Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скок во развој кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Lady.Luck, 2 февруари 2014.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Нема многу често плачки, ама кога ги има е како на почетокот со вриштење... ги имав заборавено таквите плачки. |(

Само кај татко му сака, кога го земам се фаќа за него ко мачка :D
    Па ми го става полека за доење а тој да го држи на почеток, па едвај се префрламе со рацете. Кога е сам со мене не е проблематичен.:D
    Спиењето кај нас стандард лошо, знаеш веќе.

Два дена е со температура па од тоа е малку кенкав, не знам скокот баш како се одразил освен со нервозното плачење.
    Ќе пишам кога ќе сме кај громчето.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Плачки и кај мојата нема.Само за заспивање е тешка и мачна.Ова и без скокот не и е добра страна.
    Ама денес до зајдување плачеше при заспивање|(.
    Инаку не е плачка како сестра и, дури од што не знае да плаче и се смеам да не плаче подобро :D.
    Ја приметувам деновиве дека не става одма се во уста прво го гледа,го проучува па после оди во уста^_^.

Војничето мое газе дига и се исправа на раце , се уште не знае да лази, ама многу добро знае кај сака да отиде и влечејќи се стига кај сака:).Седи ама не е баш стабилна уште мора да вежба.Деновиве ја смирувам со тапшин тапшин танана.Почнува одма да плеска со рачињата т.е едното раче и прстето на другото раче:rofl::inlove:.

Едит:Побрзу да минува болеста и гушки до другарчето:hug:.

Последна измена: 27 октомври 2021
    На Marge и Slonce91 им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Истооо за ползењето. Крева газе и вергла напред-назад. Интересно е што му текнува на сред дремка, се буди и веднаш тоа го прави |(
    Со играчките исто забележав дека поинаку се однесува. Има едно амбулантско комбе и почнува да го вози лево-десно, не е веќе само за во уста. Исто ги удира играчките една од друга, игралната ја превртува наопаку, го влече чаршафот од масата... збеснат е скроз :D
    Кога става нешто што не треба во уста знае, чека да го погледнам и да му речам - абе шо напрааај? - и запаѓа во смеење.
    Обично јас му се кријам па се покажувам и се смее, ама последниве денови и тој се крие со пешкир и се покажува.
    А да не ти кажувам што прави во кола кај татко му :D
    Мајмунче право е направено :inlove:

За плескање не ми текнува да го вежбам низ игра, а знам дека треба.

Инаку можно е да вади уште некој заб,ќе видиме дали е од тоа благата температура :|

Кажи ми дали твојата почна со она babbling? Гледам сегде стои ко milestone а мојов уште не почнал, сако кратки слогови прави.

Се замуабетив јас :angel:

На Marge, Slonce91, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Ако де да си направиме споредби со лудориите:D.

Исто мразач на чаршави штом го постелиме го фаќа и влечи:).Се крие со ќебе и чека да и речам ѕее и го спушта и се кикоти:rofl:. Обожава да ја гледа дада и како скока по креветот и околу неа.Се смеат двете на нивни смеи.Ако дада и се скрие ,а таа ја виде одма вика ејј. Као демек те гледам:rofl:. Има сликовница со звуци и пробува да ги притиска и им се радува на звуците.Некако голем скок има од пред еден месец и сега многу промени прави.
    За бањање обожава,ама штом ја извадам рика не сака да ја вадам:$.

Живи и здрави да бидат заличуваат на деца веќе:inlove:.

На Marge, Slonce91, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Ние сме 5ти скок
    Дневни дремки кратки.Подолго време го заспивам одколку што спие.
    Речиси скоро цел ден е буден,кенкав не смеам повеќе од метро да сум подалеку од него
    6++ сме,ме интересира ја преспиваат ли ноќта Вашите бебиња или се будат?
    Моево заспива најкасно 22ч. знае до сабајле до 7 да испие 2 АД млека - Аптамил давам по 180мл.

На Solen☀, Ava.84 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Леле со бањањетоооо. Радост жива е во вода, ама ела после облечи го. |( На рати. Пелена ееедвај, па едно ракавче, па вика и стануваме да шетаме по соби. Ајде друго ракавче, па ногавици, до вреќата веќе имаме фул-он мелтдаун.

Редактирав погоре за babbling (не знам термин на македонски), види ако можеш одговори. Знам дека има време ама некако ми е страв за говорот зашто и нејадењето е поврзано со тоа. Си најдов што да гуглам де. (facepalm)

@abc1234 мојот е 8 месеци, уште е далеку од преспивање ноќ.

7. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365

Прикачени фајлови:

8. Delfinmarta

Delfinmarta Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    6
    Благодарам

На mommy's love му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Сега го видов ова за babbling или на мк би било брборење:?:.Фазата во која кажуваат слогови како ма-ма да-да,та-та.
    Ако е ова фаза пред две недели повеќе брболеше.Ма-ма, ба-ба, да-да. Дури и некој гласови повторуваше по дада и ,па се смеевме дека исто кажала:).Сeга како да стагнира, што е нормално.
    Кога тргнав накај болница пред 2 недели леле мислам дете презборе од мака, такво зборење не сум чула кај големата толку мала:(.Тоа беше од мака.
    Овие зборови им се без значање сите деца во светот ги кажуваат, ама кај нас имаат значење и си ги поврзуваме е кажа мама, е кажа тата:).
    Додека почнат да зборат со значење треба да помине уште некое време.Само со вежби за фина и груба моторика, многу зборување и ќе научат сигурно да зборат:inlove:.Оди после кажи да траат:rofl:.

На IRBBB, Snowflake92 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  10. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    73.358
    Мојата испушташе такви звуци како што викаш ти дададада, бабабаба ама јас тоа не го рачунам за зборење. Вчера за првпат кажа мама и тоа чисто и само мама. Денеска 3 пати и тоа кога бараше нешто. Отприлика кога почнуваат со зборчиња? Мојата на 1 ќе прави 10 месеци

На IRBBB, Ava.84 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Не не, знам дека е поврзување слогови без значење. Само ми е чудно што не почнал уште мојов, само кратки слогови испушта... тоа ми беше муабетот :D

На Ava.84 и macka91 им се допаѓа ова.
  12. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    73.358
    ќе почне, изгледа уште не нашол никаква замерка затоа не се буни :D

На LivingGlam и Ava.84 им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Секое дете е индивидуално.Околу годината треба да почнат по некое зборче.Ама нема правила .Некое може ќе почне по 18м некое по 24м, некое на 10м .Се е тоа во ред додека детето разбира што зборите и слуша и извршува команди.Битно е да му го развивате пасивниот говор.Значи да знае како се викаат предметите.Пр. околу годината големата знаеше да покаже каде е носето , устето, окото, ама не знаеше да ги каже.После накај 18м веќе кажуваше по некое зборче.
    Има ама деца веќе на 18 кажуваат прости реченици како на пр. Дај ода и сл.Кога ќе зборите со нејзе најдобро е да го потенцирате зборот што треба да го научи на пр.кола.Види ја мама колата како вози.Знаеш како прави КОЛАТА брм.Убава плава КОЛА.Види има КОЛАТА тркала.Така цел расказ за колата:D.
    Мислам дека вие не бевте во Мк.Ако оди детето во градинка и таму зборат др јазик имај на ум дека детето може покасно да прозбори бидејќи учи паралелно два јазика:).Тоа е сосема во ред .
    Многу се распишував , ама еве за мајките некој мал совет.И немојте никогоаш да викате ај кажи кола ,Кооо-лааа.Ова ми е совет од градинката.Не, тоа нешто ќе каже и вие потрудете се да погодите, а ти мислиш на кола , да кола е тоа ,палава .Ние се возиме во колата.Обично оти почнуваат со како први колата брм на пример не како кола.:)

Немаш потреба за загриженост ќе си брмка верувај:D.Мислам дека е рано.А исто како и секоја фаза некое лази на 6, некое па на 9.Важное е да м пееш ,збориш , читкаш книги^_^.

На Oneo, i13dk, Pacient srna и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    3.050
    @Ava.84 Летечи ќе ви се убацам во разговорот, само едно блиц прашање. Моето исто ќе расте во двојазична средина, спремна сум уште сега за потешкотии. Му читам на македонски, дома зборуваме и му зборувам исклучиво на македонски, ама песнички му пуштам и му пеам на англиски, а тоа е веќе трет јазик :( Пробувам на македонски, сите ги пробав, не ги сака. Грешам ли со песничките, ќе го збунам ли дополнотелно? Инаку, си брбља ма - ма, ба - ба, га - га и нешто на негов јазик, ама тоа мислам не е никаков показател за во иднина :^)

15. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Ќе бидам оф топик ама @Ava.84 обожавам да те читам па како објаснуваш милина , сакам да те гушнам понекогаш :hug:

На LivingGlam, ivance.., IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Мила секој јазик е плус успорување , не дека детето нема да збори,ама потешко ќе биде за тебе.Тргни го англискиот пуштај му германски има преубави песни истите како англиски само на германски.Ја има и бејби шарк или види бејби хаи.Англиски ќе учат од 3 одд така да до 8год доболно му се 2 јазика мислам:).
    На градинка ќе мора на германски да збори,а песните што сум и ги пуштала на големата од бебе на 5год не се сеќава. Значи за џабе ги гледала, ги заборавила.

На инста само логопеди и ерготерапевти пратам|(.Многу напатив со големата за јазиците и бев ептен преокупирана.Гледав што гршам како грешам зошто збори толку слабо.Ама од денешен аспект кога ќе видам едно јазични деца има што зборат послабо од нејзе на некоја возраст.Секој ден еве и јас учам за јазикот и развојот.Најново нешто што научив е дека за бебе поарно е да нема звуци во околината како радио,тв и слично.За да можело точно да ги слуша зборовите на родителите.Па сега сум ептен екстремна отидена.На бебе тв не му пуштам, а големата со тв порасна(facepalm).
    Инаку за деца од 0-3год не се препорачува да седат пред екран.Ова чисто информативно иако знам дека е тешко со мали деца.Кој разбира германски, а нема нешто што да не се разбере.
    Screenshot_20211028-162830_Instagram.jpg

@Slonce91 јас не се доживувавм како тебе, ама фала ти:).Гушки назад:hug:.

На Oneo, LivingGlam, macka91 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    3.050
    Фала ти на исцрпниот одговор :f:Цело време и имав некој црв што ме јаде, дека грешам, ама не знам зошто имав впечаток дека дома па не треба да пуштам германски, да разграничи дека дома не се зборува тој јазик. Ама па, подобро германски, него англиски, во право си. Инаку не пуштам тв во негово присуство, го читав и јас тоа, да нема ни радио, ништо пуштено, ама пуштам некогаш песнички на тел, а телефонот поклопен да не го гледа. Ќе пробам пак со македонските, ако не успее, ќе се префрлам на германските.
    Инаку и јас уживам кога те читам :$:sun:

На IRBBB и Ava.84 им се допаѓа ова.
  18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.830
    9 скок искуства?

19. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Ај и јас да се пријавам ако некој сака да ми прати скокови. :wasntme: Термин 15.09., родена на 10.09.

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Sprung е скок.Повели. Screenshot_20211028-193946_The Wonder Weeks.jpg Screenshot_20211028-194013_The Wonder Weeks.jpg Screenshot_20211028-194040_The Wonder Weeks.jpg

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.