На мојава и излезе после 5 дена од температурата и затоа викам не е од тоа ваљда... Од температура одма излегуваат по 1 ден, а тоа и сме го поминале. Може да е само од топлото и кај моево и кај твоето. Земи хиперманган од аптека и во 2л шише со вода ќе стаиш (многу малку, на врв на лажиче), да стане светло розе водата и на крај ќе полиеш со тоа, не се плакне. Ќе ги засуши доста брзо, само немој да претеруваш со тоа, дека суши кожа, така уствари и смирува. Јас сега за сега ништо не и дадов на мојава да пие, утре ќе видам како ќе биде и ќе се консултирам со матичната...
Ako se sipanici mora da ima pozadi ushi i vo glava.... toa se prvi simtomi. Da i nie odmivavme so hipermangan
Не се сипаници дефинитивно. Го носев на матичен, крвна слика и на кожен. Леукоцити 13, црп 44. Дијагноза - Вирус инфекција со црвено грло и инфициран осип од чешење што се прошири по раце, нозе и уста. Со точност не ми кажаа за кој вирус се работи, можно е и да е косаки, ама рекоа не е страшно. Сумамед 4 дена, Белогент крема и течна пудра мачкање. Температура нема веќе 24 часа ниту нов осип, стариот веќе се суши. Го туширав синоќа и го полив со хиперманган. Сега уште апетитот да ни се врати и се ќе биде во ред.
Здраво мајки Од вчера малово крена температура 38 со нешто , спушти со оцет на чорапчињата и облоги ставав . Синоќа пред спиење 37.2 и дадов сируп блокмакс за секој случај да не оди нагоре. Ноќеска немаше , денеска до 37.1 Сега еве ја спие 37.4 но кога ја допирам не ја осеќам топла. Забележав на челото и на рачињата како убоди од комарец црвени . Немаат течност внатре но личат на сипаници. Кога дише крчи и носето. Дали има ваков вирус деновиве и како се справувате?
Дали има нешто што можам да давам за зајакнување имунитет при контакт со варичела пред да развие симптоми? Не знам кој вирис по ред е годинава, стварно сакам да не скокне или лесно да помине. Од цел јуни само 3 дена одеше вп градинка и баш тогаш пријавија варичела.
@KuklickaSk прашај матичен за изопринозин. Нас по шема ни го даде матичната ко имаше грип и Ковид, ми рече за вируси е најефикасен.
Devojki ve molam za pomos , na odmor sme , maliot se isfla najprvo na butcinjata , potoa na rakata , go nosevme na lekar vikaat ne se aipanici , dadoa krema nekoja i antibiotik , antibiotik ako e poloso , temperatura nema , osip ma glava i usi nema , dali e mozno da se sipanici ? Maticen vika samo tecna pudra , deteto e veselo , ima apetit i se cesa samo kaj butceto , kako vi izgleda ?
Ако на лекар велат не се сипаници, повеќе нас тука ќе ни веруваш ако речеме дека се? Ако е весело, нема температура, има апетит, за што поточно се загрижуваш? Примајте ја терапијата што му ја дале и известувајте го докторот ако има промени.
Ve molam kazete mi dali edno kapace od hipermanganot se rastvara so voda i se odmiva deteto ili se mackaat so rastvorot mestata so sipanici?!
Едно капаче од хиперманган е премногу, се ставаат неколку зрнца, да се обои водата светло розева и се одмива детето. Не се брише после тоа, се остава само да се исуши.
Капаче е премногу. Се става колку врв од ноже, неколку зрна, многу малку да добиете розево виолетова боја на водата. Може да лежи детето во водата може и да го полиете, но не се одмива. Има смирувачко и дезинфекционо дејство.
Тоа е веќе растворено, не сум користела такво, ама можеш капаче да ставиш сигурно. Исплакни го слободно. Јас малава и често ја бањам со хиперманган, посебно кога има црвена пеленска регија.
Здраво мајки Додека стапам во контакт со педијатарот на ќерка ми една консултација Ќерка ми веќе 10 дена е во постојан контакт со дете кое пред 10 дена било па во контакт со дете кое најверојатно појавило сипаници ( и ова не ми е потврдено) Е сега прашањето ми е дали ќерка ми доколку префатила ќе ги извади сипаниците во ист период со детево што е во контакт или па после 15 дена од кога ќе појави тоа, ако појави секако Се надевам дека добро објаснив
Ако се има предвид дека детето со кое игра ќеркати би било заразно неколку дена пред да извади симптоми, би извадила 2 недели после него