Ме интересира дали некој правел фетален скрининг во 22 та недела кај др Корункоски кај МВР?Ми го препорачаа дека ефтин бил 1250 ден земал за скрининг и стручен бил.Пишете за искуство... и мене мојата матична исто то ми го реце во ординација Ложанковски.За вториот скрининг ме упати во Сисистина кај Димчев.А ајас се мсилам дали на клиника да го правам или пак кај Коруноски( исто така правел скрининг и ми го препорачаа).
Јас сум 13та недела, матичната сеуште ми нема спомнато за скрининг. Само Приска направив во 12та недела.
Значи кога ти ги зема мерките за приска докторот проверува дали е се во ред со физиономијата на бебето. Приска е суплементарно на тоа.
Мене па логично ми е ако правела приска, докторот морал да го гледа бебето како е развиено - ноже, раче, бутна коска, 'рбет, нухален набор... Некако природно ми иде дека без ова не можела ни приска да прави. Затоа и реков тоа е тоа
Приска е само испитување преку крв кое не е многу веродостојно. Скрининг се прави исклучиво со ехо. Приска јас не правев
На обично ехо ми рече се е во ред бебчо одговара за неделите. Зема димензии и толку. А Приска правев во Авицена. Можно е докторката да не ми е многу комуникативна.
Дa, тoчнo aмa вo 90% oд случaите зaеднo се прaвaт и зaтoa се пoистoветувaaт пoимите. И дa тoчнo е декa oнa преку крв мoже o не е тoчнo бидејќи тoa е стaтистичкa oбрaбoткa oднoснo сo кoлкaвa верoјaтнoст бебетo би имaлo дaунoв синдрoм бaзирaнo врз oснoвa нa некoи пaрaметри.
Здраво дали некоја од вас или ваша блиска била на скрининг на срце. Јас утре одам Ск. во државна на скрининг ама матичниов ми вика ке треба и во систина на скрининг на срце затоа што на бебуш на моменти му забавува со работа срцето. Дали сте имале такво искуство и дали имало подоцна проблеми фала ви
Јас бев во систина кај драшко, таму и си ја водев бременоста. Он е најдобар. Бебето немаше проблеми али бевме чисто ради сигурност
И мене матичниот него ми го предложи како најдобар. Ке видиме што ке кажат утре на ГАК па ке закажувам кај него
Околу 3 илјади е. Ако има индикација некава, најдобро кај него да си одиш. Човекот е спефијалист за фетална кардиографија или како и да се вика. И јас сум утре кај него на контрола.