И мене би ми било полесно да мислам така, дека не е моето дете тоа кое и пренело вирус, стварно ми беше мака пошто жената многу тешко ги поднесува, ама едноставно премногу се коинциденции, временска рамка, тоа што жената малтене само со мм имаше контакт 90% од времето и ете и докторите нејзини и тие јас што ги консултирав кажаа дека е можно и најверојатно. Што е тоа е, помина веќе, ама тоа е фактот, дека има шанси.
И јас мислам дека е можно маж ти да го имал вирусот во себе, ама да не се манифестирала болеста и на тој начин да го пренел на колешката. Тоа ми е многу поверојатно
Јас како што читам вирусот се шири ако си во близина на заразена личност, преку кашлање и кивање во воздухот се пренесува. Ако човекот не бил болен, тогаш како ќе го пренесе вирусот?
Каде го пишува ова? И ако не покажува знаци дека е болен, како ќе го пренесе вирусот? Озбилно ме интересира. https://www.usatoday.com/story/news/2015/02/04/unvaccinated-people-measles/22864869/ Еве изјава на некој од центарот за заразни болести во САД што го најдов. Немам време сега да пребарувам дополнително, ако некој најде нека ми пише ве молам
Муабетот ми беше, дека и да е преносител некој што го прележал вирусот, тоа се ретки и исклучителни ситуации. Ако е точна таа констатација. Па луѓе, децата, па и возрасните, глава нема да дигнат од морбили и варичела. Тие што прележале пренесуваат, тие што се вакцинирани пренесуваат, кај возрасни престанала да делува вакцината. А бројот е тој што е, под 100 заболени. Секоја година по илјадници заболени ќе има на ниво на град. Некако тезава пропаѓа во вода. Барем според мене. Или пак ќе кажам, ретки и исклучителни ситуации. Но далеку од правило.
Ако мажот и на членката има прележано претходно. Се ствара доживотен имунитет ама не значи дека го нема вирусот во него. Инаку кај нас не се затворени градинките. Нема морбили, барем не сум слушнала. Ама има многу голем одзив за вакцинација
Сакате да кажете дека кај мене во канцеларија од 10 луѓе сега, сите имаме и стомачни вируси и варичели и грип, и настинки и се што може да има насекаде, ама сите од се тоа сме имуни? И јас ги носам сите тие вируси дома кајдете од 2 и пол и оно е имуно на сето тоа? И дека маж ми секој ден на тренинг со различни играчи и деца е полн вируси ама ќерка ми и на тие е имуна? Не држи вода. Сакате да кажете дека ако сега ми земат брис и крв ќе ги најдат во мене сите вируси кои ги имаме во канцеларијава? Тогаш знаете колкав треба да мибиде бројот на бели крвни зрнца?! Кои треба да се борат со сите тие вируси у моментов. Страшно.
Ама ете цитат ти пуштив, вели дека ако нема симптоми на вирусот не може да ги зарази другите. Еве и овде Can a person be a “carrier” of measles and spread it to others? No. Persons exposed to measles must develop measles to spread it to others. Measles is spread by infected persons or from being exposed to a closed area after a person infected with measles occupied the area in the previous two hours. Once the infectious period is over, the person cannot infect other individuals. http://health.utah.gov/epi/diseases/measles/FAQ.pdf Баш ме интересира, и јас имам слушано претходно од луѓе, ама колку е точно...
Не бев да се вакцинираме, бев да се консултирам со доктор. Во Ѓорче викаат дека докторот е неприкосновен, најдобар за консултација.
Како може човек што веќе прележал варичела да е носител на вирусот и да пренесе на друг човек??? А одлукава невакцинирани да не се примаат во градинка и училиште додека трае епидемијава е одлична, најмногу поради бебињата кои не се во можност да се заштитат со вакцина. Еве и во градинката во Центар каде што оди син ми, немало ниту еден случај со морбили, па одлуката си важи и невакцинирани не се примаат. А пред епидемијата и кај нас примаа невакцинирани, само со збор од родител дека не сака да вакцинира.
Едно е вакциниран човек а не прележал болест, а друго е човек што прележал а да биде повторно носител. Нели сипаниците се такви, се прележуваат еднаш во живот и толку?
И кој е неговиот став за вакцините? Да се вакцинира сега за време на епидемија? Добри се овие вакцини? Нашата само ми рече здраво дете нема шо да се плашиш, ако не треба јас ќе ти кажам.