Скопје. Од сите агли.

Discussion in 'Општи дискусии' started by Shelea, Sep 4, 2010.

1. Queen8

Queen8 Популарен член

Си го сакам Скопје со сите предности, но и несовршености, единствено ми е, најубаво и незаменливо. Има толку многу убавини, што загадениот воздух едноставно го игнорирам во коментариве, ама затоа воздухот се компензира со викенди надвор од Скопје, некаде на чист воздух, планина, викендица, кој каде може.
    Каде и да идам, Скопје повторно ми е најубаво.

2. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

Sekade sum bil na Balkan i mozam da kazam deka najubava metropola imame Skopje e ubavina edinstvena pricina zasto nesakam da si odam od Makedonija zasto evropa i metezot zivotot vo golemite gradovi go imam tuka

3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

За мене Скопје секогаш ќе биде посебен...
    Градот во кој сум родена, во кој живеам, во кој сум ги доживеала сите интересни и посебни моменти во животот...

Железничка, Рекорд, Дебар Маало, Карпош, Аеродром, Капиштец, Автокоманда...

Сите си имаат свој шмек и свои моменти кои ме потсеќаат веднаш чим пројдам низ било која населба...

Трчањето по автобуси на Рекорд и Железничка...
    Силни прегратки за испраќање на Железничка...

2ка и 50ка...
    Навидум толку ги мразам. Поготово утринските гужви во 50ка, но сепак, има нешто посебно и во тоа трчање и брзање наутро во него.
    Автобусите што највеќе ги користам. Што ме поврзуваат со останатите населби...

Испиените кафиња во кафичите покрај кеј, во Дебар Маало...
    Сите прошетки покрај кеј. Првиот бакнеж покрај кеј...

Средношколските денови поминати во Аеродром и Ново лисиче...

Битпазар и Чаир, како да си во друг град, но сепак има нешто интересно и во таа гужва и различност по што се одвојуваат од другите населби во Скопје...

Кафињата во Рандеву после факс, прекрасното топло утринско лиснато со зденка и маслинки во омилената пекара покрај Медицински...
    Шетањето низ Капиштец со часови со дечко ми после факс...

Или пак јас кога ќе отидам на Машински и ќе го соберам дечко ми од предавања и ќе го шетаме Карпош, прекрасните паркови и кафичи низ него...

Или кога ќе отидам на Архитектонски и другарка ми ќе ме седне во некој кафич во близина кој првпат го глеам, секогаш има некое ново место шо ја не сум го знаела, па ќе ми објаснува како тука не оделе медицинари, но сепак добро сум се вклопувала и у тој арт стил...

Загадениот воздух и магла, вечниот пријател во зимата...
    Што веќе дури и ти е навика да не можеш на 50метри од тебе ништо да не видиш во зимскиот период.
    Не го гледаш ко нешто чудно и невообичаено.

Градски парк, секогаш тука за релаксација со друштво.
    Местото на кое ќе ги сретнеш сите луѓе шо живеат у Ск.
    Ме потсеќа на друштвото од средно, кога ќе наречавме Ројал и ќе седевме покрај трева и езерцето правејќи си мини пикник.

Ех, Скопје, има толку негативни страни, а сепак е толку посебно...
    Каде и да одам пак тука се враќам.
    Не би го заменила за ниеден град во државава...

♡Jana♡, senjorita-v, Lizi and 9 others like this.
  4. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

Go sakam Skopje iako e mn golem grad moze vekje ima fateno 900 iljadi koga vo 2002 imal nad 630 iljadi a nisto cudno 1 milion zitelida ima sega
    Skopje e preubav grad , i ubavo e koga sto pati podobro mladite od provincija sto sakaat podobro da se preseluvaat vo Skopje kako i sto pravat , mesto po evropa . Imam raboteno vo evropa vo Madrid i mozam da kazam deka site golemi gradovi se isti kako Skopje isto i Belgrad i drugite Ako vi odgovara guzvi , turisti mnogu , sekoj den da cekas eden semafor 3 , 4 pati dojdi vo Skopje gradot se razviva se pogolem i pogolem e , ima i rabota povekje ama ne e ubavo tolku mnogu vo tolkav ili tolkavi gradovi da se zivee osobeno ako ste od nekoi premnogu mali mesta vo Makedonija so po 10 iljadi ziteli sto vo Skopje eden kvart ziveat tolku lugje treba da se naviknuvate mnogu osven ako ne ste doagale cesto na prosetka

5. нина122

нина122 Популарен член

Го сакам Скопје и кога изгледа вака.
    173683019_930038864414949_2023165587490177731_n.jpg

♡Jana♡, GirlLove and edna_malecka like this.
  6. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Скопјенце е супер. Не би сакал да го видам како станува сличен западните големи градови, одвратни ми се. Доколку би се развил во над милионски град, иако со тешко срце но би се преселил во некое од предградијата.
    Според мене мора да се постави мораториум за градба од Ѓорче Петров до Автокоманда и од Бутел до Припор. А да почне да се гради од Сарај, по целиот потег на обиколницата до Катланово. Воедно таму кон Радишани да се направи нов бизнис и административен центар, со огромен нов плоштад, и да се префрлат неколку институции за да те растерети пред се Општина Центар, Карпош, и Кисела Вода. Се друго е убаво привремено, но долгорочно ова е единственото позитивно сценарио.

♡Jana♡ and edna_malecka like this.
  7. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

Skopje e veka stanat kako tie zapadni golemi gradovi i ima skoro milion , pogledni gi chevahir zgradite vo naselba Aerodrom so po 100 sprata kako vo new york a poleka poleka odi nataka taka da seli se hahahahahaha

8. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Хахаха абе да, иде натака дефинитивно. Ама сеуште не е толку забегано. Сум шетал, далеку сме сеуште од милионските метрополи на запад.
    Ако се остане на ова што е сега, добро ќе е ќе се преживее

9. Stefanija.Stef

Stefanija.Stef Нов член

Spored mene Skopje e najubav grad vo regionov zaedno so Zagreb

Теонааа and Ajronmen like this.
  10. Vindetta

Vindetta Активен член

Дали има некој што би сакал да оди на опера и балет Скопје ,но нема со кого ? Пишете ЛП ќе одиме заедно :wasntme:

elimkd, Meckicja and Ajronmen like this.
  11. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

На вкупно 15 локации, од шалтер салата на Пошта до Градскиот парк, 25 светлосни дизајнери и уметници по четврти пат на Скопје и скопјани ќе им ја претстават магијата на светлосната уметност.

„Skopje Light Art District“ како проект потекнува од „ROCK“ проектот, дел од Хоризонт 2020 програмата на ЕУ, наменета за истражување и иновации, каде градот Скопје е вмрежен и разменува искуства со уште 11 други градови од Европа. Фестивалот црпи директна инспирација од најстариот фестивал на светлосна уметност, „Fête des lumières“ кој секоја година се одржува во Лион, Франција и датира од далечната 1643-та година, велат организаторите.

12. MakeDamnSure

MakeDamnSure Истакнат член

Луѓе, кога го гледам Скопје ми е жал каков потенцијал има а дали 50 проценти е искористен и тоа зборувам за централното подрачје.
    Предлози
    Целосна обнова на улица Македонија, целосно нови плочки и да се реновираат фасадите на објектите што останаа неопфатени, по можност во оригинален стил и засадување повеќе дрвја и нови канделабри.
    Рекорд да се реновираат фасадите , и да се стават плочки и нови канделабри. Шилегов имаше добар предлог за пешачка зона, но ајде ако не е изводливо барем да се среди тоа што се може.
    Нови фасади на Градски ѕид и другите стари згради од југословенско време.
    Да се реставрира старата железничка односно музеј на град Скопје
    Нови фасади на сите згради од Веро Џамбо до Собрание.
    Реставрација на ГТЦ и кулите.
    Нови фасади на зградите на Илинденска до Градски парк и староградските куќи кај паркот.
    Урбанизација на Маџир маало и Ново маало и куќите спроти Ист Гејт.

♡Jana♡ and Meckicja like this.
  13. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Скопје не е планирано да биде толку населено.
    Прво природно е во котлина со река, да не речам во дупка каде се задржува магла.
    Се изградија многу згради и ќе се градат уште повеќе. А со тоа се спречува природниот проток на воздухот.
    Додај на тоа зголемениот број на жители кој е многу пати поголем од оној за кој бил планиран градот, кој си придонесува за загадувањето.

Фабриките некогаш вон границите на градот сега се инкорпорирани во населбите.

Домаќинствата кои се греат на дрва дополнително загадуваат зимно време. Со нашиот стандард не ги ни кривам, луѓето немаат друг начин да се греат. За да заштедат горат сешто...

Смог има и на лето. Не е проблемот само сезонски.

Наместо да се инвестира во овој град стварно треба да се насочат кон другите градови во Македонија. Да им направат се што им треба за нормално да работат и да живеат. Да немаат потреба да патуваат луѓето во Скопје за да заработат за леб, за да се образуваат, за да се лечат. Тоа е решението според мене. А не каде да се изгради во Скопјево уште некоја зграда.

14. quattro

quattro Популарен член

Бурџ Халифа 3х
    FB_IMG_1672832079899.jpg

Ugly Duckling likes this.
  15. нина122

нина122 Популарен член

Што мислите за живеење во делот околу Зоолошка градина во Скопје, на Рузвелтова поточно, дали е премногу гласно, дали се слуша музика од клубовите во гратски парк многу?

♡Jana♡ likes this.
  16. ♡Jana♡

♡Jana♡ Активен член

Многу луѓе живеат таму, како студентка имавме стан изнајмен таму со цимерки, галама е во скопските населби каде и да живееш. Живеевме и натака, сме живееле и околу железничка, кај клинички, секаде било галама, но се навикнува човек. Помирно ти е околу железара тој дел, но населбата е ко мртва за млади. Локацијата е добра на местово, не е лошо.
    Градски е инаку* :)

Alex.T and нина122 like this.
  17. ♡Jana♡

♡Jana♡ Активен член

Во последно време какви гужви се низ градот, мислам полека станува и Скопје таков град... Само кај нас никогаш превозот нема да биде колку толку среден како во големите метрополи низ Европа.

18. ruben-neves

ruben-neves Истакнат член

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Скопје е срање у боја станато

20. The Saturdays

The Saturdays Популарен член

Колку е таксито од прилика од автобуска до сити мол ?