Мами 2 вечери не спиеме ама ич, на 20 мин пола саат кенка мора нишање за да продолжи и на саат ипол бара да јаде со плачење 20та недела е, не се разбирам од скокови и регресии ама ич само знам дека последен месец дена детево ми се смени скрос (пред тоа ми спиеше по цела ноќ) се почна од кога научи да се првртува! Прво се будеше зашто се плашеше да спие на стомак, па се будеше исто вака не знам зашто, па се врати тоа во нормала па почнав да не спијам затпа што спиепе со глава пикната во душече па го вратив да спие во колевка и спиеше неколки дека како што треба, па еве сега пак 2/3 дена катастрофа ми се погодиле скокови и регресии ило да си барам чаре на др место? Помош?! Се изнапишав на долго и на широко се надевам се сфаќа поентата многу жи се спие, очи ми се затвораат
Скоковите се сметаат по терминот не датум на раѓање. Инаку околу 20 та недела имаш регресија во спиење п аможе затоа се буди толку често. Скоро сите сме го минале тој период, собрри сила ќе помине или ако има лој да те замени (мт) малку. Денски кога спие спиј и ти одмарај. Пробај може конаткни дремки или спиење може подобро ќе спие така. Има на инста една heysleepybaby провери ја има многу убави совети. Со помин
Кај мене досега првите 3 скокови беа по датум на раѓање... а и 4тиот еве ни започнува, затоа последниве дена со плачки заспива, со среќа нека ни е
Нас така ни се погоди, како споени да беа 4 и 5 скок. 4 немавме мака со спиење но како заврши скокот, почнаа тие журки и продолжија во 5 скок
Како ги рачунате скоковите кога се? Универзално е во одредени недели? Може некој да ги наброи кога се? Освен таа апликацијата "The Wonder Weeks", има некоја друга што не се плаќа? Се изнабарав, не можам да најдам.
Проблем е што ние кога не спиеме, не спиеме во комплет ама ќе преживееме а дали скоковите мора да се точно како по таа апликација или може да се порано?
Кај нас регресијата беше страшна, неколку денови… Од 4 на 3 дремки намали и додека да се вратиме у нормала требаше неколку дена. Навечер будење често, плачење, па нишање, на цицка, па додека заспиеме ете ја пак. За некој ден ќе се среди се да ти дадам утеха. Кај нас за жал после ова бебе спие понемирно, често се буди, со цуцла да ја презаспијам, па ако плаче на цицка, не е скрос како порано што си спиеше мирно и со саати, посебно овие денови, ама сега сме во 5ти скок… Јас не памтам да сум сврзала повеќе од два часа после регресијата, спиењето е на рати, бебе тешко презаспива сама, се врти секако и кенка и добра ноќ ми е ако се презаспива со цуцла ама овие денови јок, плачење вриштење мора нишање па цицка и јас до неа да ме осеќа… Синоќа дури го разгледував профилот на Др.гуднајт на инста, сериозно планирам да им пишам да видам шо цена им е, знае ли некој? Како пијана кокошка сум… А преку ден е смешка, дремките и се перфект и мирни, а ноќ дојде ли…ми се плаче. Си го сакам назад бебето што ми спиеше по 6/7 часа без будење па цицање и пак си продолжувавме 3 часа.
За dr. Goodnight цените ги има на нивната веб страна https://www.drgoodnight.mk/. Имаат различни пакети на услуги.
А само шо сакав да прашам дали ќе си се врати на фабричко подесување Најголем проблем е шо наместо од 4 на 3, мојов на 5 преминува. Почна многу рано да станува насабајле, не е наспан, ама е нетрпелив да е активен. И пробав да го легнувам порано, односно сам си бара порано, ама тоа пораното него му е дремка, заспива убаво во стандардно време од претходно. Сите денски дремки се по пола саат, максимум 40 мин. Пробувам да го презаспијам, ама досега од 100 пати, еднаш имам успеано. Прозорец на будност му е од 1ч до 3ч, не е фиксен. Навечер повеќе од месец не стануваше воопшто, си спиеше до сабајле. Во 4ти скок спиеше многу немирно, ама сам си презаспиваше, ама вака будење со плачки на 1ч досега сме немале. Ќе скренам ако продолжи денски по 30 мин да спие, а навечер да се буди на 1 саат. Утеши ме барем дека денските дремки ќе му се средат.
Aj i jas da se ubacam....posle 4skok i naseto nokno spienje znae da e so 1-2 stanuvanja i se pocesto ostanuva kaj nas na spalna a ne vo krevetce. Denski 4 dremki od po 30-45 min ama jas ne ja ostavav po 3 saati budna da e, na 2 ja zaspivav. Sega veke vo 5ti skok krati na 3 dremki od koi ednata e veke saat i 10-15min(taa vo sredin) ama seuste nekogas treba cice za da produzi da spie. Navecer e malce bolje ama pak znae da se razbudi,gledam da ne ja prezapivam so cicka za da ostane pak vo krevetce nekogas uspeva nekogas ne. Ama cicame legnati i ona ke zaspie ama i ja ke zadremam i me mrzo da stanam da ja prefrlam
А јас имам едно прашање до тебе и до другите @IRBBB @Nefertiti. ... дали вашите имаат точен ритам на дневни дремки? Моево е кога заспие, заспие и моло се да поспие некохаш 20 мин. Некогаш саат ама у главно никогаш не биле подолги и повеќе од 2/3. Дали треба сама да пробаж да му воведам некој ред или само да остаам да си направи?
Pa i dvete...prvo treba da go sledis a zatrie ocinja gotovo e....pred 4skok ne mi se znaea dremki ne znam kolku bea na saat-saatipol spiese. Posle ja cekav da i se prispie ama projdat li 2 saati ja uspivam ako mi se bunela nekad i so toa se prai redot. Navecer banjanje skoro vo isto vreme, nautro sama si stanuva maltene vo isto vreme. Jas sakam da si ima red zaso smetam deka e taka podobro za site. Sega preminuva na 3 pak isto pravime, prozor 2.5-3 casa poveke ne. I vo dvata slucai prvata dremka e so pomal prozor
И јас на почеток немав 'ред' ама почнав да смедам прозорец на будност и си направив ред за дремки. Ако станува сабајле секој ден во исто време би требало дремките да се во исто време. Ние сме скоро 4 месеци, се буди 7:30-8 прва дремка 9-10:30 11, втора 12-14:30 15 и трета 16:30 17 - 17:30 18. За ноќното спиење си легнува 20 20:30 е веќе заспана. Секој ден иста шема.
Отприлика горе-долу си го запазува времето, макар шо се случуваат денови се да излезе од контрола. Престанав да пратам веќе и и јас како Срна следам знаци (триење на очиња или проѕевка ми е знај дека одма сака кревет), кенкање кога не е доволно наспан. Исто пробувај прозорецот на будност да го пратиш ако успееш, за да не е преморено бебче. Веројатно јас затоа се мачам со син ми. Откако научи многу работи, активен е премногу и веќе се го интересира, сѐ му одвлекува внимание и многу пати кога бил готов да заспие, ќе помине кола на улица и тој се врти кон прозорецот. И толку од дремката, почнува да брмчи, да крева нозе, да вика. Фала @Pacient srna. Ич да не се пробувам сега да го учам в креветче значи. Оффф.
@IRBBB не мора да значи дека кај тебе нема бебче да биде исто како претходно, дај боже да му се направи фактори ресет! Јас сеуште де надевам дека и моето ќе се поврате пошто имаме добри ноќи некогаш иако поретки, ама некогаш… Инаку да, дневните дремки после 4ти скок и се текст бук, скрос добри, исто некогаш знае кратки да и се ама поретко, знае да завлече скрос добро посебно 2рата дремка, пошто знам на таа со неа да легнам до саат и пол и е таа, другите по саат или 40/45 минути ама без мрдање значи, кома, милина. Мене денски многу ми помогна што многу пазам на прозорот на будност да не е повеќе од 2.5 часа, и да и се скоро секогаш во исто време дремките. Ќе се среде се за кратко, редот сам некако ќе си го фате, ти ќе приметиш кое време како најдобро му иде и после ќе се прилагодиш кон тој ред и ќе си го запазувате. На пример сабајле и да стане пред 6 дај му цице млеко и уште лежите кај што спиете во темно за да знае да науче дека уште е време за спиење. После тоа за 2 часа најкасно иде првата дремка и после на 2 до 2.5 часа е идеално да се дремките ама овие радознали ѕверчиња оди успиј ги, се ја интересира мојата, на секој звук реагира шо викаш ти, кутрето да залае одма рипа а порано не го регистрираше… Значи најбитно е да не се преморени и да си имаат рутина секој ден во ист час…Некогаш сакаш неќиш редот се побркува ама дневните дремки ќе се средат ќе видиш ич не се секирај, битно насабајле мораш да го презаспиваш, секое станување пред 6 не е добро. Мене бар ова стварно ми е од корист и делува кај нас а за навечер незнам што да кажам зошто вреска толку и се буди, препуштам на 5 скок, заби кај нас и што незнае сама да презаспие, незнам како да ја научам тоа…
Тежок седмиов скок, само што помина громчето, писка вриска, не знам дали си збори дали се буни, ама до уши болење се дере детево ги искина белите дробови, плаче за безпотреба, не седи без мене ни 2 сек, во количка кога ја возам правиме стани седни, во дуќан си збори со баби дедовци.... Но, и научи и толку многу нови работи... почна да лази и сама да се наседнува, се исправа по мебел и сама седнува на под на газе, научи да подава раче да прави здраво, покажува колку ќе порасне голема. Има омилени песнички и трае и ме гледа дур и пеам. Мјаукањето и е најсмешен звук а бубамарата омилено животинче/инсект. Книгите и се омилени, секој ден ги разгледуваме заедно, а знае сега и сама да ги врти страниците и им зборува на животните. Јас ја гледам од страна и се топам од среќа и радост. Не знам, овој скок иако тежок, многу промени видов кај бебево. До сега не сум приметила ова со ниеден скок. Едит: никна и ново запче
Dali placenje vo sred son ima i vo 5ti skok ili zabi se? Na momenti placenjevo mi licese na ona od 4ti skok na momenti bas ko da ja boli nesto
Исто исто, еве сега 2 пати врескаше, и се презаспивавме. Ваљда до скокот е… Читав дека многу често имаат кошмари во 5 скок. Една ноќ спие како бајче мирна, следната немирно, вреска на пола саат, саат… Иначе ве читав за викањето преку ден на цел глас, и мојата е таква више месец и нешто, ќе ја праќам на звезде гранда кај и да е.