Ти медицинско лице си? Еве колку да знаеш за друг пат. За време на инкубација се високи а потоа опаѓаат. Не знам која ти е целта со муабетов но знам син ми што дијагноза има од доктори а не од негувателки. Ќе се повлечам од темава зашто дефинитивно зажалив што воопшто пишав. Секогаш некој има смарт ес на туѓа болка да се прави.
Супер. баш и не ме интересира сопругот твој како од олку малку информации оформи слика дека син ми не е болен. Те молам повлечи се. не ми е потребно дијагноза од твојот сопруг.
Не драматизирај. Мојот сопруг не ти даде никаква дијагноза. Прашав дали се потврдени морбили бидејки беше нејасна . Нека му помине во најдобар ред на детето.
@Cosmi Вчера бев во контакт со дете кое има сипаници, но во фаза на сушење дали може да фатам во таа фаза и колку време трае инкубација?
Бебето ми е 3+ месеци. Пред 3 дена имавме контакт со детенце на кое вчера му излегле сипаници... Дали да се плашам? Многу е мало бебето ми е страв да не се зарази. Незнам дали имаа контакт со детето само ме интересир дали се заразни два дена пред да се појави исип?
Заразни се тие два дена, ама треба баш да имало контакт од типот гушкање, бацување и слично. Барем мене така ми кажа педијатар кога моето на 6 месеци дојде во контакт со дете кое подоцна доби сипаници. Е сега до 6 месеци сеуште имаат антитела од плацентата во себе па тоа ги штити. Плус ако цица има дополнителна заштита.
Сипаниците се најзаразни пред да се појават како осип. Но не мора да значи дека ќе го зарази. Ќерка ми (на два месеци) ја гушкаше и бакнуваше внук ми па не фати сипаници. Кај сестра ми на школо цел клас прележаа само едно дете не (за истото тоа дете да ја добие на денот на матурската забава). Нема правила, зависи од детето најмногу.
Феминки помош ве молам, малата ми има 10 дена, вчера дојде сестра ми со внуката да не видат, а денес на внуката и се појавиле сипаници. Не се морбили туку варичела. Колкави се шансите моето бебе да фати сипаници?
Чим денес и избиле, има шанса да префли и така, зашто веќе вирусот бил во неа. Му треба 7 дена за да почне да избива, значи она 7 дена и пред да избијат била заразна... така да шансите се големи, особено ако го допирала бебчето. Цица ли бебето?
Цица да. И сега јас треба да чекам од 7 до 14 дена за да видам дали сме фатиле сипаници? Друго чаре нема?
Нема друго чаре, само ке чекаш. На @Kitten поголемката и фати сипаници, а бебчето не и префати (најверојатно има имунитет од мајката дека си цицаше), затоа гледај нека цица само убаво. Исто уште една членка со истиот случај беше, поголемкото дете фати, а бебето не... мислам @snegulkata беше или грешка сум?