Јас со полн стомак не можам да вежбам, ми се лоши и повраќа, макар не јадела многу и гледам да поминат најмалку 2ч од јадењето пред било која физичка активност, особено пред скокање со јаже. Онаа поговорката "гладна мечка оро не игра" не важи кога станува збор за вежбање
и јас почнав пед неколку месеци да скокам на јаже околу две недели. првата недела скокав по 15 минути а втората по 30 минути но бев принудена да престанам поради тоа што кога скокав во левата нога ме фаќаше нешто слично на струја и морав да скокам со паузи од 2-3 минути...и не е убаво кога си загреан па потоа се ладиш :/ па сега имав некој проблем со коленото и не сум активна веќе некое време а моето тело не е навикнато на такво нешто затоа ова лето се враќам повторно на јажето за почеток ) и се надевам нема да имам некој проблем со коленото ) Иначе за јадењето: се препорачува 1 час пред трнинг да не се јаде затоа што активностите потешко се извршуваат )
Почна да скокам секој ден на јаже, и правам некаде по 800 или 1000 најмногу скокови (значи еден скок едно вртење) но со паузи прво скокам 250 или 300 па одмарам некаде 5-6мин па пак се до 1000 дали ке имам ефект со ова темпо или ќе треба да го зголемам темпото ?
супер ти е темпото, постепено самото ке ти се зголемува, како што ке се навикнуваш ке можеш повеќе и повеќе за сега не се форсирај
супер напредувам во почетокот не можев ни 50 одеднаш да направам а сега 300 можам навистина треба да си упорен...
епа гледаш, за брзо време и многу повеќе ќе можишш ), a да знаеш дека и колку да правиш и 50 и 100 многу ефект има скокањето
Девојки скокам на јаже скоро недела дена секој ден и осеќам болка само во листовите на нозете а други мускули ич не ме болат. Сигурно ли има ефект и на другите делови од телото?
Ја пошто немам јаже, ќе ги правам истите потези како да скокам, т.е ќе емитирам скокање на јаже без јаже и истиот ефект ќе го има со сигурност Е сеа само што ми треба поголема кондиција за скокање, зошто немам скокано.
^ Би требало да го има тој ефект. Мене јажето ми се скина па додека го среди татко ми си скокам во место и мавтам со рацете како улава и после тоа сум исто препотена и уморена како со јажето
Веќе две недели секој ден редовно скокам со јаже, рано е многу за видливи резутати но ќе се покажат сигурно Секојдневно го зголемувам бројот на скокови. Забавно и корисно! Скокајте дечкиии
Може ли да ме болат страничните стомачни мускулчиња од скокање на јаже? Не сум правела стомачни неделава ,а ме боли . Инаку скокам по 2000 дневно .
Слабеат ли бутовите со скокање на јаже? Се топи ли салцето Искрено сакам да почнам да скокам и да го намалам салцето во стомакот и бутовите. Па од ваше искуство ќе има ли резултати за месец и пол?
Јас сум во почетна фаза и повеќе од 100 скока наеднаш не можам да направам. Но затоа пак во текот на денот скокам по неколку пати. Прочитав дека за 15 мин. скокање се согоруваат 150 калории, а 15 мин. ги бројам како 900 скока т.е 1 скок=1сек.
Najprvin izvinete za latinicava...a sega da prasam. Deneska pocnav da skokam za jaze i samo sto napraviv nekolku skoka pocna da me boli na levata strana pod stomakot. Od sto moze da e toa, moze li da mi dadete nekakov sovet? Vi se ima li sluceno toa na nekoja od vas?
Од вечерва и јас ви се придружувам во тимот.... Уфффф не можам да дишам.... Како за прв пат направив 200 скока, ама со паузи, 4 пати по 50 скока..... На диета сум веќе две недели, ама морам и малку да вежбам, затоа се одлучив за јажето.... Епа ајде со лесно нека ми е
Најверојатно ако си почетник воопшто немаш кондиција така да ако си упорна ќе исчезне болката ама почни без форсирање и прави паузи. Направи 10 лесни скока (тие со прескок нога по нога) па пауза од 5-6 секунди па пак 10 скока па пауза и така неколку дена и види дали се намалува болката а би требало да се намали. Памтам дека и мене ме болеше како дете кога немав кондиција а требаше да трчам па мислам дека е кај тебе слично посебно ако се јавува само при аеробна активност. Можеш да ослабиш во бутовите под услов да внимаваш на исхраната и имаш доволно интензивен и редовен кардио тренинг (скокање, џогинг, орбитрек итн).
Сакам да го намалам стомакот , да се затегнам и да го зацврстам задникот и цело тело , мислам дека това е единствено решение , инаку и трчам секој ден по 40 минути