Сипаници кај децата

Discussion in 'Дете' started by maweja, Jul 12, 2014.

1. Anna***

Anna*** Истакнат член

Со која сипаница ви се инфицирани децата варичела или морбили?

2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Според сликиве, варичела.

Инаку, мислам највеќе чешаа кога се сушеа пред да падне корупката

Anna*** likes this.
  3. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Глупо прашање ама немам сили да гуглам. Правило е пред да избијат сипаници да се има температура? Во група пријавија на 1 април од тогаш никој друг не пријави. Сега гледам некој ситен осип на долен дел од нога и нормално на сипаници одма ми иде паметот. 99% сум сигурна дека не се, немал температура, весел е ама ќе следам.

4. Luna91

Luna91 Популарен член

Моите пред да избијат немаа температура. Син ми немаше воопшто и цело време беше весел и полн со енергија. Ќерка ми по 2 дена од ко почна да избива качи.

Mom's_life likes this.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Провери да не е коксаки вирус. Кај моето дете имаше температура со појава на првите сипаници.

Mom's_life likes this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Не е правило, а сипаниците прво се појавуваат на потопли места, во коса зад уши, под пазуви, препони. Ако нема таму, тогаш најверојатно не е сипаница, ама искрено, толку е се' изменето, шти нема правила ни дали ќе избие осип или не, оти познавам неколку примери што прележаа сипаница без осип.

An4e24 and Mom's_life like this.
  7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Сабајлево уште истите 5 точки беа немаше нови. Како и да е значи можно е да избиваат без температура.

Го има неколку пати коксаки поминато, познат ми е. Тој со температура редовно бил, затоа мислев и сипанициве под дифолт се со тт.

И по ова правило се водев, сабајлево убаво прегледав пеленска регија, под пазуви немаше ништо освен истите на ногата. Ќе следам, нема бегање што и да е. :)

Фала ви за споделените искуства и одговори. :hug:

Annath and LiquidLuna like this.
  8. Ив10

Ив10 Истакнат член

Da prasam tuka, vo sreda maliot druzese so edno dete koe vo cetvrtok dobi sipanica. Posle kolku vreme da ocekuvam da dobie i on i ako prelezi sipanica posle kolku vreme moze da primi vakcina? I pisav na maticnata ama ne mi vrakja. Blagodaram

9. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

После 14 до 21 ден од контакт, ама можи и да не префати.

Mother of 2boys likes this.
  10. enaena

enaena Истакнат член

Поминаа 2 недели од сипаницата, малата сеиште има брумчиња кои се сушат, дали може да се капи во базен? Ми е страв да не можи нешто да се инфицира..

11. ni.na

ni.na Популарен член

После колку време целосно изгледаат флеките од сипаниците? 1м помина сеуште тие што беа поголеми се познаваат мачкам цицабио

12. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Здраво мајќи, пред 8 дена имавме контакт со детенце кое што денес се исипа со сипаници. Колкави се шансите да префати, колку дена пред да избијат се заразни?

13. Annath

Annath Форумски идол

Нема да префати. Сипаници се заразни два до три дена пред да избијат, порано од тоа не.

14. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Нема шанса никаква...ден два пред да излезат мислам дека беа заразни.

lipstickmadness likes this.
  15. cocopuff

cocopuff Популарен член

Здраво мајки. Во групата во градинка се појавија сипаници варичела. Прв случај беше пријавен викендот 25-26 мај, а одма бо понеделникот уште две дечиња. Од тогаш до денес нема нови случаи.
    Синчето не го носевме превентивно затоа што имаме уплатено одмор и не сакав да ми пропадне искрено. Но веќе не може да го чуваме дома и сакам да го пуштам пак во градинка.
    Ме интересира од искуство кога е најголемиот пик на заболени дечиња од пјавата на првиот случај? Дали е поминат пикот или допрва би следел. Дали сега е баш најлош период да оди во градинка или нема врска?
    Ако не оди до одмор, сосе одморот ќе се фатат 4ипол недели отсуство а не е најголем љубител на градинка. Кој ли ќе ги преживува тие плачки повторно.

16. mariz

mariz Форумски идол

Ако немаат прележано мн дечиња, тек ќе е пикот. Кај нас прво одд деца, 90% не прележани, прво пријавија 1,2 случаи во една недела и после наредната почнаа и други да пријавуваат... по 2 нед веќе секој ден по едно ново имаше. Сигурно 15 деца фатија. Дури случаи и по 3,4 нед се појавуваа. И во други одд слушнав дека има дури. Проверете го и чувајте се дома..
    Инаку мојата минатата година прележа, 7 дена по контакт. Така да не би ризикувала на твое место. Мојата многу плачеше во градинка, а изби прв пат корона и 6м не одеа тогаш, затворени градинки. Кога почна после 6м, како друго дете. Не заплака пак. Ќе смени и тоа, не се секирај :)

cocopuff and mal.ecka like this.
  17. cocopuff

cocopuff Популарен член

Немаат прележано ниедно дете, затоа што е јасли група.
    До сега само 4 дечиња и нови случаи нема веќе 10 дена. 2-3 пати ја имам прашано едната негувателка да ми каже ситуција, вика нови нема исто е се.
    Немам услови дома да го чувам веќе, ќе треба да земам денови од одмор.

18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Нови вајља ќе се појават по 14 до 21 ден од првите кога јавиле. Период на инкубација му е сега. Кај ќерка ми во градинка во групи на две недела отприлика јавуваа, скоро 15 деца сигурно прележаа.

cocopuff likes this.
  19. cocopuff

cocopuff Популарен член

Значи пикот допрва следува и ако оди деновиве во најжустрото ќе оди. Damn it

MikicaBt likes this.
  20. lovely91

lovely91 Популарен член

Со сипаници сме веќе 5 ден,ме интересира дали е нормално да е вака нервозна? Буквално како друго дете е од нигде никаде ќе почне да плаче да вика,се нешто како не погодено и е ќе почне да фрла све што и смета ,шанса нема со збор да се разбериш :|