Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Со поголемото дете, никаква мака не видов, само се исфрла. Никавки симптоми, еднаш само се пожали на чешање и толку, поминаа. Каде фати не знам, не одеше градинка пред тоа 2-3 недели, но велат може и од тогаш да е, а да се исфрла покасно. Точно по 15 дена ми се исфрла и бебе. Еве денес 4ти ден, ноќва не можеме да ја поминеме, плачки еден куп, никако да заспие. Втора ноќ со ред не заспа ич. Многу ја чешаат, поготово пеленскиот дел и е најмногу нафрлан, жал ми е, кутрото се мачи, глетката е тажна, можам да замислам чешањето. Мене еден комарец да ме касне, се чешам од нервоза многу, не пак цело тело. Варичела е, ќе помине, се надевам утревечер ќе спие

2. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Скопје. Не сум слушнала што не значи дека нема морбили

3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Може и да не фати.
    Син ми со другарка му пред избивање се возеа еден до друг во кола она не фати.
    Читав дека два дена пред избивање биле најзаразни

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Да и мене ми кажа докторката и Варичела и Морбили има моментално.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Има случаи со морбили една мајка тука пиша по темиве исто за детето дека и рекле морбили се.
    Уницеф скоро апелираа дека бројот растел на заразени поготово веќе маски дека нема. Ја го вакцинирав по календар. Немаше ништо реакција

На mal.ecka и eli.karameli им се допаѓа ова.
  6. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    И јас немав слушнато, а пред некое време на золва ми докторката и кажала дека имало доста случаеви, баш некои извештаи гледала веројатно што ги добиваат докторите за број на заболени :?:

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    27.873
    @Jana06 обавезно да се вакцинира за морбили мажот, мислам дека за возрасни е само за морбили вакцината, не е мрп комбинација. Мнооогу е тешка за возрасни болеста. Во авицена може да провери антитела.

Варичела исто тешко може да поминеш колку што си повозрасен.

Инаку има и морбили и варичела, и рота и се од инфективна болест што беше заспано со ковид

Последна измена: 2 мај 2022
    На JuLleE и Jana06 им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Не знам за морбили и варичела зашто варичела сите освен маж ми имаат прележано ама рота вирусот... Сите не испофаќа во поширок круг и само јас и малиот лесно поминавме. Страшен вирус, преобилно повраќање и дијареа, едно бебенце на блиски 11 дена беше болно. Маж ми и татко ми од кревет не можеа да станат, толкави мажи ги покоси.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    27.873
    Варичела фати другарка од ќерка и, 2 недели не стана од кревет. Со морбили возрасни во болница завршуваат. Прашајте матичен и нека се вакцинира.
    Инаку, со рота и јас и маж ми на инфузија завршивме, малото вакцинирано со 1 ден повраќање беше. Мали деца со рота без вакцина по 10 дена се со проливи.

На JuLleE и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Давај пред спиење Зиртек или нешто што имаш за алергија, ќе ублажи колку толку да заспие дете, и туширај пред спиење со малку по ладна вода. Ние така поминавме.

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.177
    Допаѓања:
    258.239
    IMG_20220502_170114.jpg IMG_20220502_170121.jpg IMG_20220502_170131.jpg
    Сипаници ли е ова?

Со рота син ми заглави во болница оттогаш проблеми со лактоза и меше, а јас активирав целијакија.
    Вакцинирајте деца. Страшна е.

12. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.994
    Варичела бебево ја прележа на 2 м, од братчето, многу лесно, со 1 точка на главата една на лицето.
    Големиот и со покс клин и со пудра го мачкав,, релативно лесно без темепартура, само веше доста нафрлан. Ништо не пиевме, го чував дома 1 м, и почна во градинка.
    И заради тоа не успеавме да се вакцинираме рота.
    Многу ми е криво, големиот си е по календар вакциниран.

13. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Ептен лесно поминало бебето. Моето не можам да опишам колку е нафрлано, башка девојче, се треси кога се чеша. Не ја оставам, но пак:( гревотичка е, али се надевам уште ден два ќе се смири. Кај машките подруго е, мислам и полесно поминуваат, поготово ако се поголемки

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.628
    Допаѓања:
    76.857
    Личи на почетна Варичела. Вака беше и кај нас, после само поголемки што станаа и како пликчиња со течност... Ако искочат за брзо нови, може да е тоа..

Син ми е 7г и не смее да прими втора доза мрп до крај на годинава поради примена целосна анестезија скоро (другарчињата негови од одд примија). Заштитен си е од првата доза? - дека читам морбили имало..

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Да, би требало да е заштитен, јас сега во бременост ко испитував рубела имав антитела уште од вакцината што ја имаме примано ко мали.

На mariz и JuLleE им се допаѓа ова.
  16. Ani4kaSv

Ani4kaSv Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Исто сме и ние. Големиот ја помина без проблем, малово 5 месеци се нафрли целиот, најмногу на главата. Имаме и температура од пред 2 дена скоро по цел ден во опсег од 37.5 до 38.7. Еве веке 6ти ден откако почна да се нафрлува. Ама почнаа првите да му прегоруваат па се надрвам за ден два ке помине. Со лесно нека ви е и на вас.

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Со лесно и кај вас. Полека исчезнуваат кај бебево, мачкам и со контратубекс за да нема лузни/флеки, пена Покс клин и на freezyderm талк. Има подобрување, лошото се надевам помина. Апетитот забележав намален и е

18. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    13.496
    Јас не знам што е тоа што го тера родителите да не си ги вакцинираат децата и намерно да предизвикуваат нови епидемии на одамна скоро па искоренети болести.. Сфаќам дека се плашат, ама тоа не е вакцина за ковид, за шест месеци измислена и ставена во употреба, мислам МРП вакцината, барем според мене е доста многу поиспитана вакцина и многу повеќе време имаат потрошено на нејзино доусовршување за да биде беспрекорна.
    Само си размислувам гласно..

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Нема вакцина за варичела во Македонија.

На mimiiiii, LucyLu и fana им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.177
    Допаѓања:
    258.239
    Овде ја имало, не знаев јас.

Инаку денес се сипаше, јас сега видов.
    Утре да зимам од пената.
    А мислев дека не одмина оти тоа од некни беше од некоја бува.

На kristina.k и mal.ecka им се допаѓа ова.