипаници пред некој месец и ништо не се случи...
Ajde pomagajte. Sin mi Po SE izglea fati sipanica. Varicelata ja izvadi letovo a sega sitnata e. Jas sum 11 nedela I citam deka bill mnogu stetno. Utre zakazav na ginekolog AMA SE plasam. Sepak ja nemam prelezano
Дали ви потврди педијатар дека е ситна сипаница? Има вирус со ситен осип, а исто и по висока температура се јавува осип. Бебето на блиски моментално е осипано ситно, според крвна слика им кажаа дека е вирусно.
@Pepa B.. Се надевам по преглед ќе се утврди дека се работи за друго. Како почна да се шири, на кој дел од телото?
Na nogata demek bilo od toa so SE pomockuval pa na teloto pozadi na grbceto pa pet SE brunkicki I'ma na liceto a bas pozadi na uvceto nema ... SE tesam deka e alergija nekoa...
Периодов бев во контакт со доста деца што им избија сипаници, син ми сеуште нема... но пак имам некој страв. Јас немам прележано ни една сипаница, имам слушнато дека може некако да се испита дали имам имуност кон варичелата (односно да сум ја фатила некогаш). Како дали знае некој? Мајка ми колку што се сеќава ни јас ни сестра ми немаме прележано. 14та нед сум и се изначитав се и сешто по интернет, дека е доста штетна ако се фати...
Јас скоро испитував ќе си земеш од матичниот упат ќе му кажеш дека си умала контакт со деца што имаат сипаници преку крв се испитува.
Ни јас немам прележано ниту една. Ќерка ми играше со братучедите, особено во најлошиот период, пред да избијат, во период на инкубација, па не фати. Ниту јас. си викам и ние да не сме имуни
Кај мене ни татко ми нема прележано, а ете ни сестра ми... Мајка ми намерно не мешала со деца со сипаници, сме биле со контакт со братучеди.. не бе не сме фатиле. Не ми фуфка да фатам и на постари години, ама баш бремена да ги фатам некако ми е страв, може и не би ги фатила ама што знам, пусти страв. Ке одам до кај матичната и онака за друго, па ке ја прашам да ми даде ако може да се испита... @ma4e1311 и што испадна кај тебе на резултатите?
@mariz и мене ми беше страв во бременоста да не фаам, ама фала му на Бога, не фатив. Ко Господ никој не е
@mariz преку torch испитување, а и всушност сите бремени треба да го прават. Се испитуваат стекнати и активни антитела за повеќе инфекции, меѓу кои и сипаници.
@mariz да, да преку матичен гинеколог, би требало да е бесплатно за трудни. Ако имаш мајчина книшка внатре го пишува како редовен преглед во бременост, исто како испитување за хив и хепатити.
Јас прележав варичела во бременост. Стравот беше преголем и мојот а и на некои доктори но фала му на Бога се излезе во ред. Но фатив на крај на бременоста од поголемото дете.Имаше и жена која прележа во 14 недела. Се е во ред и кај неа.