1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скок во развој кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Lady.Luck, 2 февруари 2014.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ај ништо да не читаме за едукација. Попаметна работа од читање за раст и развој сигурно немаме.

@emkaemka ова од линкот има многу малку и може да не добиеш реална слика. Има и многу убави видеа, како гледа бебе, на што реагира, се смее.. ова преку бебешките очиња :) не е многу за читање :)

Бебињата нон-стоп учат. Скокот не значи дека бебето ќе е ќебкаво и ќе плаче, туку дека учи нешто и ќе приметиме новини - гледање на раце, реакција на сенки од светлината и сл.

Последна измена од модератор: 14 февруари 2018
    На Rose-tulip, Среќичка, MarioliMia и 8 други им се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.922
    Допаѓања:
    111.218
    Не реков дека што бебето ми плаче па дека е во скок, само си се изжалив пошто пукнав, заклучив дека е во скок по спознавањето на нештата околу себе и себеси, а да не се убедуваме во кој е пошто стварно ми е гајле, само нека заврши :(

На mal.ecka, stevemila, pandelka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А бе ако видиш секој скок горе-доле истите знаци ги има, така да во кој и да е исто ти се фаќа. Интересни се видеата како гледа и што учи бебе. Се друго е исто :)

На Igle и emkaemka им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.663
    Допаѓања:
    39.922
    Имам приметено кога бебе ќе науче да праве нешто ново, претходниот ден, два, три е стално некако плачлива, сака во раце, едноставно сменета е. Пример во 3ти месец имаше таков ден кога отстапуваше од другите и почна да ги крева рачињата нагоре за да ги фати играчките кога седи во релаксаторот, нешто што пред тоа не го правеше. Пред некој ден овде се жалев, плачеше, кенкаше, сакаше само во раце и оп неќни се сврте од меше на грб прв пат. Си ги поврзив работите оти е мирно бебе, плаче кога и фале нешто, не е захтевна. Можеби е чиста случајност не знам

На Paka, emkaemka, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.798
    Допаѓања:
    202.774
    Не е чиста случајност, токму така се манифестираат скоковите во развој.

На Mari*, gjoker4e, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Колку време ви траеше овој скок?
    Ние сме 6+, поточно во среда полниме 7 месеци,₩ но веќе 4-5 вечери синко се буди на секој пола - до саат време. Или ќе кемка или ќе се расплаче во сонот или пак неможе да се намести да спие, а додека пред тоа си спиеше многу мирно цела ноќ. Овие денови сум жива ненаспана. Мајки како беше кај вас??

7. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    2.843
    Да ти кажам кај нас скоро една недела траеше.

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  8. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Кај секој е различно, јас осетив мала промена само неколку дена. За нас овај скок не беше многу изразен и страшен како што читав. Очекував многу полошо. Кај сите различно трае.

9. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685

На VMM, Shelea, cvekence 03 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Исто мајка и ние, на пола саат саат се будиме со кемкање и плачење. Денски само кај мене, крената враце, сама вкреветче, релаксатор немат шанси да седит, при спуштањето плачит уште. Недела дена поминавме досега, се надевам дека ќе помини за брзо. Веќе покажува што научила. Крева газе и стои на коленчиња, по малку наназад лази, игра со рацете- браво научивме :). Само побрзо и со лесно да ни поминит.
    Баш на спиење не удри.

На duffi, stevemila, orhideea и 2 други им се допаѓа ова.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.243
    Skok vo razvoj na 50 nedela ima li

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Има
    Screenshot_20180319-113642.png

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Исто 6+ е? Ние и со јадењето се бунтувавме, но сега тоа се врати во нормала ама спиењето ете уште не мачи, иначе вака си е расположен, весел, во џампер лудува..
    Нас најтежок ни беше тој на 3-4 месеци, тогаш беше страшно и ни траеше подолг период. Се надевам и јас дека нема да трае уште многу и да се врати во нормала.

На duffi, pandelka, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Што значи подолг период?

15. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Да, 6 месеци сме и недела дена. Исто и јадењето ние, стартувавме добро со вкусови, си јадеше се, па почна со молење. Сега да, почнавме да попуштањме со јадењето и сме ок. Цицањето и спиењето ни се ко на бегање, кратки. Ноќното спиење- што беше тоа:^)
    Од 3-4 месец ни беше претежок, ама помина. И овој е тежок ама тој беше хаос. Пред овој скок си споевме од 22.30 до 6/7 сабајле а сега:x. Ај ќе помини, само со лесно да ни е и Господ сила да ни дава.

На stevemila, duffi, Seduction и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Лошо сум се изразила. Подолг период мислев на 2-3 недели. Секое јадење ни беше на сила и со плачење. Мислев до шишето е, па сменив неколку, си мислев забче е и го боли но едноставно беше многу нервозен, надразнет и никако не му се погодуваше, за разлика од другите кои ни траеа до недела дена. Тогаш ми беше хорор дека лакомо бебче и од еднаш да одбива јадење.. сега кога ми одбиваше знаев дека е пак скок.

@pandelka нашите ептен исто (facepalm)

На kukla21, stevemila, pandelka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Дека и моево ептен за јадење протестираше, па да прашам што е подолг :)

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.285
    Допаѓања:
    37.162
    Мене ме прават луда кога ќе спомнам скок во развој. А да се објаснувам навистина немам време и многу ме мрзи.
    Порано не знаеле но сепак постоеле. Најверојатно го поврзувале со е денеска комшиката го виде кажа убаво е па го урочи затоа плаче.
    Кај нас скоковите и те како се приметуваат. При крајот се најинтензивни. И потоа се враќа мирното бебе.
    И јас го сметам од крајниот термин на породување бидејќи така е правилно.
    Сега го чекаме фамозниот скок на крај од 12ти месец се паѓа кај нас.
    Уште тој ни остана за оваа година. :D:D:D
    Другите успешно ги преживеавме.
    Туку сакав да додадам дека знаењето за постоењето на скок во развој ми помага да го сфатам моето бебе и да не се нервирам па на тој начин периодот го преживуваме во поблага форма и смиреност.

На mssuniquee, Lolipop23, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  19. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.243
    Lele jas ovie denovi poludev mental leap 8 minuva li nekoj niz ovoj skok aj koj moze neka mi pusti sto se slucuva.
    Detevo place pocel nok se budi pomilioni pati nesaka da spie ni preku den, se lutiod malku za bilo sto bez pricina place, saka se vo race nesaka da jade sto nikogas ne ni se slucilo, em I tri cetvorki ni rastat ali I nesto veruvam od skokot ima.

20. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    23.413
    Кога е првиот скок во развој? Малава е 5,5 недели и досега беше премирна, а еве вчера и денес само плаче, не спие и нон стоп е со рацете во уста.
    Ќе поспие половина час и се буди, а и додека спие кенка, вознемирена е.
    Само со цуцле се смирува, ако и падне одма плаче.