Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Мајки ние сме со баричела ( овча сипаница) Освен течна пудра и бедоксин гранули препишани од матичен , на каква храна треба да внимавам и дали да ја туширам почесто ?

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.645
    Допаѓања:
    15.824
    Па храна ништо посебно не внимавав,така и ми рекоа,а за туширање секој ден ја туширав само со проточна вода и внимателно со крпата ќе тапкаш да се упие.

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    154.609
    А зошто бедоксин ти дале? И мојата е со сипаници не ми спомнаа за бедоксин

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.230
    Бекомплекс веројатно мисли
    Бедоксин нема во гранули

5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    154.609
    Па да тоа не ни помислив ама пак зошто? Помага мислиш да не се нервозни да не ги чеша?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.230
    Тоа е склоп на витамини од Б групата
    Не верувам дека ради чешањето ги даваат туку повеќе за јачање на имуниот систем

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    154.609
    Фала имам давано на големиот кога беше мал во млекце му ставав се филмав дека помирно ќе спие :), со претходен совет од педијатар нирмално.
    Кога сме веќе кај имунитет а малово е со сипаници и давам в Ц не знам друго што а мн ми е страв да не се разболе повеќе. Мислиш треба уште нешто?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.230
    Ако си решена да дадеш имаш широк спектар на витамини низ аптеките.Јас лично не давам ништо.Пробав еднаш со масло од грејпфрут.Доста фалено беше ама пак се разболуваше а папрено го платив.И реков веќе не

Моите секако сируп плукаат секаков дури и антибиотик едвај давам не пак уште ваков :D

Витамин ц е ок нешто на база на цинк ако најдеш,по разновидна исхрана,свеж воздух и тоа е тоа јас би рекла.Или пробиотик некој на пр Провен е доста фален.

Чинам што и да даваме до 4 години ке си бидат ранлива група на деца :)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    154.609
    Тоа да дефинитивно се мислам само овој периодов со сипанициве да го поминам. Не сака исто сируп в Ц и давам обично апченце на плива и тоа го сака пробав м.млеч шумечи не ги пие џабе се. Големово повеќе соработува. Ова е цуцалче уште и не сака мн други течности

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Да да Бе комплекс во гранули грешка имам напишано :)

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ние ги користиме овие таблети се шмукаат со цинк, прополис и витамин Ц, 3 пати давам на син ми и доста добри се покажаа. Сега чњкам да оздрават па да почнам и на двајцата пак да им давам, цела зима ништо не сум давала од витамини, нели кига се болни не делуваат на имунитет.

Прикачени фајлови:

На ♡BuBaLe♡, M&M, MissDior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Nie sme so varicela ajde ke pomine samo vitamin c kapkite gi davam, pikovit sirup I prskam so pox clin nitu cesanje, tusiranje so hipermangan, ama sreka mn. Malku ni izlegoa

13. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Девојки да ве прашам, имам прележано од тие крупните сипаници ама ситните ги немам. Братот ма дечко ми денеска извадил од ситните а дечко ми веќе ги има прележано тие. Вчера бев искочена со него и не знаев дека брат му е заразен. Можно ли е да префатам и јас од дм иако он ги има веќе прележано? Ве молам за помош итно ми е многу.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Нема крупна сипаница уште од 70тите години. Овие сипаници што се позастапени се варичела или ситна сипаница, што уште се нарекува smallpox, chickenpox, а другиот тип е мала сипаница или морбили, measles.
    Значи има ситна и мала сипаница, крупна нема. Не знам за која конкретно мислиш, ама ако имате прележано ситна сипаница, тогаш нема причина за грижа. За мала сипаница, впрочем како и за ситна, постои период на инкубација од некои две до три недели, од кои особено последната недела е заразна, па ако сте биле сите тројца во контакт меѓусебно, може да префатите, но и не мора да значи. Тоа зависи од имунитетот.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Три вида сипаници се:
    Рубеола - дава како алергиски осип ама покрупен. Опасна е ако се фати во бременост. За ова има вакцина дел од MMR вакцината.
    Морбили - ситен осип, највисока температура, најмногу компликации. За ова има вакцина дел од MMR вакцината.
    Варичела - оспиот е со водени пликови. За ова во Мекадонија не даваат вакцина.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Рубеолата е вид на мала сипаница. Многумина не прават разлика меѓу мала и ситна. А се два различни поими, не е исто. Варичелата е ситна сипаница, морбили (и рубеола) се класифицираат во мала сипаница.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Три различни вируси се.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Јасно, ама ти не ме сфати што сакам да објаснам. Многумина мешаат поими, велат крупна сипаница за варичела, а таа всушност е ситна, додека морбилите се мала сипаница, во таа група на видови мали сипаници спаѓа и рубеолата. Моето објаснување беше за да разграничам дека се работи за два различни типови на сипаница, мала и ситна, дека тие два поими не се исто. Иначе крупна сипаница нема уште од 70тите.
    Мене многу ме бунат кога ќе постават прашање за сипаница, кога ќе речат крупната и мислат на варичела, а ситна мислат за морбили. Во медицинските книги се јасно разграничени овие поими.

На mariz, victoria и LiliBoz им се допаѓа ова.
  19. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    2.108
    И ние сме со сипаници. Пред 17 дена беше на роденден а имало дете кое вечерта исфрлило сипаници, и едноставно знаев дека по 2-3 недели ќе ги добиеме. Ја мачкам со поксклин, течна пудра со анестезин, имавме и малку темт, и давам антихистамник Аериус. е сега дали некој точно знае, односно @Annath би ти се обратила тебе, за колку дена треба да се исфрли? Јас во петокот ги забележав, еве денеска значи е трет ден се појавуваат нови, но не се многу. Прочитав дека не значи дека целото тело ќе е исфрлено, а има повеќе на стомакот надолу по бутовите и на анусот. Дали ќе и смета, односно да не се воспалат при голема нужда, и дали тоа што имаше ешерихија во урината има некакво влијание?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Обично избивањето трае додека е покачена телесната температура, после тоа престанува. Нема правила во принцип, до кај пет дена е максимумот за избивање.
    Ешерихијата не игра улога никаква.
    Само да не се чеша за да не се разрани. Ќе помине.