Сипаници кај децата

Discussion in 'Дете' started by maweja, Jul 12, 2014.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Сеа стварно се замислив, да не случајно не сум го разбрала докторот или лошо сум објаснила. Ама пренесувам на муж да не се јадосува сиротиот пошто му беше многу криво што пренел он. А мене сеуште не ми е јасно како воопшто јас не се заразив од синко а немам прележано, освен ако не бил осипот кој ми се јавил како реакција од какао уствари варичела.

NarCis@ likes this.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Јас бев дете кое пие од исто шише, чаша со сестра ми, таа беше сипана со варичела, по неа се сипа татко ми,а јас не.
    Имунитет, кај секој различен.

azelea and Sexybaby86 like this.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Абе.. А се сеќавате порано шо праеја? На онаа детето има сипаници носи го на гости да прележи и твоето :D жими се ви кажувам намерно не носеа да прележиме варичела како деца..

slobodka, TutiFuti, mariz and 4 others like this.
  4. danichap

danichap Moderator Staff Member

И јас барам.
    До сега најдов ова
    https://www.gesundes-kind.de/impfungen/mumps-impfung/
    Во 2016, 2/3 од заболените биле лица од 15 год па нагоре.
    107 од нив биле со целосна и навремена имунизација
    AA126EBC-3BD5-4C3B-9579-404B40E81F19.jpeg
    Тука вика пола од инфекциите минеле без посебни симптоми па често и не биле приметено дека истата постои. Е тука сум изненадена...ќе барам и на други места дали исто стои
    BE3731B4-5504-4D6F-B3A5-622785B5C8D9.jpeg
    Подоле стои дека може да дојде во некои случаи и до Менингитис и Енцалофитис. Претпоставувам од имунитетот зависи кој како ќе прележи.
    Едит:
    И на други интернет страни најдов дека голем дел од заболените се лица со целосна и иредна вакцинација. Претпоствувам точни им се информациите.

Last edited: Jan 23, 2019
    LiliBoz and NarCis@ like this.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Мината недела во Задар почина девојче(9) од Мостар од последици од варичела.
    Заразните болести се тоа,некој ќе ги помине лесно некој нема да ги преживее.

M&M likes this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Имала некоја дијагноза претходно ?

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ако добро те разбрав, вакцинирани повторно се заразиле така? Не разбирам германски. Ако е тоа, да, секако вакцината штити одреден процент кај некои. Но конкретно вакцинирани деца, односно деца во периодот кога ја примиле вакцината, не ја шират болеста. Такви податоци не најдов. Исто и дека оние кои веќе ја прележале сипаницата, може пак да бидат носители на вирусот и да пренесат. Исто не најдов такви податоци. Јас на англиски барав. Те молам ако најдеш нешто плус, постирај и преведи ни.

duffi, ivi1987 and kravce like this.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Ама зборуваме за лице што веќе прележало, дали може да пренесува вирус без да се разболи, кога веќе знаеме дека не може по втор пат да прележи

duffi, ivi1987 and NarCis@ like this.
  9. danichap

Да да, точно си сфатила. Истото како тебе го барав, но само ова најдов.
    Impfdurchbrüchen, зборот од последната реченица во првиот скриншот, е терминот за тоа што се случило. Уредно и навремено вакцинирани дека меѓу голем дел од заболените. Значи не прележале, само редовномпримиле вакцини(германски, ама се подразбира)
    Ќе барам за прележаниве и понатаму.

NarCis@ likes this.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Може и како дете да си ја прележала, со 2 или 3 брунчиња. Да не сте забележале, можно е :)

Па и сега е така :) Јас и браќата се си прележавме заедно, на мајка ми и беше полесно така :) Не викае не влегуј болен е брат ти, туку спијте заедно :)

И поарно ко дете, не дај боже возрасна па уште и како трудница да фатам нешто такво :( Затоа се прележува тогаш.

duffi and LiliBoz like this.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Не.Воспаление на плуќата, и застој на срцето.

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

не разбрав. како последица од варичела се јавило тоа на сосема здраво дете?

13. azelea

azelea Популарен член

Еве конкретно во првите случаи на заболени што ги кажаа имаше едно девојче од градинката Бамби во Аеродром,невакцинирано што е во група со девојчето на комшииве.Девојчето беше задржано на инфективна со многу висока тт едвај и ја симнале,а после од неа морбили фатиле и родителите кои биле вакцинирани и многу полесно поминале,така да заболуваат и вакцинираните ама ваљда симптомите се полесни.

@LiliBoz скроз си во право и јас се сеќавам дека сите не носеа кај тој што има сипаници за да прележиме и ние,така си беше.

Еве ние веќе 14 ден откако ја ставивме вакцината и до сега не покажа реакција никаква.Девојчево е весело,триста на саат активно,јаде,пие и едвај чека да се врати во градинка.Се мислам од понеделник дали да ја пуштам и недостигаат другарчињата.Две недели пред вакцина беше дома,крвната слика и беше топ ,хемоголобинот јак и после вакцинирањето не ја мешав многу со народ низ молови,продавници,гости и слично цело време е дома ,евентуално кога воздухот надвор дозволува пешачиме низ маало за да излезе малку бидејќи и здосадува и нејзе.

M&M, Kitten, duffi and 3 others like this.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

@azelea првата доза ја примивте сега?

15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Да.Компликации после варичелата, упала на плуќата и откажување на срцето,уште кога биле по пат накај Задар. Наводно без пропуст во лечењето во Мостар.

M&M likes this.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

греота у пм :(

17. azelea

azelea Популарен член

Да Лили,на 13 месеци немаше шанси бидејќи од 9 м тргна во градинка и цела година беше со вируси и бактерии,па и варичела на 20 месеци прележа не ни помислував да ја вакцинирам тогаш.Се милев лани летоска ама незнам се бев во некој грч дали да ја ставиме па ми беше во план сега на пролет лето,ама со ова што се случи вака одлучив сега бидејќи е здрава се нема разбоелно подолго време па веќе кога седи дома барем да ја помине и инкубацијата,и искрено нема кој да ја чува веќе мора да тргне во градинка.

M&M, duffi, Sexybaby86 and 1 other person like this.
  18. danichap

Тука стои дека не би требало да се пренесе морбили од вакцимирано на невакцинирани лице :^). Телото најчесто се борело се вирусот за да не отиде кај крајниците оти тогаш можело ма трето лице да се пренесе.
    Да не знае некој нешто за ова со крајниците
    https://www.navigator-medizin.de/el...masern-auf-ungeimpfte-kinder-uebertragen.html
    8622BE42-CEE8-42B1-B7B0-8510CC08C16A.jpeg
    @NarCis@ ова е најблиско пто најдов

NarCis@ likes this.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

мирна глава сега срц. ревакцина во прво одд и то је то.

azelea likes this.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Тоа важи за варичела зашто е со најлесни симптоми од сите. Значи кај варичела се оди на госит да се прележи додека си помал зашто кај возрасен потежок е текот на болеста.

Рубоелата е опасна во бременост затоа само женски се ревакцинираат со неа на 18 години (за секој случај). Првите две дози за ова ги добиваат сите без разлика како пол (како дел од фамозната ммр), третата доза ја добиваат само женски и само за рубеола.

Морбилите се нешто сосема друго. Тие се најзарасни и најопасни од сите три вида сипаници. Проблемот кај нив е што даваат лоши компликации.

Инаку вакциниран тазе не пренесува болест на невакцинирани. Помали се шансите да заболи од сипаници и ако заболи болеста полесно ќе ја помине (односно се очекува без компликации).
    Е сега се зависи од тоа како имунитот систем на секој човек ќе изреагира на вакцината односно болеста.

M&M, mariz, duffi and 1 other person like this.