Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    916
    Пената ако го мачкаш додека е ладна смирува чешање. А пудрата помага за сушење. Бебе беше без температура, баткото закачи плус некоја бактерија и пиеше и антибиотик. Ако не помине до утре носи на педијатар.

На Mamacita de 2 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mamacita de 2

Mamacita de 2 Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Конечно денес се без температура. Почнуваат да се сушат сипаниците, насабајле и навечер ги туширам и ги посипувам со раствор од хиперманган.
    Се прашувам дали да продолжам со пудрата кога веќе се суви, или нешто друго да ставам?

3. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    833
    Нас ни рече матичната додека се гледаат како струпчиња да се мачкаат со пудра дур не паднат. После само млеко за тело пошто се суши кожата од пудрата.

На Mamacita de 2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.210
    Можно е на главата да се појави зголемена жлезда од сипаницата?

Малата извади пред 4 дена точно 2 недели после брат и. Е со него поминавме прелесно, немаше многу осип, немаше температура, на лице само 2-3, ама ова се измачи. Температура трет ден, осипана е цела, се чеша, се нервира, на лице особено челото цело со големи и во главчето многу. Ги кине и мислам ќе има лузни. Не остава ни сируп, ни мачкање, ни ништо. Мала е и нема како да објаснам, цело време со плачки сме.
    Жлездата многу ме исплаши сега, а и подочници е целата лилави, многу ги чеша очите. Има и на уста и внатре на јазик.
    Кажете дали е нормално и дали ќе помине се..;(

5. Mamacita de 2

Mamacita de 2 Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Конечно денес се без температура. Почнуваат да се сушат сипаниците, насабајле и навечер ги туширам и ги посипува сп раствор од хиперманган.
    Се прашувам дали да продолжам со пудрата кога веќе се суви, или нешто друго да се става?
    Мораш да се консултираш со педијатар за очите да ти дадат нешто, а и тие во устата се многу болни за децата и прават нервоза , уште па кога детето е толку мало... на моја пријателка детето за во устата му дадоа гел и за очите нешто, а ако ги копа внимавај да не инфицира, тогаш ќе треба со друго да мачкаш.
    А за жлездата стварно не сум имала искуство. На вратот е нормално да има од тоа што многу опаѓа имунитетот од сипаници, но за на глава не знам. Прашај доктор да не му ја мислиш, па пиши што ќе направите.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.210
    @Mamacita de 2 пишав кај матичната, вели нормално е од вирусот. За во устата имам гел ама таа ништо не остава, се што купивме не го употребивме ко што треба, ништо буквално не дозволува. Едвај сируп за температура со држење и после да се молам да не повраќа сосила.. Со виранто тоа се случи и оставив, само се мачи повеќе. Од тие во устата со мака цица, сака ама бега се држи за уста и само успана успева.
    Само да поминува побрзо, мислев со големиот ќе е потешко велат помалите полесно поминуваат ама кај нас обратно испадна.

7. Mamacita de 2

Mamacita de 2 Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Уште малку и ќе помине најтешкото, мора да се издржи

8. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    916
    Јави се на матичен лекар, може ќе и дадат ацикловир и сируп за алергија за да намали со чешањето и да престане да исфрла нови.
    И кај мене беше беше премногу исфрлен.
    Со лесно

9. Ana.v7

Ana.v7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2019
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    17
    Не се секирај , од секој вирус и од секоја бактерија може да се појавуваат жлездички кај децата. Бактериските поминуваат брзо, со антибиотик, вирусните се губат за неколку месеци сами од себе. Следете само да не се зголемува, брзо да ви поминат сипаниците

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.210
    Ми пиша матичната Алвотадин да давам по 2.5 мл, дадовме одма. Ацикловирот за што го даваат?

11. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    916
    Screenshot_20240117-232011.png

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    18.258
    Нормално е, штом ги чеша очите може и во нив да е исфрлена. На моето на капаците од очите имаше сипаници.
    Исто така му препишаа ацикловир таблети (го носевме на инфективна) зошто беше премногу исфрлен и не престануваше да се исфрла.
    Во уста му ставав нистатин капки,по совет од матичен педијатар.
    Колкаво е детенцето?

На kristina.k и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.210
    @Sofi.ja година и 5 месеци е. Има на капаците и околу очите, тие со ништо не ги мачкаме и изгледа најмногу ја чешаат. Ќе се консултирам утре пак со матичната.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.469
    Допаѓања:
    3.811
    Јас пак тука. Сега големиот ми е со сипаници. Фати од градинка. Денес избија а иначе температура има од вторникот. Дали температурата е од сипаниците или вирус имал? Правевме крвна слика во средата којашто му беше добра немаше ништо покачено. И ме интересира колку трае и дали само парацетамол се дава? Цела недела скоро ќе е со температура која варира од 37 со 5 до кај 39 со 4.

15. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.366
    Пената за сипаници од ко ке се нанеси треба да се размачка или да чекам да се впие?

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    25.819
    Од сипаниците е темп, прво качуваат температура па се исипиуваат. Витамини, течности, пена, сируп за алертија ако многу се чеша. Сите различбо проаѓаат со температурата, може да качува се додека излегуваат нови

На doll.a му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    916
    Нежно се мачка, не да триеш, и ќе чекаш да се впие. Ама треба да ја чуваш во фрижидер да биде ладна.
    Откога ќе се исуши јас врз неа мачкав течна пудра.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.366
    Денес е трет ден со сипаници...уште гледам излегуваат, темп само саботата 37 имаше еднаш и толку, сакам да прашам кога намалува со чешање? Дури денес сме кај матичната да ни потврди и да побарам сируп за алергија? Кај дундето најмногу ја чеша и на грпчето.

19. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    219
    Majki 3 godini sme i imame sipanici momentalno 5 ti den.
    Ne e tolku strasno:)
    Za da pocne vo gradinka treba da ja o
    primi uste 5tovalentntata revakcina.Pa nekoj od iskustvo kolku vreme treba d apomine posle sipanici za da primi vakcina?

20. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.842
    Допаѓања:
    7.045
    Мене матичниот ми кажа после два месеци.