Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Јас па ја бањав со еуцерин маслена и тело и глава, само ја мазнев некако полека. Може дека имав осет како може дека јас бев исто со сипаници, и само со вода како да не се миеше пената. После тапкав со тетра да се исуши и пак мачкав пена.
    Откако се крастички треба баш да се пази да не се откорнат.
    Кога станаа красти по еднаш на ден ја мачкав клин покс ама брзо веќе да паѓаат и престанав со мачкање.
    Ќе има пигментација на местата каде имало сипаници, и ќе се избелат за некоја недела. Внимавај и на сонце да не се изложува, и фактор и под сенка зашто пржи кожата и се зацрвенува.
    На детево се му се смири и среди кожата за 1 месец од избивањето на првата сипаница. Мали се и брзо се регенерираат.

На JuLleE и Pacient srna им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    257.928
    Кај син ми зад увото забележав зголемена жлезда. Мислам и очекувано е ваљда, им паѓа имунитетот
    .

3. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161

Да, истото го имаше ќерка ми

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Минатата недела кога бев на љуљашки,малата се стрча по едно дете. И бабата ми викна немој да ја пушташ. Има малиот сипаници. Па го изнела на љуљашки. Ми се стемни .

5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.026
    Допаѓања:
    117.515
    Срамота каков гнасен и себичен народ постои. Ми се повраќа.

На Bupalu, lovely91, mimiiiii и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    A koga ke otkornat od korupkine mackate nesto za da zazdravi poubavo,da nema luzna?

7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Големиот веќе го шетам слободно он е веќе слободен преку 20 дена поминаа од утре и во градинка сњ враќа.
    Го носевме сами кај мајка ми и таму пред зграда да се истрча нема никој таму.
    Малото му е 9 ден веќе му се суви и паѓаат, три дена го шетам после 7 саат навечер ама он секако сие во количка и нема никој допир со него.

На Bupalu, JuLleE и srekice им се допаѓа ова.
  8. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    169
    Мајки, како изгледаат сипаници? Малава денес се исфрли црвени точки, по цело тело, имаше темп 39..ама сега пред да си легне немаше пд точките.

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.026
    Допаѓања:
    117.515
    Сипаници не излегуваат многу.
    Значи првично ќе излезат две три брунчиња, па уште 5, па уште 3....
    На пример.
    Не наеднаш како осип од инсект или алергија.
    Тој осип и бил од температурата.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    169
    И јас на нејзина возраст сум прележала мали сипаници, баш ја прашав мајка ми минрече ако се со вода тоа е.. Ама немаше ништо.. Прво таму ми отиде паметот, за сипаници. Фала мајка :hug:

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    27.864
    Деца со сипаници носат буквално секаде. Вчера сретна маж ми познаник со малото кај Авиончето (таму има миљон деца) и таков Cool вика, аа подалеку од малата со сипаници е, ама може и сакате да го мешате.

Не не сакам. Сипаниџи жити му останаа да пројде, може па и да почекаме да зајакне. Е* без осет.

На Bupalu, JuLleE, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А никој од родителите не кажа? Кај нас баш си кажаа сите. Тоа е. Не било намерно заразувањето од некој, па да има лутење. Идеален момент за зараза нема. Никогаш нема да ни одговара заради ова или она. Ама подобро е да прележат. Не разбирам зошто криење.
    Миробакт. Препорака од педијатар. И ако случајно од чешање некои се закачени и малку поголеми и црвени и на тие ставав.

Малово многу се исфрла. Како на @monik55 баткото. Ми даде матичната изопринозин за да се стопира искачањето.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    Ќе се среди кога ќе падне скроз исушеното , ќе се врати во нормала . Кои сипаници ги има , оние крупните или ситните ? Јас " на старост " ( бев втора година во средно ) прележав крупна сипаница , ако ги има тие вака изгледа кога се сушат : најпрво пука и водичката што е внатре ќе се испразни , после почнува процесот на сушење ( ден или два беше кај мене по пукањето ) и тоа траеше можеби недела и половина , по што паѓа и она кога ќе се иуши како кора што е . Е сега ако ги има ситните , не можам да ти опишам како изгледа тоа , затоа што не ги имам прележано тие ( или бар јас не се сеќавам ) .

Мојов не сипаници , туку кашлица и тт ми донесе . Веќе една недела е со црвено грло ( малку ) и имаше тт првите 3 дена , сега е добар . Но , бебето префати а и 3 тројки и излегуваат сега , па мака мачиме со неа , ем кенкава е од грлото ја боли , ем тт до 38.9 и оди ноќе .. Бевме на доктор ни даде антибиотик сируп Цефаклор и Парацетамол сируп , плус и ставам водени чорапчиња и така се обидувам да и олеснам колку толку .

Маки наши , ама тоа е , дечиња се тие колку да се трудиме да ги заштитиме , не е се во наша моќ . Ќе им помине на сите , брзо оздравување нека им е и со лесно да поминуваат само .

На Bupalu и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Dragana mi rece kantarionovo maslo otkako ke padnele korupkite pomagalo. Ama ke ja zemam i ovaa. Eve skoro se iscisti, ok projde se samo.padna osven 1-2 korupki sto mozda malce gi podotkorna. Zdravje posle praznikot nazad vo gradinka

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кај големата така е. Неколку се останати само и тоа баш тие кои ги откорнало и кои ми ги кажа Драгана дека може да се инфицираат и да ги мачкам со миробакт. Ете баш тие останаа последни. И кај малово на тие поцрвени што се мачкам.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    И вие сте со буба марки?
    Бебе е при крај само потешко му паѓаат на главчетп корупките.
    На лице му се паднати сега њ како комарци да го касале.
    Мене ми кажа матичната на тие поцрвени гентамицин да мачкам.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    исто е и тоа и ова миробакт. Антибиотик, да делува антиинфламаторно.

На JuLleE и Pacient srna им се допаѓа ова.
  18. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    При сипаници дали се дава Лоратедин секој ден или само ако се чеша многу детето, односно по потреба?
    Друго прашање имам колку дена е процесот додека избиват брунчиња?
    И исто ме интересира дали има шанси да крене температура веќе откако е исфрлен осипот, или само пред тоа креват тт?

19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Јас лоратидин не давав, не ми кажа докторката.
    Вообичаено е првите 3 до 5 дена да избиваат. Можда на топлово побрзо избиваат.
    Не би требало да крене температура после избивање.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ni nas ne ni dadoa loratadin samo bcomplex sirupce.. na mojata i izbivaa okolu 6-7 dena stom izbija prekina temp inaku imase skoro sekoj den

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.