Јас не ти се мешам во одлуките. Јас лично никогаш не би сменила доктор на база на муабети од трети лица.
Тука скроз се согласувам. За првото дете во клучен момент не успеа Котларова да пресече, да не беше Елена исходот ќе беше кобен. Затоа на толку позитивни искуства јас еве никогаш веќе не би пошла кај Котларова.
Секој со своето искуство. Не постои идеален доктор, на секого може да му се случи грешка. Лично јас кај Котларова сум била многу пати на преглед, и пред бременост и сега и сум многу задоволна од докторката. Планирам сега да продолжам кај неа да одам и за другите прегледи. И сега бев на прв скрининг кај неа, цел преглед траеше 20на минути ама се детално ме прегледа. Ич не ми е важно колку време трае, дали 10 дали 40 минути, важно ми е се да види и да ми одговори на сите прашања. А верувајте премногу напорен пациент сум кога одам на преглед, прашувам и што треба и што не треба А не кога ќе си одам дома да гуглам за нешто што ми кажал доктор, а не ми објаснал што е. Од кај неа никогаш не сум заминала со прашалници во глава, плус верувам дека е стручна. Кај и да се одлучите да одите, прашувајте се што ве интересира. Нивна работа е да ви дадат одговори. Еднаш сум била кај Димчев мислам дека да можеше на клоци ќе ме избркаше од што го прашував, многу беше нервозен. А имав мака тогаш. Дека е стручен, стручен е ама па треба малку и трпеливост со пациентите. Па не плаќаме приватно за џабе.
@eli.karameli @kukla21 nikade ne go osporiv znaenjeto I strucnosta na Petrova,no nikoj nemoze da me ubedi deka vtor skrining napraven za 10 minuti e dobar skrining. Deka ne e poveke strpliva Kako porano I deka nabrzina gi pregledyva pacientite I pred sostojbata so koronata imam informacii od poveke trudnici,EPA Pak ke kazam koga plakam na privatno sakam soodvetna usluga,licnite probledi stom vlezes na rabota treba da gi zaboravis,licno Moe mislenje. A za prvata bremenost kolku mi bese posvetena I kolku me smiruvase e toa nikogas NEMA da go osporam.
Јас еве за Петрова ќе ти кажам дека само сто стави сонда на стомак одма рече спремајте сала, 2 секунди. Котларова ме гледаше цел саат и ТВРДЕШЕ не си ни прва ни последна ќе издржи бебето. Среќа Елена што пресече. За стручност не треба по мене некој нешто посебно долго да гледа. Еве сега одам кај Гордана Систина, преглед и е помалку од 5 мин, ама издржано се што ќе каже.
Пишав еднаш за ова, не знам дали беше ти, ама цитирав некоја членка. Доктор на кој не му верувам може дс ме гледа два дена, џабе ке е. Добар доктор веднаш знае што гледа. Не му требаат 45 минути.
Во прва бременост сите сакаме екстра внимание, долги прегледи, што повеќе да ни објаснуваат и мислиме дека не им е грижа ако прегледот е краток, затоа што ни е ново. Сега сфаќам дека не е важно времето, и не би ми пречело ако е краток прегледот, знам дека докторот што сум го одбрала е професионален и гледа се' што треба. Она што треба да го знам, ќе ми го каже.
Еве мене Петрова со гледање 3 минути на ехо ми откри многу битни пропусти од претходни гинеколози. Мене од неа доволно ми е само да ми каже еден збор и ако треба и да го ѕирне ехото, сигурна сум. Не мора да значи дека ако те гледа пола саат на ехо, као ќе ти се исплати тоа што си отишла на приватно, или дека тоа е кујзнае каков третман.
Дали некој правел ехо на срце кај бебето во 23 недела? Денес бев на втор скрининг све беше супер, ми рече да си закажам во Систина кај педијатар ехо за срцето..Малце се збунив па да прашам дали некоја правела?
Без паника. Во систина стандард препорачуваат таков преглед кај нивните пациентки после вториот скрининг. Правев во првата бременост, сега во план сум пак да правам.
Баш ме зачуди. Мене пак Котларова со итен царски ми го спаси син ми. Најверојатно некогаш е индивидуално или Божја волја, не знам што да кажам.
Елена во Ремедика го гледа и срцето, мене не ми спомна ништо за скрининг на срце. Таа и сама рече чекам да се намести бебето да го видам срцето убаво.
Кај Димчев пред 2недели закажи си, за да имаш термин. А доколку неможе да види со абдоменално ќе те гледа со вагинално. Мене ме гледаше со вагинално за подобро да види.
Требаше да правам прв скрининг во државна, но матичната ми рече дека нема термини и дека првиот скрининг не бил задолжителен, исто ми кажа дека во Чаир не прават скрининзи, па ме интересира за во Систина кај кој доктор можам да закажам и дали е потребно да се земе и брис, бидејки засега освен крвна слика немам ништо проверено?
Која недела си? Како може така да ти каже секако дека е задолжителен првиот. Се прават и брисеви тие може матичен да ти ги земе и да си ги однесеш на микробиологија не плаќаш ништо да не си даваш пари за брисеви во приватниве.