Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скок во развој кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Lady.Luck, 2 февруари 2014.

1. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Не сум ги почуствувала којзнае како до сега скоковите алииииииииии денеска мислам дека удар ќе добиев искрено. Сега баш ја отворив темава и видов табелата за скокови што ја има поставено @IRBBB и изненадуваањеее 17та недела громче.
    Стана госпожата од спиење, ја пресоблеков и таман да одам да го фрлам памперсот кога рече дека ќе плаче, луѓе тоа беше страшнооо, прв пат си го видов детето така да плаче, мислам дека помодре, абе мислиш којзнае што и се случи, ни цице ни ништо не помогна. 10мин сигурно плачеше, едвај се смиривме после пола саат како нова, буквално како ништо да не било.
    Се молам само денеска да и било тоа, утре да не се повтори:D:(
    Едит: да си се надополнам и со малку позитива, беба се врти од грб на меше, од меше на грб веќе подолго време, нозе во уста, глава дига сака да стане(кај ќе оди бог знае:D), овие работи се нови во последниве два дена:D
    А и плус дневните дремки ни хаос. Таман ќе ја заспам за 15мин станата, ајдее пак на ново и се така...:sweat:

Последна измена: 1 септември 2021
    На kostovaivana и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    @Bulibu те гушкам :hug:

Јас пред некој ден го оставив кај моите да тркниме со либе да испазариме. Само што стигнавме на каса се јавија моите да си одиме (штом ѕвонат значи ургентно е). Ко појдовме чоекот легнат на кревет вришти колку шо го држи грлото и се треси, никогаш не плачел така, целиот блед, а околу устата модар. Мајка ми и татко ми бледи ко ѕидот. Татко ми застанал дува со фен и мавта со балон на стапче, мајка ми од шо не знаела шо да напрај, го расслекува. Никогаш да не се повтори оти ќе умрам, душата ме боли штом помислам. ;(
    Освен тоа, ги истрауматизира луѓето. :worried:

И ние по апликација се приближуваме кон громчето, ама пошто по мое порано влеговме, се надевам дека го поминавме само со таа дешавка. :?:

За вртење ни на грб, ни на меше се врти. Пробува до некаде, ама безвезно ги мести рачињата и почнува да квичи. Не го форсирам, кога ќе се сврти, тогаш.
    Со главчето пробува да стани, ако го држам за рачињата се исправа до седнување (после тоа мора в раце ама), нозете ги крева нагоре, ама до уста не ги носи. Мислам дека уште не е свесен дека можи да ги фати. :D
    А и да се разбериме, детето ми е залежано, ко мајка му исто, не можам да очекувам акробации да прави. :rofl: Ама затоа брбла уште од сега.
    За спиењето да не го подречам, супер е. Почна да бара порано да легнува навечер, порано станува насабајле (веќе не спие 12,туку 10ч ноќе), ама затоа па денските дремки ги скрати на 3 и ги продолжи во времетраење. Само тоа се молам, ноќе да спие, сѐ друго ќе издржиме.

На Oneo, Chrysanthemum, Ava.84 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.698
    Zenski ve molam za pomosh.Sin mi e polni 5nedeli i nekolki dena 6ta ja terame.Roden e na 26.07,13 dena pred terimin (08.08).
    Veke 3-4 dena e kenkav,piska,navecher nema cvrst son se budi mn.chesto,saka da jade oa zaspiva na cucla ili na sred jadenje ja drzi cuclata i piska,se vitka i crvenee.Preku den dali sevkupno 1h ke prespie i toa se vo race da e ili jas da sum do nego.Ne beshe vakov.Dali e vo skok i kako se presmetuvaat?Voopshto ne gi razbiram i neznam koga da gi ochekuvam
    Bevme vchera na pedijatar zashto mislev grchevite koi si gi ima mu stanuvaat pojaki,no pedijatarot reche deka e vo skok.
    Ve molam za pomosh,sovet...
    Izvinete na dolgiot post.

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Simni si ja wonder weeks aplikacijata

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Screenshot_20210819_223504_org.twisevictory.apps.jpg
    Во прв скок сте.

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    56.911
    И твоето колку што имам забележано е големко бебе, ко моево.
    Обично побавно им оди вртењето и другите акробации на крупничкиве.
    И кај мојот беше така, се бунеше кога го вртев, јас бев упорна ама не издржуваше подолго. Кога почна сам да се врти веќе сака, ама само кога сака тој.
    Така што форсирање е џабе ако тој не сака. После ќе му биде интересно.

Мојов сега го крева газот, сака да ползи ама не знае што со рацете и се нервира. :D Ама со вртење успева да стигне до играчката, па ќе ја фати и не може да ја манипулира така на стомак, па дури да му текне да се сврти на грб веќе ќе се изнервира. :whew:

Инаку излеговме од 5ти скок.
    Кај нас ништо посебно.
    Кај громчето имаше малку повеќе нервоза, а неспиењето е веќе стандард.
    Го исклучив сатот во спална, не земам телефон и не бројам колку пати станува навечер. И полесно ми е. :D
    Ако мерев, на секој сат и помалку му доаѓаше во втората половина на ноќта.
    Ама и кога не е во скок не е мноооогу подобро, па ете, 5ти не беше страшен за нас.
    Во 4ти имаше повеќе плачки.

Ново е што сака нон-стоп да седи, никако не сака да лежи.
    А не е стабилен, па мора да го држам.
    Сака се' да испофати и да лижне, прееска имаше meltdown кога не го оставив да го лиже точакот надвор. :D
    И поинаку гледа, набљудува, разбира.

На Oneo, ivance.., IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    :inlove::inlove: Колку убаво опша се:inlove:.Иста е мојата.Таа не се труди да лази ,со превртување стигнува кај сака.Цело време е на под.Порано имав подлога сега што ќе и е кога отишла на др страна.Како свекрва ми е:rofl:, секој ден усисувам тепих и ќе најде едно мало ронче и ќе проба да го фати.Среќа уште не и се развиени прстињата за пинцетка.Ја оставам да си ја фаќа ронката и да вежба фина моторика:lol: .
    За спиење навечер уште се буди и мојата 100 пати:sweat:.Ептен ми е мачно, ама се се надевам да смени.
    Ние имаме ручек воведено само т.е зеленчукови со месо каши.Веќе 5та недела.Требаше да почнам оваа недела со вечера т.е млечни каши со житарици ама уште не сум спремна.
    Инаку кога ја ранам ми ја фаќа лажицата и сама си ја става во уста и цела се прави бркла:D.Јадење пола во уста пола во шија:rofl:.Не мерам колку јаде некогаш повеќе некогаш 3 лажички:smirk:.
    Галењето и е грабење на мојата коса и влечење кон неа.Имав долга коса, во јуни си ја скратив оти ми паѓаше многу.Уште ми паѓа и плус ме куби по 175432 пат дневно, па личам на искубана кокошка:rofl:.Тоа е све за љубоФ:l:.

На Slonce91, Nane26, Oneo и 7 други им се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    56.911
    Исто е со лажицата. Одбива да му дадам јас, ако држи тој може и да проба лажичка. Еднаш си викам да му дадам негова, јас со мојата да пробам да му дадам бар уште едно лажиче. Ја држи неговата, брцна во кашата и ја однесе во око наместо во уста. :D Па имаше плачки. А за се' знае да си ја погоди устата, освен за храната. Ич нема проблем да фати празна лажичка или играчка и да ја лапне, со јадењето отиде во око. :party:
    Банана сака да јаде сам, цела непасирана. Само бананата му ја давам така иако можеби би бил позаинтересиран ако пробам скроз со блв. Ама ми е страв, ќе почекам бар месец за парченца.
    Далеку сме од оброк, инаку. Уште само лизнува. Можеби до нареден скок ќе јаде по малце, ќе видиме.

И јас косата ја скратив скроз, ама уште му е интересна. Па како ја трга, со цела сила. И наочарите ми ги вади. Најмногу кога му менувам пелена. (facepalm)

Тоа заборавив, во 5ти скок почна да одбива да му се стави пелена. На сите страни мавта, прета, се нервира... па кога ќе дојде до боди веќе има и врескање.

На IRBBB, Ava.84 и CareTee им се допаѓа ова.
  9. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.242
    Допаѓања:
    3.599
    @LivingGlam @Ava.84 Значи не било само моево вака, да се утешам малку барем. Еве сега заспа, и до кај 1 2-ако ми се посреќи спие убаво, после почнува журка.:drunk:На пола саат, на саат, на саат ипол. Значи лекот е да тргнам телефон да не гледам саат. Вака стварно само се нервирам.:x

Колкави беа вашите? Ние сме полна 25 недела, 26 тераме. Стои сама на сите 4, со ноџињата оди нанапред ама со рацете незнае. И многу е смешна, кога сака да фати нешто се фрла со цело тело нанапред. Од грб на стомак многу брзо научи и усовршено и е ептен. Ама од стомак на грб незнае, и ако несакајќи се сврти на грб се плаши и плаче.(facepalm) Само првиот час откако ќе стане од спиење си игра сама на земја, после претпоставувам снемува енергија и кенка, е во раце ќутиме.

Со храна сеуште сме на пробување вкусови. Вака отвара уста, најмногу што изела е околу 50-60 гр. Ама како ќе биде кога ќе треба повеќе незнам. Со цицањево како ќе фаќам ред и хранава појма немам. Цицалче си е моево. Пред спиење, после спиење само да виси на цицка.:rofl:

За облекување исто борби водиме. Мора да има нешто во раце да држи занимација, инаку ни секунда несака на грб, одма се врти на стомак.

На LivingGlam, IRBBB и Ava.84 им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Леле исто прета ,стега нози се врти нешто да дофати од бришалки,само ако има нешто во раце е тогаш е помирна.Мм не може да се снајде да ја облече само ме вика да ја досредам|(.
    @CareTee 28 е мојата исто и на Ливин.Леле броев за да ти одговорам може и да сум грешка:D.Ќе научи и обратно да се врти не се сеќирај.

На LivingGlam и CareTee им се допаѓа ова.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    @LivingGlam па мама, не е ситничко бебе, ама не би го ставила ни во крупни бебиња. Во килажа да, преку 7 и пол кг е, 3+++ е. Ама освен образи и гушки, не е полничко бебе. И по алиштата гледам, поголеми величини му чинат во должина, а широки му се. Ако му се точни во ширина, дете голо меше е :rofl:
    Ама мрзлив е. И груб. Такви му се и потезите, нагли и груби.

Зошто ти е страв од блв мама?

На Ava.84 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    56.911
    Верувај ми на ова, тргни и сат и телефон, и престани да броиш колку спие и колку станува. Стварно олеснува, набрзина цица, го спуштам, и заборавам. Ко робот станав, едноставно престанав да се нервирам.

Ова со првиот час по спиење, скроз исто. Со јадењето и цицањето исто исто.

Планирав блв од старт. Пробав со пасирано прво да видам како ќе оди (ептен пасирано, скоро мазно), веднаш се згади, се засркна, се исплаши и почна да одбива. Не му се допаѓа храна со текстура, веројатно некои бебиња не сакаат нагло да преминат. Плус, се' уште не седи стабилно и е ризик.
    Во теорија и на слики звучи супер, во пракса не баш. Барем на мојот, дефинитивно му е рано за парчиња. Со банана првиот пат рефлексно исповрати, сега пробува ама повнимателно.
    Решив со помали чекорчиња.
    Иако давам кашички, не го хранам јас со сила. Полека, чекам да отвори уста, па да фати тој со лажичката и да ја води. БЛВ ми се допаѓаше поради тој пристап на нефорсирање, па го следам ама без да ми е страв дека ќе се задави. :)
    И моево е бејби-лед, го следам и сфатив дека не му е време за парчиња. :)

Се извинувам ако е оф топик кај скоковиве. :$

На Oneo, Ava.84 и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.085
    Допаѓања:
    10.168
    Синоќа ми стануваше на 2ч за цицање, денес откако стана на сат и пол бара цицање..(facepalm) ако не и дадам плачи пишти..
    Знам тука негде ни е трет скок ама мислам рано е.. можно е да е скок или само лош ден има бебево:rofl:
    14.06

14. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Koja app ja koristite za da pratite skok vo razvoj za bebe?

15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    The wonder weeks.

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Fala ti

17. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.084
    Ние сме 15.06,веќе 3 дена беба писка вришти пред спиење без причина
    Неможам по пола саат да го смирам
    Плус непцата и се набабрени, долните две единици уште да пукне непцето и ете ги
    Дали од нив дали од скокот е незнам
    Ама и претходниот скок исто вака беше
    За следниот несакам да знам што ме чека

18. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.085
    Допаѓања:
    10.168
    Пишти вришти на еден сат за цицање незнам што се случува, и исто пред спиење пишти одвај се заспиваме, де сака, де неќи да цица незнам..
    Првите два многу и не ги сетив, можеби си мислев грчеви се (facepalm)

На Lea.Messi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.340
    Допаѓања:
    5.237
    Кај предвреме родените бебиња, како се рачунаат скоковите?

Има апликација за следење нешто или?

Едит: да се дополнам...видов дека се следи по апликација.

20. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    По термин се следи, а не по датум на раѓање. Ама кај нас нешто и не можам да кажам дека баш се поклапаат неделите, ко нешто измеѓу да е бебево.. Порано се скоковите. апликацијата е ок за развојот да го следиш и кои вештини ќе ги совлада.
    Wonder weeks е апликацијата.