Koa pocinja da se isfrla ima nekoe voobicaeno mesto? Imame nekolku crveni tocki na grbot pod vratot edno na meseto, 2-3 na glavata i mlaka e malce. Ne znam dali se ufilmav ili moze sipanici da zakacila? I realno ona od vtornikot e vo gradinka, pred toa bese bolna doma sedese od veligdenot. Neli poise vreme im treba da se isfrlat
Јас од лично искуство со крупна сипаница ( втора средно ги прележав , релативно стара за сипаници ) , првата ми се појави на грбот од десна страна ( некаде помеѓу врат и рамо , но на грб не е на самиот раб од рамото , туку подоле ) . Толку ме болеше што мајка ми мислеше дека е чир . Ја виде во петок , во меѓувреме ( многу споро и некако невообичаено за сипаница ) почнаа да излегуваат и другите ( преку викендот ми излегоа до 5 највеќе ) за веќе во понеделник навечер да добијам тт баш висока ( што било невообичаено за мене , бидејќи од мала имам извадено крајници и скоро никогаш сум немала тт како дете се до сипаниците ) дали 38.5 или 39 ми беше не се сеќавам . Во вторник наутро добив и потврда од матичната дека имам сипаници и тоа крупни . Мене не ме чешаа многу додека избиваа и додека имаа вода во нив , мака видов кога почнаа да се засушуваат . Тогаш ептен чеша , ми доаѓаше да ги откорнам со се кожата . Имам 3-4 лузни , ама не е страшно , не се приметуваат толку . Од моиве деца , сега за сега ниту едно нема прележано никакви сипаници . Ај помаливе дома се , поголемиот ми е школарац , можно е да закачи , ама вакцинирани ми се сите па се надевам дека барем ќе поминат полесно ..
Прееска сакав да ти пишам. Мојот од другата фати ама ми кажа една мајка нејзиното одело во синоличка и вриело таму моментално. 13 ден денес кај бебето нема уште ќе видиме од утре. Со големкото не минавме баш лесно, и на ургентен стасавме.
Му загнои курето, оток уплав да те фати и 2 дена до 40 темп. Исто и окцето му отече и јазичето бело како кандида.
Taman se denovite ona.posleden pat bese na 21 april tamu radi strajkot u mesani grupi bea...aj so lesno neka proaga Kolku vreme traat sipanicive onaka sredno.arno varijanta
Школски и кај син ми вака почна. За еден ден буквално е цел. Ама не го чеша. Рано да не е? Зедов хиперманган, знаеш како да го бањам, а немам ни када ни корито? И дали маст некоја од аптека, природна, од цинк оксид ќе помогне? Ја користеа блискиве од кај што фати синко.
@JuLleE раствори во вода да е светло розева боја и потурај го така под туш. Само не се сеќавам дали се плакнеше или последно со таа вода на крај. Крем со цинк оксид треба да помогне за сушење, зошто нели и течната пудра што се користи години е течен цинк оксид. Може ќе го чешаат ко ќе прават кора, тогаш не го оставај да ги корне само.
Не се плакне хиперманган. Само тоа помага да не чешаат. Инаку Варичела јас два пати имам прележано, тогаш разбрав на инфективно и на кожно дека имунитетот може да трае 25-30 год, а не доживотно.
Ауу како два пати? Јас знам дека втор пат е херпес зостер, реинфекција со истиот вирус. Така ти беше само на еден дел од тело или исто како сипаници?
Точно знаеш. Невозможна е варичела по втор пат. Или првиот пат не била варичела или вториот пат било херпес зостер осип.