Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    da za site onie koj pominuvaat niz procesot sipanici i banjanke na kraj obavezno hipermangan

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.113
    Допаѓања:
    29.626
    Колкава е веројатноста сипаници да исфрли прво на дунде како мали бубулички? Не знам кој е првиот симптом а во градинка им врие варичела. Не се полни со вода.

3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.656
    Голема, кај моиве (за едното сум сигурна, за другото не) прво излезе на газето.

На Sofi.ja и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.113
    Допаѓања:
    29.626
    И кога да очекувам да се наполнат со вода ако е тоа? :drunk:

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.656
    Па за 2-3 дена би требало. Ај со лесно ако е тоа.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.113
    Допаѓања:
    29.626
    Фала ти бе сестре. Секогаш си тука. :l:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    5.757
    Моите прво исфрлија на пеленска регија. Сабајлето беа една-две точкички, вечерта веќе почнаа да се полнат со вода.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.113
    Допаѓања:
    29.626
    Мерси мадам :f:

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.642
    Допаѓања:
    76.900
    Јас кога прележав (може си ме прочитала, трудна со второто 28ма нед), прво таму ми избија. Бевме на одмор во Грција и прво што ми дојде на памет е дека сум фатила некоја зараза од смештајот :rofl: Така да можно е..

На mal.ecka и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. mmacichka

mmacichka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2015
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    358
    Мамички некој совет за мојов напад на паника. Големиот 2г и 8м сега појави точки по телото исфрлен, у градинка имале сипаници ама он не бил од 28.12, можно ли е да се сипаници? Притоа дома сме со мало бебе скоро 3 месеци, и двајцата се настинати веќе две недели.. со течење нос, кашлање.. многу сум испаничена ради бебево, уште не е вакцинирана досега зашто е настината од коа наполни 2 месеци па навака..

Некои искуства, совети?
    Како да ја заштитам малава од можна зараза со сипаници..

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Sipanicite se sami po sebe specificni t.e. vo pogled na prifakanje zatoa sto stom si vo kontakt so nekoj koj go ima virusot ili pocnal da se isfrla tocno za 2nedeli ke se isfrli i liceto koe bilo vo kontakt. Taka da maloto cekajte go za 2 nedeli od denot. A i moze i da ne fati zatoa sto go doite ako go doite dokolku i vie imate prelezano. Sekoe dete so svoi imunitet sledete preporaki od pedijatar. Poveke cit c sveza hrana mackajte pudra ili penjat amijte so hipermangan kolku ke se isfrli dete zavisi od negovipt imunitet. Poveke cuvanje posle sipanici zatoa sto im e mnogu padnat imunitetot posle sipanicite i moze da zakaci lesno viruci i bakterii. Na vremeto za polesno izbivanje davale krmak ( mislam taka se vikashe ) za lesno izbivanje i po nekoj adeti da bide na beli carshavi( ova pred se mislam poradi cistotata i deka se perat i vrijat belite alishta) sipanicite pukaat moze da nastanat ranicki i da dojde do infekcija. So lesno

На mmacichka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.656
    Што е крмак ме заинтересира?

13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    @Skyler mislev na krmus greshka vo pishuvanje pobaraj ima razlicni info na net

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    18.614
    Според периодот на инкубација многу е веројатно големиот да исфрла сипаници.
    Можно е и малото да префати,но како што сум читала искуства многу полесно поминуваат бебињата. Не можеш да ја заштитиш бидејќи е постојано во контакт со братчето.
    @lackygirl твоите беа со сипаници ,така?

На mmacichka и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.105
    Допаѓања:
    24.393
    Мама да те утешам, не напад на паника нз што добив тогаш, плачев ко будала.
    Бебето на 50 дена страшно беше болно, таман го допи антибиотикот, 5ти ден од антибиотик големиот изби сипаници, знаев дека и бебето ќе фати, знаев и плачев од страв. Точно по 14 дена изби и бебето, на 2 месеци, дотогаш се помирив јас со себе и се смирив, за среќа бебето помина прелесно, со 20-30 сипаници, со тт до 37.6, ама претходно имаше грчеви 2 3 дена, на ексклузивно доење, само нудев да цица почесто, мачкав пудра и тоа е. Додека па големиот (скоро 5год) потешко помина, со многу сипаници и секаде имаше, со тт 38.5, 6.
    Да спречиш нема шанса ако е да фати ќе фати тоа е, со лесно да ги поминат.
    Моето ја испушти рота поради тоа, први вакцини прими на 3 и пол месеци. Мораше да чекаме да поминат сипаниците и плус уште 2 недели откако ќе завршат, така матичната ни рече.

На mmacichka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mmacichka

mmacichka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2015
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    358

И ние ги испуштивме вакцините што се после полни 2 месеци поради настинка, и еве уште не и поминува, многу секрет, кашлање.. а и брат и исто така беше, денес му е 3 ден од сипаниците, ноќеска имаше температура 38,2, се исфрли буквално сега нема место кај што нема, од сабајле нема температура, само многу го боли газето бидејќи има и внатре во него, не може да седи, плаче само, гледам колку толку да го пазам да не се чеша ама не разбира, премногу го чешаат особено тие на газето и на лицето што му се.. го мачкам со бела течна пудра.

Ќе ја чекаме сега и малава да видиме дали ќе фати и она, ама како што и е слаб имунитетот и настинкава сега, не верувам да ја промаши.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.105
    Допаѓања:
    24.393
    Од како ќе помини лесно е да се кажи, ама во моментот е мн тешко, дај боже да не го фатат а ако фати лесно да помини малото, кај нив е полесно бидејќи неможат да се чешаат. Кај мене и големиот не се чешаше ич ама поголем е разбираше плус таков е се плаши и слуша кога е болен нешто. Имало и некоја пена за чешање прашајте во аптека, јас немав потреба и само пудра со анестезин користев кај двајцата.

18. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    1.281
    Истуширајте го, ќе му олесни малку. Само со вода. И не го тријте телото. Кога ќе се исуши може да намачкаш покс клин пена. Ама пената треба да стои во фрижидер да биде ладна, така и пишува на упатството. Кога ќе му се исуши пената за пет минути намачкај со течна пудра.
    Јас туширам најмалку по три пати на ден. И на крајот од туширањето можеш да полиеш со хиперманган раствор. И сам бараше да го туширам му беше убаво.
    Облекувај во полесна и потенка облека.
    За чешање прашај матичен дали може да дадеш сируп за алергија. А ако е премногу исфрлен даваат и ацикловир.
    Со лесно

19. Mamacita de 2

Mamacita de 2 Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Здраво мајки.
    Моите 2 дечиња( 9 и 5 години) имаат сипаници. Поголемата денес веќе 5ти ден е со температура, 37 со нешто цело време, денес мислам дека нема нови исфрлени, изгледа како да и се сушат, да и поминуваат, но се чудам зошто има уште температура?
    Помалиот е четврти ден со температура кај него оди до 38,9 посебно ноќе но тешко ја спушта, тој е премногу исфрлен многу го чешаат, уште му излегуваат.
    Инаку ги туширам само со вода, на крај поливам со хиперманган, ги мачкам со пудра, пената некако нема ефект. Давам Далерон и Рупафин по совет од педијатар.
    Си викам нели треба веќе да немаат температура, Колку дена трае температурата некако многу ми се виде. Се плашам да не пропуштам нешто, во смисла да не им се инфицира некое а да не забележам. Не знам дали треба да ги однесам повторно на педијатар, се плашам дека нешто плус таму ќе закачат како што им е ослабен имунитетот.
    Какво е вашето искуство? Колку долго траела температурата кога имале сипаници?
    Поздрав до сите.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    18.614
    Толку ,5-6 дена имаше тт моето

На Mamacita de 2 и mal.ecka им се допаѓа ова.