Сипаници кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од maweja, 12 јули 2014.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.281
    По мое искуство доколку се исушат додека се помали нема да пораснат. По туширањето можеш да плакнеш со хиперманган, и тоа помага за да се сушат.
    А ако почне да фрла многу обавезно посети лекар, ќе му дадат терапија да престане со исфрлање. Кај мене малиот имаше премногу и доцна го однесов на лекар, требало на почетокот ми рече кожниот

2. AnnaSofiaSarah

AnnaSofiaSarah Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Здраво, малиот пред да наполни година, на 11 месеци и некој ден фати варичела. Многу лошо поминавме 4-5 дена тт од 39.3 на секои 3 часа. Затоа подобро не мачкај од пудрата што ги затнува порите но само од пењата и ако можиш со многу благ раствор на хиперманган- едвај бледо розев да го плакниш на туширањето за дезинфекција.

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.365
    Мајки, бебка има и во газето, ја чеша и плаче. Што смеам да ставам таму, од пената не смеам нели?

4. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.281
    Туширај два три пати дневно, почесто да биде без пелена. Кој ден ви е? Ние бевме премногу ама доцна отидовме на лекар. Рече д-р дека имало некој антивирусни лекови што ги даваат за да престане да фрла нови. И плакни со хиперманган

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.365
    Тоа правам. Четврти ни е од прва.
    Плакнам со хиперманган. Ми рекоа да не мачкам со ништо. Многу малку е исфрлена, ама во газето има и е чеша.

6. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.281
    Таму најмногу исфрлаат, моите ги фати во мај месец, беше топло, не можеа да спијат, многу ги чешаше, па тушира и навечер. Малото беше целото краставо, дури не можеше татко му да го допре.
    Ајде вие со полесно да поминете. Јачајте имунитетот после варичела, нека поседи малку дома ако има кој да ја чува.

7. ♡☆♡

♡☆♡ Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    51
    Ќерка ми на 5ти појави сипаници варичела. До кога е заразна ? И кога ќе може да се меша со деца?

8. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    3.330
    За колку време се сушат брунчињата т.е пликовите? Вчера приметив едно брунче, денес веќе има неколку. Варичела е. Почнав сабајлево да ја мачкам со пудрата

9. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    629
    Можда грешам ама колку што знам заразна е додека да избијат. Кога веќе е исфрлена или во фаза на сушење мислам дека не е заразна. Ова го најдов : Заболените од варичела се заразни еден до два дена пред појава на осипот како и во тек на осипот додека не дојде до појава на красти и комплетно сушење на промените на кожата, што обично трае од 6 до 10 дена по избивањето на осипот.

Сепак имај на ум дека после сипаници имунитетот е прилично нарушен така што подобро е поконтролирана средина додека да зајакне.

На Mother of 2boys и ♡☆♡ им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.389
    Допаѓања:
    182.911
    Читав на интернет дека дури до 21 ден може да се осипе. Има некоја искуство, на нечие дете да избие по кожа по 14 дена од контакт?

11. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    1.449
    Околу 16ти, 17ти ден на колешката ќерката изваде после братчето.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.281
    Кај моите точно по 14 дена од кога се јави кај големиот почна да исфрла помалото.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.891
    Јас ќеркичката намерно ја однесов кај пријателка да фати од нејзиното. Нејзиното беше втор ден со осип. Јас дека трудна прележав со неа и не знаевме дали има имунитет и си реков подобро да фати мала него како мене. Точно по 14 дена изби од контактот.

А јас кога ги фатив.. избив некаде 6 август (на одмор бевме и по тоа памтам) и синчето на 23ти август... така е обично, по 2 нед минимум од контакт. Сестра ми и таа дојде намерно да фати од нас и за неа не знаеме од кој има фатено (најверојатно и она од мене), зошто она па на 1ви септември изби.

На Mother of 2boys и Yowannty им се допаѓа ова.
  14. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    5.111
    Што мачкавте што ви препишале за варичела?
    Нас ни го препишаа поксклин ама во зегин го немаа, па на мм му дале за замена ваков 20250112_135149.jpg
    Читам дека ги бањате кога тоа додека исфрлаат или кога ќе почнат да се сушат? Нас за хиперманган не ни спомнаа, кога може од тоа да се става?

15. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    17.570
    Јас си ги бањав зошто и онака ги мачкав за да не ги чеша па цели се лепеа и беа бетер.Нежно ќе го бришеш со тапкање.Не се сеќавам како се викаше ама мислам црвена бела боја беше опаковката,шишенцето.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.281
    Тоа е е раствор од хиперманган. Ќе расториш во шише и ќе полеваш на крај на туширањето. Нема да употребуваш ништо за туширање, само вода. И само тапкај да се исуши. Не триј со крпата.

17. Lilith_3

Lilith_3 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2024
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    195
    Мајки кај големата во градинка, во нивната група има неколку дечиња со сипаници. Сигурна сум дека кај и да е ќе почне и таа да се сипе. Е сега, имам бебе 7м повеќе страв ме фаќа за неа. Вакцинирана е на време, но сакам да слушнам мислења и совет како сте поминале со сипаници кај мали бебиња :sweat: Ви благодарам :f:

18. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    17.570
    Вакцината нема врска со сипаниците.Ако цица уште поубаво,ако не ништо страшно.

19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.747
    Можно ли е високо температура пред да избијат сипаници.Син ми 4 дена има висока темп што под 37,2 не се симнува. Денес му излегоа 3 брунчиња што мислам дека е сипаница.

20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.404
    Допаѓања:
    22.647
    Може да.
    Секој организам е различен и различни симптоми може да има.
    Мојата два три дена пред да и избијат беше ко комирана.
    А една недела предходно изгоре 40 тт неколку дена.

На perlaa1 му/ѝ се допаѓа ова.