Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скокање со јаже

Дискусија во 'Фитнес' започната од Iva-Mici, 11 август 2011.

1. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    И јас ги викам спојлери така да се разбираме :D.

Вака сеа, најубаво да си комбинираш џогинг со скокање на јаже и за неколку месеци и вишокот на бутовите и спојлерите ќе ги снема. Ама многу е битно да имаш правилна исхрана, значи намали мајонез, маргарин исфрли тотално од употреба, намали соја или исфрли ја од исхрана, намали пржени и масни храни :).

Помалку леб и тестенини а повеќе свежи салати, јаткасти плодови, мешунки и месо :).

Сепак аеробниот тренинг треба да ти биде барем 20 мин на ден за да има ефект.

Пополека се ќе се стопи од вишокот а мускулите нема да ти се наголемат ама ќе се затегнат.

Вежбај и уживај во резултатите кои ќе доаѓаат постепено ама сигурно :).

На Cence и Night.Wish им се допаѓа ова.
  2. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Нешто ново и од мене: Денес, после можеби година дена пауза, скокав со јаже. Не е некоја бројка
    200 :$
    но во склоп со 20 минути орбитрек и 10 минути пилатес вежби мислам дека е солидно.

3. BeYourself

BeYourself Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    2.949
    Фала на тие што ми одговорија. :)

Артемишн - мислам дека и 200 скока се супер за почетник (сепак 1г. не е мала пауза). Полека - полека ќе се навикнеш. Јас уште си скокам по околу 200 скока, па и 500 стигнувам понекогаш. Ама, јас ги правам со паузи. Не можам наеднаш, мислам дека нозете ќе ми прснат. :D

Инаку, си почнав да скокам и кога имам циклус, не ми прави проблем, ама не претерувам со скоковите. :)

Интересно е бре...

На Artemission му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Ја прочитав цела тема, утре си купувам јаже од Базаро и почнувам, се надевам ме примате. :$
    Читам 2000+ сте правеле, алал да ви е бре, јас оноа долгоно јаже двајца кога ми вртат до кај 50 стигам, а сама па да си вртам бетер, се плеткам само.Ама тоа е зашто многу скокам, и тоа на цело стапало, ама се надевам на подобрувања. :wasntme:
    А инаку да си упитам, се слабеат ли спојлери, зашто најголем проблем ми се, а да комбинирам со џогирање тешко, немам ич кондиција. :worried:
    Со зумба да комбинирам, или со точачето мое, ќе има ли резултати? :?:

5. Artemission

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Monna.Monna секако дека си добродојдена :)

Јажето е пред се добро за нозе и задник, но се стегаат и стомачните, рацете и фала богу се намалуваат и спојлерите. Се на се, квалитетна и ефтина вежба за цело тело.

6. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    За спојлерите види пост 261 таму пишав како. Тоа што немаш кондиција нема врска, секој почетник нема ама постепено ќе ја добиваш. Ако можеш да џогираш и да комбинираш со скокање на јаже би било одлично.

Ако решиш да не џогираш јас би преферирал зумба во однос на точак, повеќе делови на телото ќе ти размрда, точак е постатичен :).

7. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Фала ви на одговорите, деновиве немав време, ама утре идам 100% си купувам јаже и почнувам. :wasntme:

8. Artemission

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Јас да се пофалам, напреднав со скоковиве и стигнав до 600. Можев уште да правам ама викам ајде да не претерувам и онака правам и други вежби. Во секој случај ај фил грејт и утре терам пак.

На funkygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zenska

zenska Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    339
    Ја прочитав скоро цела тема и имам прашање до редовните(ако може така да ги кажам) СКОКАЧИ
    Дали со скокање јаже се зацврстува делот на грбот кај што се појавуваат грбни спојлери
    Нешто слично на ова

На првата слика мевцата што искачаат :)
    Знам дека не е за смеење ама стварно ми треба помош. При носење градник искачаат и делува многу невкусно
    Си го средив стомакот, ама ете ова остана. Вишок што ми ги кине нервите
    Дали вие што скокате имате приметено разлика во зацврстување во овој дел на телото?
    Ми треба помош!

Прикачени фајлови:

10. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Пост 261.

11. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    6.636
    Леле ве читам и ви се чудам, викате 200 скокови биле малку. :D Па јас можам да сонувам толку да направам. Ми текнува кога бев мала скокав на јаже и максимум ми беше 100ка ама тогаш бев мислам 4то одделение така да супер било за тие години. Пробав да скокам пред некое време ама после 25-30 скокови бев задишана ко свинче некое и не можев више а и се сопнував од јажето бе. :D
    И женски, во склоп на темава знае некоја каде има добри ама и поефтини спортски градници што стварно држат зашто имам големи гради и со обичен градник ми потскокнуваат кога скокам на јаже и ми излегуваат од сите страни. :devil: И уште нешто, за почетници по колку скокови е најдобро да направат?

12. Artemission

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Блу на почеток е секогаш тешко ама ќе видиш со тек на време 200 ќе ти изгледаат дури и малку - плус скокање со јаже во комбинација со бокс е повеќе од добитна.

Туку за градници, имаш во повеќето продавници за спортска опрема ама се малку посоленки цените. Јас си земав од Џамбо и ми врши работа ептен, а беше некаде 180 денари.

На blueeparadise и XMaN им се допаѓа ова.
  13. funkygirl

funkygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    408
    Јас почнав со 50 :D и со еден другар бевме во двобој-кој повеќе ќе направи-победува. А тоа го правевме онака од забава пред тренинг. Прво скокаме-па тренинг.
    И секој ден така. Си добивав мотивација. И после почнаа и илјадарките.
    1000 скокови имав после 1 недела,од кога го свртев јажето. И уште напреднувам.
    Сега веќе дека ми се зајакнати нозете многу од трчање и шпринтови на тренинг почнав да скокам со тегови на нозете.Теговите ( незнам како да ви ги опишам ) ме зајакнаа уште толку.Ама со нив вчера до 600 одвај.

Инаку како што кажа Artemission-за градник.И јас си го имам тој од Џамбо.Мене ми е екстра.Стега убаво а јас го купив 150 денари.И плус мек е,за се е супер.
    Е сега ако сакаш поубав имаш адидас градник,само цената му е многу многу поголема.

На blueeparadise и XMaN им се допаѓа ова.
  14. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Боксерке, ќе се караме како тоа тренираш а ни 50 не правиш :devil: ?

Сеа специјално за тебе едно видео и ако уште еднаш те читам дека си се задишала ко свинче ништо повеќе не ти кажувам туку има стап да зеам и ќе мавам :D .

Скокање на јаже МОРА да ти е почеток на секој тренинг, и со татко ми зборев и он секогаш така почнувал во клуб а имале одличен тренер. Сите боксери скокаат толку добро како да се родени со јажето :) .

200 скока се ништо треба накај илјадарче да се стремиш, е тек тогаш ќе почне да ти вреди за кондиција.

Скокањето на јаже удира највеќе на листови дека си нон стоп на прсти и тука ќе ти биде најтешко од почеток, едноставно ќе ти откажат листовите ама ќе скокаш во серии. 30 скока па една минутка одмор па пак 30 скока па пак одмор и со тек на време ќе наголемуваш и серии како и број на скокови во серија. Треба да стигнеш до 1000 во серија ама тоа се прави постепено со месеци, нема брзање.

Гледај и следен тренинг сети се на видеово и речи си кога може он можам и јас :D (на 1:08 има скокање на јаже).

http://www.youtube.com/watch?v=yfGO3pr6 ... h_response

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    6.636
    Аа сега морам да се оправдам, тоа беше почетокот кога почнав да тренирам.. тоа значи негде во мај претходната година. Сега не сум пробала, можда и повеќе ќе направам ама незнам јажето кај ми отиде. :D А женски, од скокање на јаже се прават мускули на нозете зашто имам и онака големи листови па уште ако ми се затегнат ко мушко некое ќе бидам.
    Иксмен, кај нас има една женска, т.е жена на тој помошникот тренер што е :D и значи ние додека се одмараме или имаме спаринг она не стои туку цело време скока на јаже ама затоа има кондиција - топ. Ај
    ќе ви ги послушам советиве и деновиве обавезно го барам јажето и почнувам да скокам. :)

На XMaN му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Special.Someone

Special.Someone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    635
    јас на лето само слабеам :)
    во зима јадам јадам јадам и во лето секој ден по 20-30 минути скокам и така намалувам од калориите :)

17. macence...k

macence...k Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    5
    колешки скокачи сакам да ве прашам со мислите колку време ке ми треба за да имам видливи резултати..скокам веке една недела..со со оглед на фактот дека не сум вежбала одамна, и немам висок килограми но имам целулит..ке успеам ли со скокање на јаже да се вратам во форма...и колку време ке ми треба...ваше мислење???

18. Iva-Mici

Iva-Mici Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    238
    Секако дека моѓе,благодарение на моите 2500-3000 скокови 3-4 пати неделно нозете и задникот ми се мазни како бебешко газе :D

На macence...k му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Xepp

Xepp Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    428
    Мала ми е собата за јаже и да почнам овде ко луда да се мавам се ќе испокршам па без јаже пошнав да скокам нели знаете два поскока и еден поголем скок,потполно исто само без јаже па дали е исто или не пошо дома простор немам а надвор е премногу ладно бидејќи сакам да го обликувам стомакот па прочитав дека од тоа и стомакот се затегнувал не само нозете...ќе сакате ли да ми дадете подетални информации инаку скокнав 300 пати сега имам мала пауза додека траат рекламите и после пак хД

20. macence...k

macence...k Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    5

е ова веке ми се допага..скокам секој ден, но како што кажав бидејки не сум кондициски спремна..скокак засега по 500-че..но сепак мислам дека ке ми треба барем 1 месец за резултати...

ми даде уште повеке волја..ти благодарам.... :rofl: :*