Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.608
    Допаѓања:
    76.838
    На мојава и излезе после 5 дена од температурата и затоа викам не е од тоа ваљда... Од температура одма излегуваат по 1 ден, а тоа и сме го поминале. Може да е само од топлото и кај моево и кај твоето. Земи хиперманган од аптека и во 2л шише со вода ќе стаиш (многу малку, на врв на лажиче), да стане светло розе водата и на крај ќе полиеш со тоа, не се плакне. Ќе ги засуши доста брзо, само немој да претеруваш со тоа, дека суши кожа, така уствари и смирува. Јас сега за сега ништо не и дадов на мојава да пие, утре ќе видам како ќе биде и ќе се консултирам со матичната...

Последна измена: 26 јуни 2022
    На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Ako se sipanici mora da ima pozadi ushi i vo glava.... toa se prvi simtomi. Da i nie odmivavme so hipermangan

3. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Не се сипаници дефинитивно. Го носев на матичен, крвна слика и на кожен. Леукоцити 13, црп 44. Дијагноза - Вирус инфекција со црвено грло и инфициран осип од чешење што се прошири по раце, нозе и уста. Со точност не ми кажаа за кој вирус се работи, можно е и да е косаки, ама рекоа не е страшно. Сумамед 4 дена, Белогент крема и течна пудра мачкање. Температура нема веќе 24 часа ниту нов осип, стариот веќе се суши. Го туширав синоќа и го полив со хиперманган. Сега уште апетитот да ни се врати и се ќе биде во ред.

На Mamy., karak и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    1.176
    Здраво мајки
    Од вчера малово крена температура 38 со нешто , спушти со оцет на чорапчињата и облоги ставав . Синоќа пред спиење 37.2 и дадов сируп блокмакс за секој случај да не оди нагоре. Ноќеска немаше , денеска до 37.1
    Сега еве ја спие 37.4 но кога ја допирам не ја осеќам топла.
    Забележав на челото и на рачињата како убоди од комарец црвени . Немаат течност внатре но личат на сипаници.
    Кога дише крчи и носето.
    Дали има ваков вирус деновиве и како се справувате?

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Мислам дека морбили избиваат прво темп појавуваат, па појавуваат осип на чело, раце.

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    27.862
    Дали има нешто што можам да давам за зајакнување имунитет при контакт со варичела пред да развие симптоми?

Не знам кој вирис по ред е годинава, стварно сакам да не скокне или лесно да помине. Од цел јуни само 3 дена одеше вп градинка и баш тогаш пријавија варичела.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @KuklickaSk прашај матичен за изопринозин. Нас по шема ни го даде матичната ко имаше грип и Ковид, ми рече за вируси е најефикасен.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    27.862
    Благподарам.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Screenshot_20220707-142148_Gallery.jpg Devojki ve molam za pomos , na odmor sme , maliot se isfla najprvo na butcinjata , potoa na rakata , go nosevme na lekar vikaat ne se aipanici , dadoa krema nekoja i antibiotik , antibiotik ako e poloso , temperatura nema , osip ma glava i usi nema , dali e mozno da se sipanici ? Maticen vika samo tecna pudra , deteto e veselo , ima apetit i se cesa samo kaj butceto , kako vi izgleda ?

Последна измена: 7 јули 2022
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Ако на лекар велат не се сипаници, повеќе нас тука ќе ни веруваш ако речеме дека се? :?:
    Ако е весело, нема температура, има апетит, за што поточно се загрижуваш? Примајте ја терапијата што му ја дале и известувајте го докторот ако има промени.

11. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
  12. Ressana

Ressana Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    308
    Ve molam kazete mi dali edno kapace od hipermanganot se rastvara so voda i se odmiva deteto ili se mackaat so rastvorot mestata so sipanici?!

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.835
    Допаѓања:
    202.886
    Едно капаче од хиперманган е премногу, се ставаат неколку зрнца, да се обои водата светло розева и се одмива детето. Не се брише после тоа, се остава само да се исуши.

14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    1.709
    Капаче е премногу. Се става колку врв од ноже, неколку зрна, многу малку да добиете розево виолетова боја на водата. Може да лежи детето во водата може и да го полиете, но не се одмива. Има смирувачко и дезинфекционо дејство.

15. Ressana

Ressana Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    308
    Ама во Зегин ми дадоа шишенце од Фитофарм хиперманган течен раствор 1% , од 100 мл, затоа прашувам

16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    1.709
    Тоа е веќе растворено, не сум користела такво, ама можеш капаче да ставиш сигурно. Исплакни го слободно. Јас малава и често ја бањам со хиперманган, посебно кога има црвена пеленска регија.

На Ressana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ressana

Ressana Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    308
    Ти благодарам

18. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    14.879
    Здраво мајки

Додека стапам во контакт со педијатарот на ќерка ми една консултација

Ќерка ми веќе 10 дена е во постојан контакт со дете кое пред 10 дена било па во контакт со дете кое најверојатно појавило сипаници ( и ова не ми е потврдено)
    Е сега прашањето ми е дали ќерка ми доколку префатила ќе ги извади сипаниците во ист период со детево што е во контакт или па после 15 дена од кога ќе појави тоа, ако појави секако

Се надевам дека добро објаснив

19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Ако се има предвид дека детето со кое игра ќеркати би било заразно неколку дена пред да извади симптоми, би извадила 2 недели после него

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    14.879
    Ако е заразено детево заразено е пред 10 дена од тогаш немале контакт

Фала ти сепак