Скок од една во друга професија-дали оправдувате?

Дискусија во 'Барање работа' започната од Tanjamm, 12 декември 2021.

1. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.104
    Зошто да не, оправдувам.
    Секој кога студира или кога се образова има една замислам ама реалноста е сосема друга за жал.
    Или животот те однел на друга страна па касно си се препознал во нешто..

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    964
    Nikoj ne se vencal za niedna profesija,kako se vencal taka se razvel, ako ne mu odgovaralo.A ako izberes druga i ne si dobar, samiot pazar na trud ke te sutne na noze ako ne si DOVOLNO KOMPETENTEN,prosta ekonomija.Ova tvoevo so prevodot i ne zemanje tugo parce leb,mnogu humanitarno zvuci,ama ne e.Ubav odraz vo ogledalo ,eve jas sum dobrata,a ovie nesposobnive vo sekoja manza se mesaat.Dali znaes deka samo najadaptibilnite uspevaat vo zivot? Spored teorijata na DARVIN ,i mnogu e vo pravo.Toj sto se prilagoduva na sekakvi uslovi na zivot sto gi ima momentalno,samo toj PREZIVUVA..

Последна измена: 14 декември 2021
    На JoyJoy, tina2018 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.893

Во мојата струка која патем не е преведување, има луѓе кои цели 20 години поим немаат, и се сосема од други струки, и до ден денес се одржаа, со некои манипулации, па дури и напредуваа итн. Критериуми има во други држави и фер селекција, овде за жал не секогаш и секаде ја има. За преведувачите, и јавно се имаат жалено дека секој им го зема лебот.

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.047
    Допаѓања:
    188.046
    Ја само да кажам дека од ко замина Бранка Станковска, не постои телевизиски новинар, сета таа дикција е масакр за уши.

На do-re-mi, tina2018 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Ги оправдувам, додека се може зошто да не, плус повеќето од нив го прават тоа за профит, ако во нешто нема пари зошто и понатаму да се троши време и сили.

На oblace1 и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  6. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.897
    Допаѓања:
    9.595
    Нормално дека не оправдувам неспособно, мрзливо и нервозно лице на кое било работно место, но каква врска има тоа со насловот на темата?

Дали некој ја познава својата работа и е исполнителен или не, нема ама никаква поврзаност со промена на професијата. Во светот активни фудбалери почнаа да завршуваат разни факултети. Ништо чудно доколку некој заработи пари од уметност или спорт, да започне бизнис во угостителството, на пример.

Ти можеш да кажеш конкретно за некого дали е добар во она што го работи, ама констатација дека пливањето од едни води во други и промената на професија е нешто погрешно, не е точна. Проблемот во Македонија е слабиот квалитет на образованието, а не тоа што имаш право да се премислиш што сакаш да работиш.

Патем некои луѓе ги бидува за повеќе нешта од други луѓе, светов досега има видено полимати. Но секако, нема зошто за нив да се пишува, ова е уште еден топик за македонскиот менталитет под друг наслов.

Последна измена: 14 декември 2021
    На Need for Speed и Tanjamm им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.893
    Скок од една професија во друга без соодветни квалификации - дали оправдувате? Можеби подобро ќе беше вака да пишев, ама си брзам. Ако може модераторот нека смени, кој и да е, не знам. Ако некој е способен ок, тука нема збор, ама има многу случаи каде не е. Хопотетички ако од незнаење само годините му ги утнев на човекот, и тоа така отидеше по кина во странство и по тв станици, која утка ќе беше. Ќе го минирав цел проект. Битно при буџет од 10.000 евра тој си заштедил некоја пара, „го праша детето, знае дека дете знае јазик“. Квалитетно да се работи, квалитетно да се плати, и ако нешто не е ок, има кого да си бара и да повика на отчет, тој на кого му дал пари.

8. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.083
    Јас од старт вака го сфатив инаку зашто било кој би имал проблем со нечие менување на професија доколку е квалификуван.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    964
    Od kade znaes kako e vo drugi drazavi,sekade ima krminal,izmami,ubistva.,ili nase pa ajde da plukame.Kako nekoj bi se odrzal 20 godini vo privatana firma bez sposbnost i znaenje? Koj gazda bi go drzel za dzabe i uste pari i nagradi ga dobiva.Jas mozam na sekoj sto e pouspesen i posnaopdliv od mene da ljubomoram ,ama nema.Sekoj so sreka i pamet .Pa sto ako se zalat preveduvacite zarem jas ne smeam da znam jazik podobro od niv ,ako gi imam svetskite priznati sertifikati po angliski polozeno od stranski sertificirani profesori.Koj ke mi zabrani da rabotam i zarabotuvam,ako nemam fakultet od taa struka?

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Која сум јас да 'оправдувам', или не?
    Нека прави кој што сака, доколку е способен за истото.

На GirlLove и ani23 им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.893
    Пример, шефот кој е хиерархиски над мене, цели 15 години ја влечка сопругата без соодветно знаење во фирми кои немаат врска со нејзиното образование. За неработниците во приватните фирми обично работи некој друг. Кога доаѓа нешто тешко за работа, или ги заболува глава, или се зафатени, или вешто ја префрлаат обврската на грбот на некој друг, за жал. Битно им е да си кешираат луѓето и гајле им е за мене, или другите луѓе. Кај што има сила, нема правда.

На Dekorado му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.922
    Па тука проблемот е во државата што недоволно го контролира приватниот сектор. Нема поврзаност со тоа дали некој сака да смени професија или не.

На Dekorado и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.893
    Тие со години кешираат по 2.000 евра ако не и повеќе месечно. Тој работел порано, и се докажал, сега не, сега е шеф, а жената нема ни знаење, ама тој ја влечка затоа што му е во интерес да имаат повеќе пари. Тоа не се пречести примери, но ги има секако.

На Dekorado му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    964
    И што има тука проблем,и ти најди некој да те влече и да си седиш и сфиркаш,и да ти се пружи можност на тебе секако ке прифатиш,госпоѓата има грб,не сменила професија.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.893
    Благодарам на советот, почнувам да барам.

На ani23 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Моето мислење е дека секој треба да го учи тоа што го сака за да го работи тоа што го учел, и вака искрено да си кажам јас сум за укинување на матури, приемни испити на факултети односно секој да има право на избор да се запише да учи тоа што му е желба, или тоа што му е талент, за да се унапредува во таа одредена област и утре да работи во таа област и со тек на годините и придобиеното искуство да станува, да расте на професионално ниво.
    Верувам дека еден човек може да биде најдобар во само една работа, а да биде добар во безброј други работи, за да би успеале како општетство а воедно и сите и ние како поедници веруавам дека секој треба да се стреми да работи во сфера каде што тој лично може да напредува до ниво да биде најдобар во споредба со било која друга професија која што би ја работел.
    Јас сум по исклучок за тоа човек да прави скок од една во друга професија се додека не ја најде професијата во која што ќе биде најдобар, а не добар како во секоја друга професија.
    Ќе се ставам во пример за да пластично да објаснам, јас знам за себе и свесен сум дека можам да бидам најдобар во професии поврзани со општетствените науки во споредба со мене лично кога би работел професии од природни науки, во тие професии би можел да стигнам на ниво добар без разлика колку да се трудам во животот.

За жал нашиот образовен систем не успева да ги насочи младите генерации кон тоа што го пишав на почетокот на овој пост а тоа е секој човек уште од најрана возраст да има право на избор да го избере тоа што сака да го учи за да утре да го работи тоа што навистина го сакал, таа професија кон која има љубов и желба, таа професија што му прави задовослтво при работењето. Доста филозифија за вечерва. :)

На JoyJoy, Tanjamm и Indiegurl им се допаѓа ова.
  17. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.186
    Допаѓања:
    56.874
    Зошто да не?
    Мислам дека сме премногу мали во основно и средно да знаеме што точно сакаме да правиме во животот. Плус образовниот систем не ни е таков да ни ги истражува индивидуално квалитетите со што би ни помогнале да се насочиме. А тука стои и притисокот од родителите, ако нивната идеја за тоа што би требало да бидеме се коси со нашата.

Многу поинаку размислував пред да запишам факс и сега цела година откако дипломирав. Сфатив дека моментално каде што живеам нема многу потреба од таков кадар. Запишав курс за нешто сосема трето, а во план имам и уште еден да запишам за нешто што дури сега сфатив дека ме интересира. Исто така стои и можноста за втор факс ако посакам некогаш.

Многу луѓе кои ги знам не работат она за кое требало да се определат во основно/средно. Најдобриот другар има мастер на еден факс, не се пронајде со него па заврши уште еден сосема поинаков на свои 33 години.
    Никогаш не е доцна да се пронајдеме и да го правиме она што го сакаме.
    Само на некои луѓе им треба подолго време да го откријат и постигнат тоа отколку други што си се пронашле на прво.

На mode-kristina, JoyJoy и Forca им се допаѓа ова.
  18. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Мислам дека насловот и поентата на Тања некако не се совпаѓаат и мислењата во темава се ептен испомешани.

Јас ко што разбрав не се работи за целосно менување на професијата, туку кога некој зима да заврши некоја работа во која не е експерт.

Пред некое време ми излезе оглас за графички дизајнер и секако бараат да ги знаеш основните програми за графички дизајн, меѓутоа нагласиле дека предност ќе имаат кандидатите кои ја познаваат и Adobe Premiere Pro.
    Наместо да вработат видео едитор, обврските околку видео едитингот ќе ги даваат на графичкиот дизајнер да им ги заврши, за да не плаќаат вработен плус.

Така да, нема што да се осудува или оправдува тој што ја прифатил понудата. Кај нас многу фирми така функционираат.

На Cosmic Girl и Tanjamm им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.893
    Jaс знам да работам во Адоб Премиер Про 7, ама не сум графички дизајнер. Тоа е како јас да конкурирам и да земам нечие работно место.

20. brazilia

brazilia Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    744
    Кога ќе ми текне колкумина завршиле медицински, само заради тоа што можеле, имале блиски во фелата, но никогаш не продолжиле да работат ни приближно нешто со медицината.

На Cosmic Girl и Tanjamm им се допаѓа ова.