Скандал во детски камп: Сексуална едукација се претворила во сексуална злоупотреба

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Celltica, 28 септември 2021.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    На smooch, Someonespecial, cresa-jagoda и 29 други им се допаѓа ова.
  2. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Само што сакав да го постирам. Сериозно немам зборови. Се шокирав максимално. Каква едукација, ова е перверзија и педофилија.
    Прво, ако родителите ја знаат тематиката, зошто ги пуштиле своите малолетни деца? Мислам побогу кој би го однел своето дете, сексуално да се едуцира со извидници. Која е поврзаноста?
    Да разберам да те научат на банана да местиш кондом како дел од едукација, ама ова е скандал.
    Како ова не е дел од сите портали и медиуми.
    Скроз сум запрепастена и пола саат блеам во точка, не ми се верува што слушнав.
    Уште згора, вакви настани одржувале со години и тек сега има реакција.
    Или родителите се изветоперени во паметот или не знаат или знаат и се прости што не гледаат јасна педофилија.
    Каква е таа ебана едукација?

Последна измена: 28 септември 2021
    На СуперДевојка, Lola.Luna, RainbowButterfly и 35 други им се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Комплетно се согласувам.
    Ајде кондомот, ок, најмал проблем.
    Ама да те наведуваат да симулираш секс, да ставаш отпечатоци од ерогени зони и гениталии и тоа со поени, колку поинтимно толку повеќе поени, дали сте нормални луѓе, деца од 16 години, каква црна едукација ова е баш искористување и педофилија. Срам и брука, а на еден медиум го има само. Ова е брука и скандал од кој државава треба да се стресе. Срамота и греота. Ми се слоши родителот што го слушав.

На cresa-jagoda, smooch, dipsidipsidipsi и 22 други им се допаѓа ова.
  4. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Не сфатив кој го организирал овој настан?

5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Не сфаќам ни јас, некој Прв Скопски Извиднички Одред, кои се не знам.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    836
  7. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    13.834
    Сметам дека за ова треба да се отвори нова тема!

ОЈО отворило случај за со цел да се разјаснат околностите околу кампов, а во меѓувреме на фб страната на “Прв Скопски Извиднички Одред” т.е. организаторот, избиршани се сите содржини поврзани со кампот. Исто така, ХЕРА, шо искрено ме разочара и не сакам да верувам, се споменати како директни поддржувачи на кампот и претпоставувам инволвирани во истиот преку спроведување на сексуалната едукација, бидејќи нели тие се занимаваат со таа проблематика. Секако, ХЕРА си објавиле статус со тоа дека се оградуваат од ситуацијава, но не разбирам по кој основ, кога на сега избиршаните објави од страна на организаторот наведено беше дека ХЕРА се лојални поддржувачи на кампот веќе 10 ГОДИНИ. Дали од ХЕРА сакаат да кажат дека 10 години не знаеле шо се случува во кампот?

Но ајде да не биди, дека веднаш се зазема страна…. Оставам простор организаторот да се изјасни и да демантира, бидејќи досегашната изјава е многу кратка и нејасна или да чекаме изјави од родители на други учесници преку обвинителството, кога веќе е почната истрага.

На EvAngelos, noteforself, Lollipop_123 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    40.765
    И од град Скопје бил финансиран и не се одржувал прв пат.

На Waverly Raven, mira.mira, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    5.728
    Апсолутно! Два дена барам да видам дали оваа горлива тема е дискутирана на форумот. Ова е нешто многу страшно.

На Peanut Butter, Traveler91 и mira.mira им се допаѓа ова.
  10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.932
    Стршно е што десет години се одржува камп во кој учествуваат деца од средни училишта, и ниту една институција вклучена (Сојуз на извидници, Град Скопје, Хера, СИТЕ средни школи вклучени), ниту родители досега не реагирале, не се запрашале за содржините на кампот, веројатно не се ни заинтересирале да видат што децата ќе прават таму. Брендови кондоми, клецање балони некако ќе замижам, ама соблекување и оставање отпечтоци ми е навистина ту мач, дури и како игра за возрасни. Замисли идам на тим билдинг и ме тераат пред колешка/колега од стомак, цицка и дунда да оставам отпечаток. Не знам што е едукативно во тоа. Родителите, наставниците, има ли некој разумен. Другиве деца шо викаат. Знаеме дека институциите спијат зимски сон вечито, ама за другиве единки на општеството ова е поразително.

На EvAngelos, cresa-jagoda, Scorpiongirl12 и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.186
    Допаѓања:
    56.880
    Ова дефинитивно не е нормално. И јас сум скроз за сексуална едукација ама ова е претерано. Сосема ја искривуваат сликата за потребата на сексуална едукација кај младите. Нема да се чудам и педофили да имало таму.
    Се надевам организаторите ќе сносат последици.
    А од тоа недолично сликање пред верски објекти ми се повраќа. Не сум религиозна, ама го сфаќам сосема гневот на верниците. Тие се верски институции кои си имаат одредени правила, исто како и секоја друга институција. Недоличното сликање може само дома да си го практикува.

На Осе, smooch, christinnn и 11 други им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.871
    Допаѓања:
    129.739
    Тоа не е едукација,туку злоупотреба.
    Одвратно.
    Се надевам дека ќе одговараат.

На friendy, Peanut Butter, Traveler91 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    188.121
    Еве го, на сите медиуми е
    upload_2021-9-30_14-34-39.png
    Ама треба некој прв да почне да збори, јер мачни се овие работи. После иде лавина...

На Peanut Butter, WildMk, Boyanna и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Организаторите до смрт да ги мачат. Копилиња педофилски.

На Peanut Butter, Traveler91 и azelea им се допаѓа ова.
  15. Veta

Veta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.907
    И ова ќе се заташка исто како пожарот во Тетово

На RainbowButterfly, Осе, cresa-jagoda и 16 други им се допаѓа ова.
  16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.235
    Допаѓања:
    67.743
    Дали ова девет години се случувало? Не е разбирливо, девет години кампов вака се одвивал или ова е прв пат и ова што се случува и кампов што се одржува?

На friendy, cresa-jagoda, Peanut Butter и 7 други им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    35.222
    Ако девет години до сега никој не реагирал тогаш или нешто е многу труло и кај родители и кај институции и кај ХЕРА и кај Извидници.
    Ама ако годинава првпат се одржува ваков камп со ваква содржина тогаш навистина тој што го организирал треба да одговара.

На Peanut Butter, Bezimenka90, Traveler91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    4.115
    Се згрозив. Вака се едуцира дете? За ова сите се борите да има сексуална едукација по училиштата? Не напаѓам само прашувам,дали ваква едукација планираа и по училиштата.

На Осе и Peanut Butter им се допаѓа ова.
  20. Veta

Veta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.907
    Првин да потенцирам дека ова е голем скандал затоа што се работи за злоупотреба на малолетни деца и се надевам дека овој случај ќе се реши, нема да биде како останатите 20 тешки случаеви коишто знаеме како се решија и по кој пат.
    За сексуална едукација се залагам, меѓутоа истата таа да биде културно и соодветна претставена со зборови и гестикулации на начин кој што соодвестува на возраста на која што и се држи предавањето.
    Тука ќе упатам мала критика и до некои родители коишто во неколку наврати лично имам слушнато за вакви слични ствари да не се земаат здраво за готово или само ќе се насмевнат и ќе кажат па да, ќерка ми/син ми има односи на 13г што е чудно !? Има слобода.
    Од таква слобода сами да избираат пол, на 13г да имаат односи, да се фаќаат и сликаат полу голи затоа што тоа е новото нормално, доаѓа до ваква незгода чии последици се истрауматизирани деца и не толку светла иднина.

На Boyanna, Осе, cresa-jagoda и 13 други им се допаѓа ова.